Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος γίνεται διζωνικό - Οι πιο φθηνές τιμές θα είναι όταν… όλοι εργάζονται

Το νυχτερινό τιμολόγιο ρεύματος γίνεται διζωνικό - Οι πιο φθηνές τιμές θα είναι όταν… όλοι εργάζονται

Οι φθηνές τιμές ρεύματος θα είναι από τις 10 το πρωί μέχρι τις 3 το μεσημέρι, όταν δηλ. οι περισσότεροι απουσιάζουν από τα σπίτια τους και άρα δεν καταναλώνουν ρεύμα

Σχετικά Άρθρα

Στη μετατροπή του νυχτερινού τιμολογίου ρεύματος σε διζωνικό, προχωρά το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας. Ωστόσο, πρόκειται για μια απόφαση που προκαλεί πλήθος ερωτημάτων, διότι αν και -σύμφωνα με το υπουργείο- γίνεται με στόχο το όφελος του καταναλωτή, τελικά μόνο ο καταναλωτής δε κερδίζει.
«Οι χρήστες του νυχτερινού τιμολογίου θα περάσουν στο διζωνικό. Την ακριβή πληροφόρηση θα τη δώσουμε σε δύο εβδομάδες γιατί κάνουμε μια μελέτη της κατανάλωσης ανά ώρα και ανά συσκευή για να μπορούμε να ξέρουμε πότε πρέπει να γίνει αυτή η παρέμβαση.
Γενικά οι φθηνές τιμές είναι από τις 10 μέχρι τις 3 το μεσημέρι, ανάλογα με την εποχή, και είναι πάρα πολλές ώρες το Σαββατοκύριακο. Θα υπάρχει εποχικότητα στην αλλαγή» δήλωσε ο αρμόδιος υπουργός, Θεόδωρος Σκυλακάκης, μιλώντας στα Παραπολιτικά. Ωστόσο, από τις 10.00 έως 15.00, οι περισσότεροι απουσιάζουν διότι εργάζονται. Άρα δεν βρίσκεται κανείς στο σπίτι, ώστε το νοικοκυριό να μπορέσει να επωφεληθεί από τις φθηνότερες χρεώσεις.

Το πράσινο τιμολόγιο

Πρόβλημα αναμένεται να προκύψει και με τους καταναλωτές που είναι ενταγμένοι στο πράσινο τιμολόγιο ρεύματος, καθώς από τις αρχές του 2025 καταργείται η υποχρεωτικότητα. «Τίποτε δεν πρόκειται να αλλάξει σε σχέση με τα τέσσερα τιμολόγια που έχουμε πέραν του ότι δεν θα είναι υποχρεωτικό να προσφέρεται το πράσινο στους καινούργιους πελάτες» διευκρίνισε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας.
Σύμφωνα με τον ίδιο, «αν έρθει κάποιος νέος πελάτης δεν είναι υποχρεωμένος μετά από την 1η Ιανουαρίου του 2025 να το προσφέρει ο πάροχος. Κατά τη γνώμη μου, θα το προσφέρουν σχεδόν όλοι αλλά δεν είναι νομικά υποχρεωμένος γιατί η ευρωπαϊκή νομοθεσία δεν μας επιτρέπει εις το διηνεκές να έχουμε υποχρεωτικότητες στην τιμολόγηση. Αυτό δεν ισχύει για αυτούς που ήδη έχουν πράσινο τιμολόγιο, ισχύει μόνο για τους καινούργιους.
Σε βάθος χρόνου θα έχουμε δύο κυρίως τρόπους τιμολόγησης, το δυναμικό τιμολόγιο, το πορτοκαλί δηλαδή για τις επιχειρήσεις κατά κύριο λόγο γιατί αυτές έχουν έξυπνους μετρητές και θα ενθαρρύνουμε στο μάκρος του χρόνου τα σταθερά τιμολόγια για να μην είναι υποχρεωμένος κάποιος που έχει μια μικρή κατανάλωση και δεν έχει το χρόνο να παρακολουθεί τα σκαμπανεβάσματα της αγοράς. Αλλά δεν υπάρχει κάποια αλλαγή για οποιονδήποτε θεωρήσει ότι είναι εντάξει το τιμολόγιο που έχει και παραμείνει σε αυτό».
Αν και ο κ. Σκυλακάκης υποστήριξε ότι το πράσινο τιμολόγιο δεν καταργείται, κανείς δεν μπορεί να εξασφαλίσει ότι οι εταιρείες θα συνεχίσουν να παρέχουν το πράσινο τιμολόγιο. Σε αυτή την περίπτωση, λοιπόν, οι καταναλωτές θα αναγκαστούν να επιλέξουν είτε το σταθερό είτε το κυμαινόμενο τιμολόγιο ρεύματος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης