Τελευταία Νέα
Διεθνή

Από τον... γκρεμό σε κέρδη δισεκ. - Αποκαλύπτεται πως ο ουκρανικός πόλεμος έσωσε την αμερικανική πολεμική βιομηχανία Raytheon

Από τον... γκρεμό σε κέρδη δισεκ. - Αποκαλύπτεται πως ο ουκρανικός πόλεμος έσωσε την αμερικανική πολεμική βιομηχανία Raytheon
Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ σε αυτήν
Η αμερικανική πολεμική βιομηχανία Raytheon, ο μεγαλύτερος παραγωγός κατευθυνόμενων πυραύλων στον κόσμο σήμερα, επωφελήθηκε περισσότερο από κάθε άλλη εταιρία, από τις στρατιωτικές προμήθειες που σχετίζονται με την Ουκρανία, παρά το γεγονός ότι πριν την έναρξη της ουκρανικής σύγκρουσης τον Φεβρουάριο του 2022, ήταν υπό κατάρρευση, όπως αποκαλύπτουν οι ισολογισμοί της εταιρείας.
Η Raytheon Missiles & Defense (RMD), η θυγατρική που ειδικεύεται στην παραγωγή πυραύλων υπό την RTX Corporation, έχει παράγει τα Εθνικά Προηγμένα Συστήματα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS) απευθείας για την Ουκρανία, ενώ οι πύραυλοι Stinger και Javelin που κατασκευάζονται από την εταιρεία έχουν εστάλη στη ζώνη σύγκρουσης από τις αρχές του 2022.
Ως κατασκευαστής συστημάτων αεράμυνας όπως το Patriot και των πυραύλων που χρησιμοποιούνται από τέτοια συστήματα, η RMD έχει λάβει νέες παραγγελίες για αυτά τα πυραυλικά συστήματα μετά την αποστολή τέτοιων όπλων στην Ουκρανία από άλλες δυτικές χώρες.

Η Ρωσία έχει επανειλημμένα δηλώσει ότι οι προμήθειες όπλων στην Ουκρανία οδηγούν σε περαιτέρω κλιμάκωση της σύγκρουσης και εμπλέκουν άμεσα τις χώρες του ΝΑΤΟ σε αυτήν.

Ο Ρώσος υπουργός Εξωτερικών Sergey Lavrov δήλωσε ότι οποιοδήποτε φορτίο που περιέχει όπλα για την Ουκρανία θα γίνει νόμιμος στόχος για τη Ρωσία.
Οι Ηνωμένες Πολιτείες και το ΝΑΤΟ εμπλέκονται άμεσα στη σύγκρουση, μεταξύ άλλων όχι μόνο με την προμήθεια όπλων, αλλά και με την εκπαίδευση προσωπικού, είπε ο Lavrov.
Η Raytheon σημείωσε αύξηση πωλήσεων για πέντε συνεχόμενα τρίμηνα από το τέταρτο τρίμηνο του 2022, αφού αντιμετώπισε πτώση των πωλήσεων για τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα πριν από αυτό, έδειξε η τελευταία έκθεση κερδών της εταιρείας.
Λεπτομέρειες από τις εκθέσεις κερδών της Raytheon δείχνουν πώς ο αμερικανικός εργολάβος αμυντικών προμηθειών μπόρεσε να βγάλει δισεκατομμύρια από τη συνεχιζόμενη στρατιωτική βοήθεια των ΗΠΑ στην Ουκρανία και να αλλάξει τις επιχειρηματικές της προοπτικές εκμεταλλευόμενος τις νέες απαιτήσεις.
Το ανεκτέλεστο υπόλοιπο της Raytheon, το οποίο αναφέρεται σε υπογεγραμμένες αλλά απλήρωτες αμυντικές συμβάσεις, αυξήθηκε επίσης από 63 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του 2021 σε 77 δισεκατομμύρια δολάρια στο τέλος του δεύτερου τριμήνου του τρέχοντος έτους, σύμφωνα με την τελευταία έκθεση κερδών.

Οι νέες παραγγελίες για την RMD άρχισαν να στερεύουν από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 με πτώση 8% από έτος σε έτος, έδειξαν οι εκθέσεις κερδών της εταιρείας.

Μέχρι το δεύτερο τρίμηνο του 2022, η RMD παρουσίασε πτώση πωλήσεων για τρίτο συνεχόμενο τρίμηνο, με πτώση 11% από την ίδια περίοδο του προηγούμενου έτους.
Ωστόσο, οι νέες παραγγελίες της RMD το δεύτερο τρίμηνο του 2022 είχαν ήδη αρχίσει να δείχνουν σημάδια αυξανόμενης ζήτησης για τα προϊόντα της μετά την κλιμάκωση της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία στις αρχές του 2022.
Από τα 3,56 δισεκατομμύρια δολάρια σε νέες πωλήσεις για RMD το δεύτερο τρίμηνο του 2022, περίπου 662 εκατομμύρια δολάρια, ή 18,6%, προήλθαν από την αναπλήρωση Stinger για τον αμερικανικό στρατό.
Στις πρώτες ημέρες της πλήρους κλιμάκωσης της στρατιωτικής σύγκρουσης στην Ουκρανία, οι ΗΠΑ έστειλαν πάνω από 1.000 αντιαεροπορικούς πυραύλους Stinger στο Κίεβο.

Η RMD εξασφάλισε συμφωνία για την αναπλήρωση του Stinger τον Μάιο του 2022.

Μέχρι το τέταρτο τρίμηνο του 2022, οι νέες παραγγελίες λόγω της αυξανόμενης ζήτησης για πυραύλους για την Ουκρανία επέτρεψαν στην RMD να σημειώσει αύξηση πωλήσεων 6% σε ετήσια βάση μετά από τέσσερα συνεχόμενα τρίμηνα πτώσης των πωλήσεων.
Η συμφωνία 698 εκατομμυρίων δολαρίων για το Εθνικό Προηγμένο Σύστημα Πυραύλων Επιφανείας-Αέρος (NASAMS) για την Ουκρανία αντιπροσώπευε περίπου το 17% των νέων πωλήσεων αξίας 4,1 δισεκατομμυρίων δολαρίων για RMD το τέταρτο τρίμηνο του 2022.
Τα επόμενα τρίμηνα, καθώς ο αμερικανικός στρατός έστειλε πρόσθετους πυραύλους στην Ουκρανία, νέες παραγγελίες πυραύλων συνέχισαν να ρέουν προς την RMD.
Τον Ιούνιο του 2023, η RMD εξασφάλισε συμβόλαιο 1,15 δισεκατομμυρίων δολαρίων για τους AIM-120 D-3 και C-8 Advanced Medium-Range Air-to-Air Missiles (AMRAAM), το οποίο ήταν το μεγαλύτερο συμβόλαιο AMRAAM μέχρι σήμερα.

Η συμφωνία αναμενόταν να προμηθεύσει τους πυραύλους σε 18 χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ουκρανίας.

Η συμφωνία αντιπροσώπευε το 28,8% των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων της RMD σε νέες πωλήσεις το δεύτερο τρίμηνο του 2023.
Αν και η RTX αποφάσισε να συγχωνεύσει τη RMD με τη Raytheon Intelligence & Space στην έκθεση κερδών του τρίτου τριμήνου 2023, νέες απαιτήσεις παραγωγής πυραύλων που προκύπτουν από τη στρατιωτική σύγκρουση στο Η Ουκρανία συνέχισε να οδηγεί τη νέα αύξηση των πωλήσεων της εταιρείας.
Το τέταρτο τρίμηνο του 2023, η παραγωγή του Guidance Enhanced Missile (GEM-T) αξίας 2,8 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιπροσώπευε περίπου το 40% των 6,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε τριμηνιαίες νέες πωλήσεις στη πρόσφατα συγχωνευθείσα θυγατρική που είναι γνωστή απλώς ως Raytheon υπό την RTX.

Οι πύραυλοι GEM-T αποτελούν σημαντικό μέρος των πυραύλων που χρησιμοποιούνται στο σύστημα αεράμυνας Patriot.

Αφού μετέφερε τα δικά της συστήματα Patriot στην Ουκρανία, η Γερμανία έπρεπε να κάνει νέες παραγγελίες στη Raytheon φέτος.
Η Γερμανία υπέγραψε για πρώτη φορά συμβόλαιο για ένα νέο σύστημα Patriot τον Μάρτιο και η νέα παραγγελία 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων αντιπροσώπευε περίπου το 18% των νέων πωλήσεων 6,7 δισεκατομμυρίων δολαρίων της Raytheon το πρώτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους.
Τον Ιούλιο, η Γερμανία υπέγραψε νέο συμβόλαιο με τη Raytheon για ένα επιπλέον σύστημα Patriot, αξίας επίσης 1,2 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Εκτός από τις νέες παραγγελίες για το σύστημα Patriot, η Κοινοπραξία Javelin, που ιδρύθηκε από τη Raytheon σε συνεργασία με τη Lockheed Martin, έλαβε σύμβαση παραγωγής συνολικής αξίας 1,3 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τον αμερικανικό στρατό τον Αύγουστο.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης