Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος αυξάνεται λόγω Μέσης Ανατολής - Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του πετρελαίου;

Ο γεωπολιτικός κίνδυνος αυξάνεται λόγω Μέσης Ανατολής - Πόσο ψηλά μπορεί να φτάσει η τιμή του πετρελαίου;
Λίγα εμπορεύματα επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία όσο το πετρέλαιο
Νευρικότητα –και εύλογα– προκαλεί σε καταναλωτές, αυτοκινητιστές και πολιτικούς, παγκοσμίως, η παρακολούθηση της τιμής του πετρελαίου, σύμφωνα με άρθρο του Economist.
Η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Hamas, που ξεκίνησε πριν από έναν χρόνο, επεκτείνεται ραγδαία, κινδυνεύει να εξελιχθεί σε περιφερειακή σύγκρουση, και αν ξεσπάσει ολοκληρωτικός πόλεμος μεταξύ Ισραήλ και Ιράν, η απειλή που θα προκύψει από τη Μέση Ανατολή, μια περιοχή η οποία παράγει το ένα τρίτο του παγκόσμιου αργού, είναι προφανής όσο και τρομακτική.
Λίγα εμπορεύματα επηρεάζουν την παγκόσμια οικονομία όσο το πετρέλαιο.
Και, όπως γνωρίζουν καλά οι προεδρικοί υποψήφιοι της Αμερικής, η τιμή του είναι πιθανό να επηρεάσει τις εκλογές.
Τα τελευταία δύο χρόνια, έδειξαν πόσο πολύ μισούν οι ψηφοφόροι τα πληθωριστικά σοκ.
Εν προκειμένω αξίζει να σημειωθεί πως από τη στιγμή που το Ισραήλ επιτέθηκε στη Hezbollah, πριν από περίπου μία εβδομάδα, η τιμή του μαύρου χρυσού αυξήθηκε κατά 10%.
Στις 7 Οκτωβρίου έφτασε τα 81 δολάρια το βαρέλι, πριν πέσει.
Πριν από δυόμισι χρόνια η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία οδήγησε τις τιμές του πετρελαίου πέρα από τα 120 δολάρια, καθώς η Δύση επέβαλε κυρώσεις και εντάθηκαν οι φόβοι για διακοπές στον εφοδιασμό εκ μέρους του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο.
Τι θα μπορούσε να συμβεί αυτή τη φορά; Εάν η σύγκρουση επιδεινωθεί, ένα σοβαρό πετρελαϊκό σοκ συγκεντρώνει πολλές πιθανότητες, διερωτάται ο Economist.
1_854.JPG
Υπερπροσφορά

Αλλά η υπερπροσφορά, σύμφωνα με τον αρθρογράφο, σημαίνει ότι η αγορά πετρελαίου είναι λιγότερο ευάλωτη σε ένα τέτοιο σοκ από ό,τι ήταν το 2022.
Βέβαια, το Ισραήλ ακόμη δεν έχει αντιδράσει.
Στις 3 Οκτωβρίου, ο Joe Biden, πρόεδρος της Αμερικής, ταρακούνησε την αγορά όταν άφησε να εννοηθεί ότι η πετρελαϊκή υποδομή του Ιράν μπορεί να βρίσκεται στο στόχαστρο του Ισραήλ.
Ωστόσο, αυτός είναι μόνο ένας από τους πολλούς πιθανούς στόχους.
Και ακόμη κι αν η παραγωγή πετρελαίου του Ιράν διαταραχθεί, η Ισλαμική Δημοκρατία δεν είναι τόσο μεγάλος παραγωγός όσο η Ρωσία.
Εξάγει σχεδόν 2 εκατομμύρια βαρέλια την ημέρα (bpd), περίπου το 2% της παγκόσμιας προσφοράς.
Συγκριτικά, η Ρωσία εξάγει σχεδόν 5 εκατομμύρια bpd.
Η παγκόσμια εικόνα, επίσης, είναι αισθητά διαφορετική από το 2022.
Όπως αναφέρει ο Economist, όταν η Ρωσία εισέβαλε στην Ουκρανία, το πετρέλαιο ήταν σε έλλειψη και η ζήτηση βρυχόταν, καθώς οι οικονομίες του κόσμου άφηναν πίσω τους τα lockdown.
Οι συνθήκες για κραχ… ήταν ώριμες. Σήμερα ο κόσμος κολυμπά στο πετρέλαιο.
Ο Οργανισμός των Πετρελαιοεξαγωγικών Χωρών (ΟΠΕΚ) και οι σύμμαχοί του, με επικεφαλής τη Σαουδική Αραβία, προσπάθησαν να διατηρήσουν τις τιμές υψηλά αντλώντας μικρότερη ποσότητα πετρελαίου. Αλλά αυτό το σχέδιο απέτυχε.
Τώρα εγκαταλείπεται, με το καρτέλ να υπόσχεται αύξηση παραγωγής τον Δεκέμβριο.
Ακόμη και η Σαουδική Αραβία, η οποία είναι απελπισμένη για υψηλότερες τιμές για να χρηματοδοτήσει τα φανταχτερά σχέδια δαπανών της, ρίχνει λευκή πετσέτα.
Σύμφωνα με πληροφορίες, έριξε τον «στόχο» της τιμής των 100 δολαρίων το βαρέλι, ώστε να μπορέσει τουλάχιστον να ενισχύσει το μερίδιο αγοράς της.
Ο ΟΠΕΚ και οι σύμμαχοί του έχουν πλεονάζουσα δυναμικότητα μεγαλύτερη από 5 εκατομμύρια bpd.
Μόνο η Σαουδική Αραβία θα μπορούσε να αυξήσει την παραγωγή κατά 3 εκατομμύρια.
Οι διαμάχες του OPEC κρύβουν μια πιο θεμελιώδη αλλαγή.
Σχεδόν το 60% του παγκόσμιου πετρελαίου προέρχεται πλέον από χώρες εκτός του καρτέλ και των συμμάχων του, από 44% το 2019.
Οι πετρελαιάδες της Αμερικής έχουν γίνει οι μεγαλύτεροι παραγωγοί στον κόσμο - με διαφορά.
Η Βραζιλία, ο Καναδάς και η Γουιάνα αύξησαν την παραγωγή τους τα τελευταία χρόνια.
Σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας, η παραγωγή από χώρες εκτός ΟΠΕΚ θα αυξηθεί κατά 1,5 εκατ. bpd το επόμενο έτος.
Ταυτόχρονα, η ζήτηση για πετρέλαιο ήταν χαμηλή.
Μετά την πανδημία, οι οικονομίες της Αμερικής και της Ευρώπης επιβραδύνονται καθώς οι επιτοκιακές αυξήσεις αρχίζουν να δαγκώνουν.
Η οικονομία της Κίνας αγωνίζεται υπό το βάρος της ύφεσης στην αγορά ακινήτων της.
Στις 8 Οκτωβρίου η Υπηρεσία Ενεργειακών Πληροφοριών της Αμερικής αναθεώρησε προς τα κάτω την πρόβλεψή της για την παγκόσμια ζήτηση πετρελαίου το 2025 ως αποτέλεσμα της αποδυνάμωσης της μεταποιητικής δραστηριότητας σε όλο τον κόσμο.
Πριν από την τελευταία κλιμάκωση στη Μέση Ανατολή, οι έμποροι πετρελαίου περίμεναν υπερβολή το 2025 συνέπεια της αποδυνάμωσης της αύξησης της ζήτησης και της επέκτασης της προσφοράς, ωθώντας τις τιμές κάτω από τα 70 δολάρια το βαρέλι.

Ασπίδα

Η σημερινή πετρελαϊκή αφθονία αποτελεί ασπίδα έναντι γεωπολιτικών κραδασμών, αλλά δεν είναι άτρωτη.
Εάν το Ισραήλ έπληττε την πετρελαϊκή υποδομή του ίδιου του Ιράν, το Ιράν θα μπορούσε να επιτεθεί σε παραγωγούς πετρελαίου που έχουν υπογράψει οικονομικές συμφωνίες με το Ισραήλ, όπως το Μπαχρέιν ή τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα.
Ή θα μπορούσε να μπλοκάρει το στενό του Ορμούζ, μέσω του οποίου διέρχεται μεγάλο μέρος του πετρελαίου του Κόλπου.
Αυτό μπορεί να ωθήσει την τιμή του πετρελαίου κοντά στα υψηλά του 2022.
Βέβαια, λέει ο Economist, οι ηγέτες του Ιράν θα ήταν ανόητοι να κάνουν τέτοιες ενέργειες, οι οποίες θα μπορούσαν να σύρουν την Αμερική στη σύγκρουση και να εξοργίσουν τους λίγους εναπομείναντες φίλους του Ιράν, όπως είναι η Κίνα, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας πετρελαίου στον κόσμο.
Αλλά στη Μέση Ανατολή, τα σενάρια εφιάλτη δεν μπορούν ποτέ να αποκλειστούν. Επειδή η παραγωγή πετρελαίου εξακολουθεί να είναι συγκεντρωμένη σε λίγες χώρες, η προσφορά παραμένει ευάλωτη στις απερίσκεπτες αποφάσεις κάποιων λίγων.
Χάρη στην αύξηση της παγκόσμιας παραγωγής και την αποδυνάμωση της ζήτησης, ωστόσο, η αγορά μετριάζεται καλύτερα από ό,τι πριν, καταλήγει το περιοδικό.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης