Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Πετρέλαιο: Απώλειες στη συνεδρίαση και κέρδη για την εβδομάδα

Πετρέλαιο: Απώλειες στη συνεδρίαση και κέρδη για την εβδομάδα
Αν η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν αποφευχθεί, τότε οι τιμές «μαύρο χρυσό» θα μπορούσαν να φθάσουν τα 150 δολάρια
Σχετικά Άρθρα
Με συνολικά κέρδη έκλεισε για δεύτερη συνεχόμενη εβδομάδα το πετρέλαιο, καθώς οι τιμές δέχθηκαν στήριξη από την τεράστια γεωπολιτική αβεβαιότητα στη Μέση Ανατολή.
Με εξαίρεση την Τετάρτη 9/10 και την Παρασκευή 11/10, ο «μαύρος χρυσός» κατέγραψε ακραίες διακυμάνσεις τις τελευταίες ημέρες, από -5% έως και +5%.

Στο κρίσιμο μέτωπο της Μέσης Ανατολής, τα κράτη του Κόλπου ασκούν πιέσεις στην Ουάσιγκτον για να εμποδίσει το Ισραήλ να επιτεθεί σε πετρελαϊκές τοποθεσίες του Ιράν, επειδή ανησυχούν ότι οι δικές τους πετρελαϊκές εγκαταστάσεις θα μπορούσαν να δεχτούν πυρά από τους συμμάχους της Τεχεράνης εάν η σύγκρουση κλιμακωθεί σύμφωνα με πηγές του Reuters.
Ακόμη και με τις απειλές για την πετρελαιοπαραγωγό Μέση Ανατολή στο προσκήνιο, οι ανησυχίες για τη ζήτηση πετρελαίου είναι περιορισμένες. «Χωρίς πραγματική υπέρβαση ζήτησης ή έλλειψη προσφοράς, ο κίνδυνος θα παραμείνει περιορισμένος. Ακόμα κι αν η ισραηλινή πολεμική ρητορική ενσωματωθεί σε μια ισραηλινή επίθεση στην ιρανική πετρελαϊκή υποδομή, η αντίδραση των τιμών θα μπορούσε να είναι σύντομη, αν και βίαιη», δήλωσε ο Tamas Varga της PVM.

Αν όμως εν τέλει η σύγκρουση μεταξύ Ισραήλ και Ιράν δεν αποφευχθεί, τότε οι τιμές «μαύρο χρυσό» θα μπορούσαν να φθάσουν τα 150 δολάρια ανά βαρέλι, σύμφωνα με τη Fitch Ratings.
Τούτου λεχθέντος, ο αμερικανικός οίκος αξιολόγησης «βλέπει» στο 22% -έναντι 10% τον Απρίλιο- την πιθανότητα κλιμάκωσης του πολέμου στη Μέση Ανατολή με σύγκρουση ανάμεσα στο Ισραήλ και το Ιράν.
Μάλιστα, στη λίστα 19 ανεπτυγμένων χωρών που μελετά η Fitch, η Ελλάδα εμφανίζεται ως πρώτη σε ευαλωτότητα.

Σε αυτό το πλαίσιο, το Brent παραδόσεως Δεκεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) σημείωσε απώλειες 0,45% στην ημέρα και έκλεισε στα 79,04 δολάρια ανά βαρέλι, ενώ το αργό τύπου West Texas Intermediate (WTI) παραδόσεως Νοεμβρίου (το πιο ενεργό συμβόλαιο) έκλεισε στο -0,38% και τα 75,56 δολάρια το βαρέλι.
Για το σύνολο της εβδομάδας, οι τιμές ενισχύθηκαν περίπου +1%, έναντι κερδών 9% την περασμένη εβδομάδα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης