Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης - Κλιμακώνεται το γεωπολιτικό ρίσκο

Θα σκάσει η φούσκα της τεχνητής νοημοσύνης - Κλιμακώνεται  το γεωπολιτικό ρίσκο
Οι αναλυτές υποστηρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη διογκώνει μια φούσκα στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.
Οι αυξανόμενες γεωπολιτικές και εμπορικές εντάσεις αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για τις τιμές των μετοχών τεχνολογικών μετοχών, και κατά συνέπεια για τον ευρύτερο δείκτη, στις ΗΠΑ, προειδοποιεί η Capital Economics.
Το βασικό της σενάριο προβλέπει ότι η φούσκα τεχνητής νοημοσύνης θα διογκωθεί περαιτέρω το 2025.
Η περαιτέρω αποσύνδεση των εμπορικών δεσμών μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας ή μια απότομη κλιμάκωση των εντάσεων μεταξύ των δύο πλευρών, ακόμη και αν αποφευχθεί μια ολοκληρωμένη σύγκρουση, είναι δύο μεγάλα γεωπολιτικά γεγονότα που αποτελούν μεγάλο κίνδυνο για την υγεία της «φούσκας της τεχνητής νοημοσύνης» στο αμερικανικό χρηματιστήριο.
Οι αναλυτές υποστηρίζουν εδώ και αρκετό καιρό ότι ο ενθουσιασμός για την τεχνητή νοημοσύνη διογκώνει μια φούσκα στη χρηματιστηριακή αγορά των ΗΠΑ.
Και ενώ οι μετοχές τεχνολογίας έχουν υπεραποδώσει της ευρύτερης αγοράς φέτος (βλ. Διάγραμμα 1), πιο πρόσφατα άρχισαν να υστερούν αυξάνοντας την πιθανότητα ότι η φούσκα μπορεί να αρχίσει να σκάει.
Η διαφημιστική εκστρατεία γύρω από την τεχνητή νοημοσύνη και τα πιθανά οφέλη της θα ανακτήσει τη δυναμική της και θα τροφοδοτήσει ένα περαιτέρω ράλι στις ΗΠΑ.
Αλλά με τις αποτιμήσεις των μετοχών τεχνολογίας να είναι πλέον αρκετά υψηλές, είναι αναμφισβήτητα ιδιαίτερα ευάλωτες σε οτιδήποτε θα μπορούσε να χαλάσει το κλίμα των επενδυτών απέναντί τους.

Γεωπολιτικό ρίσκο

Ένας κίνδυνος που αξίζει να παρακολουθήσουμε, ο οποίος αναμφισβήτητα δεν έχει λάβει τόση προσοχή όσο άλλοι τελευταία, είναι η νέα αύξηση των εντάσεων μεταξύ Κίνας-Ταϊβάν και ΗΠΑ.
Εξάλλου, οι αμερικανικές εταιρείες τεχνολογίας εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από την Ταϊβάν για την προμήθεια υψηλής ποιότητας τσιπ και διακομιστών AI.
Και η Κίνα παίζει επίσης σημαντικό ρόλο στις αλυσίδες εφοδιασμού και αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό μερίδιο των πωλήσεων για ορισμένες από τις λεγόμενες «Magnificent 7» μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας.
Ομολογουμένως, οι χρηματοπιστωτικές αγορές έχουν αποσείσει πολλές γεωπολιτικές εντάσεις μεταξύ ΗΠΑ και Κίνας τα τελευταία χρόνια, μεταξύ άλλων γύρω από τις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας.
Η επίσκεψη της Nancy Pelosi στην Ταϊβάν το 2022, για παράδειγμα, σηματοδότησε μια σημαντική κλιμάκωση των εντάσεων, αλλά η αντίδραση των χρηματοπιστωτικών αγορών ήταν συγκρατημένη.
Η αντίδραση στις προεδρικές εκλογές της Ταϊβάν, όπου κέρδισε το λιγότερο ευνοϊκό για την Κίνα κόμμα, ήταν επίσης ελάχιστη.
Οι μετοχές κατόρθωσαν επίσης να αποσείσουν τους κινδύνους από τον πόλεμο Ρωσίας-Ουκρανίας και, μέχρι στιγμής, από τη σύγκρουση Ισραήλ-Χαμάς.

Εκλογές ΗΠΑ

Όμως, οι επερχόμενες εκλογές στις ΗΠΑ απειλούν να ανεβάσουν τα πράγματα σε άλλο επίπεδο και υπάρχει μεγάλη πιθανότητα οι επενδυτές να ανησυχήσουν λίγο περισσότερο.
Κατ' αρχάς, υπάρχει σαφής κίνδυνος μια δεύτερη προεδρία Trump να οδηγήσει σε σημαντική αύξηση των δασμών στα κινεζικά προϊόντα και σε ευρύτερη υποχώρηση από το ελεύθερο εμπόριο.
Εκτός από την άμεση απειλή από τους υψηλότερους δασμούς και τις επακόλουθες πιέσεις κόστους, οι δασμοί θα αναγκάσουν την απάντηση της Fed και θα ωθήσουν προς τα πάνω τα πραγματικά επιτόκια, γεγονός που θα μπορούσε να επιβαρύνει ιδιαίτερα τους τεχνολογικούς κλάδους υψηλής αποτίμησης.
Αυτό συνέβη, άλλωστε, όταν τα πραγματικά επιτόκια αυξήθηκαν απότομα το 2022.
AI.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης