Τελευταία Νέα
Διεθνή

Dimon (JP Morgan): Το γεωπολιτικό τσουνάμι θα πνίξει τα πάντα – Η διεθνής τάξη καταρρέει, σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία

Dimon (JP Morgan): Το γεωπολιτικό τσουνάμι θα πνίξει τα πάντα – Η διεθνής τάξη καταρρέει, σημαντικές επιπτώσεις στην οικονομία
Πάντα επίκαιρος…
Για σύννεφα στη γεωπολιτική που τελικά έγιναν τυφώνας που απειλεί να συμπαρασύρει τα πάντα στο πέρασμά του έκανε λόγο κατά το conferece call που ακολούθησε της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων τριμήνου ο CEO της JP Morgan, Jamie Dimon.
Ειδικότερα, ο ελληνικής καταγωγής τραπεζίτης εμφανίστηκε ιδιαίτερα ανήσυχος, καθώς, όπως είπε, βλέπει τους κινδύνους να αυξάνονται σε όλο τον κόσμο εν μέσω διευρυνόμενων συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή, με την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία να μην δείχνει σημάδια υποχώρησης.
«Παρακολουθούμε εδώ και αρκετό καιρό στενά τη γεωπολιτική κατάσταση.
Τα πρόσφατα γεγονότα δείχνουν ότι οι συνθήκες είναι ύπουλες και χειροτερεύουν».
«Υφίσταται σημαντικός ανθρώπινος πόνος, και η έκβαση αυτών των καταστάσεων θα μπορούσε να έχει εκτεταμένες επιπτώσεις τόσο στα βραχυπρόθεσμα οικονομικά αποτελέσματα όσο και πιο σημαντικά στην πορεία της ιστορίας», συμπλήρωσε, προσθέτοντας: Η διεθνής τάξη που ίσχυε από το τέλος του Β' Παγκοσμίου Πολέμου διαλύεται, με συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή και την Ουκρανία, την κλιμακούμενη ένταση στις σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας και τον κίνδυνο «πυρηνικού εκβιασμού» από το Ιράν, τη Βόρεια Κορέα και τη Ρωσία.

Ο κίνδυνος

«Ο κίνδυνος εντείνεται, παιδιά, και χρειάζεται πραγματικά ισχυρή αμερικανική ηγεσία και ηγέτες του δυτικού κόσμου για να κάνουν κάτι γι' αυτό», είπε ο Dimon.
«Αυτό είναι το νούμερο ένα μέλημά μου».
O πόλεμος μεταξύ του Ισραήλ και της Hamas πρόσφατα συμπλήρωσε το ένα έτος, και τα σημάδια επιβράδυνσης των εχθροπραξιών είναι ελάχιστα.
Χιλιάδες άνθρωποι έχουν σκοτωθεί ενώ η σύγκρουση επεκτείνεται σε μάχες σε πολλαπλά μέτωπα, συμπεριλαμβανομένης της Hezbollah και του Ιράν.
Σημειωτέον, τουλάχιστον 22 άνθρωποι σκοτώθηκαν και περισσότεροι από 100 τραυματίστηκαν στη Βηρυτό του Λιβάνου από ισραηλινές αεροπορικές επιδρομές την Πέμπτη.
Την 1η Οκτωβρίου το Ιράν εκτόξευσε περισσότερους από 180 πυραύλους εναντίον του Ισραήλ, και ως εκ τούτου έχουν αυξηθεί οι ανησυχίες ότι στα ισραηλινά αντίποινα θα μπορούσαν να περιλαμβάνονται οι ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις.
Σε αυτό το πλαίσιο, ο Dimon δήλωσε ότι παραμένει επιφυλακτικός για το μέλλον της οικονομίας, παρά τις ενδείξεις ότι η Ομοσπονδιακή Τράπεζα των ΗΠΑ έχει σχεδιάσει μια ήπια προσγείωση.
«Ενώ ο πληθωρισμός επιβραδύνεται και η οικονομία των ΗΠΑ παραμένει ανθεκτική, παραμένουν προς διευθέτηση αρκετά κρίσιμα ζητήματα, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων δημοσιονομικών ελλειμμάτων, των αναγκών σε υποδομές, της αναδιάρθρωσης του εμπορίου και της εκ νέου στρατιωτικοποίησης του κόσμου», δήλωσε ο Dimon.
«Ενώ ελπίζουμε για το καλύτερο, αυτά τα γεγονότα και η επικρατούσα αβεβαιότητα καταδεικνύουν γιατί πρέπει να είμαστε προετοιμασμένοι για οποιοδήποτε περιβάλλον».

Eκπληξη με τα αποτελέσματα της JP Mοrgan

Όσον αφορά στα αποτελέσματα της JP Morgan, η τράπεζα ανακοίνωσε αύξηση των καθαρών εσόδων από τόκους για το τρίτο τρίμηνο, ενώ αναθεώρησε ανοδικά τις προβλέψεις της για τη βασική πηγή εσόδων παρά τις εκτιμήσεις ότι τα αμερικανικά επιτόκια θα συνεχίσουν να μειώνονται.
Τα έσοδα από τις δραστηριότητες της τράπεζας στη Wall Street διέψευσαν επίσης τις εκτιμήσεις των αναλυτών, με τις αμοιβές για την επενδυτική τραπεζική να αυξάνονται κατά 31%, ξεπερνώντας τις εκτιμήσεις για αύξηση 16%.
Ο αμερικανικός τραπεζικός κολοσσός στο τρίμηνο που ολοκληρώθηκε στις 30 Σεπτεμβρίου κατέγραψε κέρδη 4,37 δολαρίων ανά μετοχή έναντι τη μέσης εκτίμησης των αναλυτών για 4,01 δολ. Η κερδοφορία της JP Morgan ανήλθε στα 12,9 δισ. δολάρια, ωστόσο, δεν κατάφερε να ξεπεράσει τα 13,15 δισ. που είχε καταγράψει στο αντίστοιχο περσινό διάστημα.
Αιτία είναι το γεγονός ότι διακράτησε φέτος κεφάλαια ύψους 3,11 δισ. για προβλέψεις ενδεχόμενων αθετήσεων έναντι των 1,38 δισ. στο τρίτο τρίμηνο πέρυσι.
Τα συνολικά έσοδα της τράπεζας διαμορφώθηκαν στα 43,32 δισ. δολάρια, πολύ πιο πάνω κατά περίπου 1,7 δισ. σε σχέση με τη μέση εκτίμηση της αγοράς που έκανε λόγο για 41,63 δισ. δολάρια

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης