Τελευταία Νέα
Νομικό Βήμα

Νέα μεθόδευση funds κόκκινων δανείων: Αποστερούν το δικαίωμα εξωδικαστικής ρύθμισης - Στο «μάτι» και η κύρια κατοικία

Νέα μεθόδευση funds κόκκινων δανείων: Αποστερούν το δικαίωμα εξωδικαστικής ρύθμισης - Στο «μάτι» και η κύρια κατοικία
Γράφει η Κωνσταντίνα Λεκκάκου, Δικηγορικά γραφεία «Λεκκάκου & Συνεργάτες»

Οι αλλοδαπές εταιρείες διαχείρισης δεν διστάζουν να φτάσουν στον στόχο τους, μη λογαριάζοντας, όχι μόνο την πρόθεση των δανειοληπτών να ρυθμίσουν τις ληξιπρόθεσμες οφειλές τους, αλλά και αν η ακίνητη περιουσία, την οποία έχουν βάλει στο «μάτι», πρόκειται για την κύρια κατοικία, είτε του οφειλέτη, είτε του εγγυητή, αδιαφορώντας παράλληλα και για την αξία αυτής.
Σκοπός των servicers αποτελεί η εκποίηση, ει δυνατόν, όλης της ακίνητης περιουσίας, όσων εμπλέκονται σε μια δανειακή σύμβαση, προκειμένου να εξασφαλίσουν το μεγαλύτερο δυνατό κέρδος και όχι την τακτοποίηση της οφειλής, κάτι που θα έδινε δηλαδή την ευκαιρία στους δανειολήπτες, ουσιαστικά να συνεχίσουν τη ζωή τους, διατηρώντας τα περιουσιακά τους στοιχεία, προκειμένου να καταφέρουν να «ορθοποδήσουν».
Σε προηγούμενη αρθρογραφία, είχε αναδειχτεί η μεθόδευση των servicers για την εκποίηση ακίνητης περιουσίας του οφειλέτη, όταν η οφειλή σε έναν πιστωτή δεν εμφανιζόταν στην πλατφόρμα του εξωδικαστικού μηχανισμού, καθυστερώντας την όλη διαδικασία και παράλληλα, δεύτερος πιστωτής του, ξεκίνησε να κινεί παρανόμως, νομικές διαδικασίες εναντίον του. 
Ένας παρόμοιος τρόπος μεθόδευσης, με τον οποίο ενεργούν τα funds, αποκαλύφθηκε περίτρανα σε περίπτωση εντολέα του Δικηγορικού Οίκου «Lekkakou & Associates - Law Firm», όταν υπέργηρη συνταξιούχος, άνω των 80 ετών, η οποία εμφανιζόταν ως εγγυήτρια σε επιχειρηματικό δάνειο, ύψους 60.000€, συγγενικού της προσώπου στην Κρήτη, βρέθηκε αντιμέτωπη με πλειστηριασμό της κατοικίας της. Ειδικότερα, η DoValue, εμφανιζόμενη ως διαχειρίστρια αλλοδαπής εταιρείας, προχώρησε σε επιβολή κατάσχεσης επί της κύριας κατοικίας της, η οποία, όπως εκτιμήθηκε από την ίδια, είχε αξία μόλις 30.000€!
Εντωμεταξύ, ΠΡΙΝ ΤΗΝ ΕΠΙΒΟΛΗ ΤΗΣ ΚΑΤΑΣΧΕΣΗΣ, ήδη, ο πρωτοφειλέτης υιός της , καθώς και η ανωτέρω εγγυήτρια , ως συνοφειλέτιδα, επιχειρούσαν να ρυθμίσουν, μέσω της πλατφόρμας του εξωδικαστικού μηχανισμού, την οφειλή αυτή, πλην όμως, η διαδικασία βρισκόταν σε εξέλιξη, χωρίς να έχει αξιολογηθεί η αίτηση τους από τους πιστωτές, λόγω καθυστέρησης ανάρτησης των οφειλών, αποκλειστικά με υπαιτιότητα των servicers, εμποδίζοντας, ουσιαστικά άνευ λόγου, την αναστολή του πλειστηριασμού.
Όσο διαρκούσε η εξωδικαστική προσπάθεια και προκειμένου να διασφαλισθεί η κυριότητα και κατοχή του ακινήτου της εγγυήτριας, ο δικηγορικός μας οίκος, ως όφειλε, προχώρησε σε ανακοπή κατά της έκθεσης αναγκαστικής κατάσχεσης, που είχε λάβει η εντολέας μας, η οποία, λίγες ημέρες πριν την διεξαγωγή του πλειστηριασμού, κρίθηκε από το δικαστήριο.
Ως ήταν νομικά και ηθικά ορθό, καθώς και λογικό, το δικαστήριο προχώρησε σε ακύρωση της προσβαλλόμενης κατάσχεσης, κρίνοντας αφενός, ότι τίθενται θέματα κοινωνικής αναλγησίας, λόγω μεγάλης ηλικίας της εγγυήτριας, και προστασίας της κύριας κατοικίας, αλλά και θέματα καταχρηστικής συμπεριφοράς, που αγγίζει τα όρια της παράνομης διαδικασίας και άδικης εκτέλεσης, καθώς, βάσει του αποδεικτικού υλικού που προσκομίσθηκε από πλευρά του fund, κατόπιν συνεχόμενων αιτημάτων μας, δεν αποδεικνύεται η μεταβίβαση της επίδικης απαίτησης, από την ΕΘΝΙΚΗ ΤΡΑΠΕΖΑ προς την FRONTIER ISSUER, για λογαριασμό της οποίας επικαλείτο, ότι ενεργεί η doValue. Σε κανένα από τα προσκομιζόμενα έγγραφα δεν έγινε μνεία της επίδικης δανειακής σύμβασης, την οποία είχε υπογράψει η εντολέας μας ως εγγυήτρια, αναφέρονταν, όμως, άλλες άγνωστες συμβάσεις.
Σε όλα αυτά έρχεται να προστεθεί και η εν εξελίξει διαδικασία του εξωδικαστικού μηχανισμού, με τους servicers να παραβιάζουν τα δικαιώματα των δανειοληπτών για ρύθμιση των οφειλών τους, παράλληλα με τα προσωπικά και περιουσιακά δεδομένα τους, τα οποία θεωρούνται προστατευμένα, τόσο από την ευρωπαϊκή, όσο και από την εσωτερική έννομη τάξη. Παρόλα αυτά, όλα τα ανωτέρω παρακάμφθηκαν από το fund, αφού ο πραγματικός του στόχος, όπως έχει γίνει πλέον ευρέως γνωστό, μετά και από εκατοντάδες άλλες παρεμφερείς υποθέσεις, είναι η άμεση ρευστοποίηση των περιουσιακών στοιχείων του δανειολήπτη και των συνοφειλετών ή εγγυητών, αν υφίστανται. 
Lekakou_konstantina_04a_28_1_1_3_1.jpg

Απόσπασμα του υπό έκδοση βιβλίου με τίτλο «ΤΙΤΛΟΠΟΙΗΣΗ ΑΠΑΙΤΗΣΕΩΝ στην αναγκαστική εκτέλεση» με υπότιτλο «Περί Πλειστηριασμών - Από τη θεωρία στην πράξη» ISBN 978-618-00-3736-4

www.bankingnews.gr 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης