Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Η ολλανδική Rabobank προειδοποιεί: Ο δράκος του πληθωρισμού είναι ζωντανός και... δαγκώνει

Η ολλανδική Rabobank προειδοποιεί: Ο δράκος του πληθωρισμού είναι ζωντανός και... δαγκώνει
O πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο ύψος του 2,4% έναντι προβλέψεων για επιβράδυνσή του στο 2,3%
Ένα συναίσθημα επιφύλαξης φαίνεται να διαπερνά τις διεθνείς αγορές. Τα χρηματιστήρια δείχνουν να υποχωρούν, καθώς το αμερικανικό δεκαετές αναζητά κατεύθυνση, αναφέρει η ολλανδική τράπεζα Rabobank και συνεχίζει:
Την ίδια στιγμή, οι επενδυτές έχουν το βλέμμα τους στραμμένο στην Κίνα, αναμένοντας κρίσιμες ανακοινώσεις πέριξ της δημοσιονομικής πολιτικής από τον αρμόδιο υπουργό Οικονομικό.
Οι αγορές αναμένουν ότι το Πεκίνο θα ανακοινώσει νέες δαπάνες 2 έως 3 τρισεκ. γιουάν (280-420 δισεκατομμύρια δολάρια) – πόσο μάλλον μικρό για την αντιμετώπιση κρίσιμων παθογενειών της χώρας του δράκου.
Εν τω μεταξύ, η Μέση Ανατολή εξακολουθεί να περιμένει τα αντίποινα του Ισραήλ εναντίον του Ιράν.
Στα θετικά νέα της ημέρας, η Μεγάλη Βρετανία σημείωσε έστω και ασθενική ανάπτυξη +0,2%, μετά από δύο μήνες που η μπίλια είχε κάτσει στο μηδέν.

Τιμές

Σύμφωνα με τον ολλανδικό οίκο, ο πληθωρισμός στις ΗΠΑ υποχώρησε στο ύψος του 2,4% έναντι προβλέψεων για επιβράδυνσή του στο 2,3%.
Από την άλλη, ο πληθωρισμός «πυρήνα» ανέκαμψε στο 3,3%, έναντι πρόβλεψης πως θα παρέμενε αμετάβλητος.
Στον «πυρήνα», ο πληθωρισμός των υπηρεσιών ανέκαμψε από 4,3% σε 4,4% και παρουσίασε ισχυρή επιτάχυνση από 0,1% σε 0,6% σε μηνιαία βάση (αυτό είναι το μέρος του πυρήνα που υποτίθεται ότι συνδέεται στενότερα με την αύξηση των μισθών και επηρεάζεται από τις προσπάθειες της Fed να φέρει την αγορά εργασίας σε καλύτερη ισορροπία).
Στο μεταξύ, στα πρακτικά της συνεδρίασης 17-18 Σεπτεμβρίου που δημοσιεύθηκαν την Τετάρτη, ορισμένοι συμμετέχοντες σημείωναν ότι «ο ρυθμός αύξησης των τιμών των βασικών υπηρεσιών εκτός στέγασης είχε μειωθεί περαιτέρω».
Λοιπόν, ξανασκεφτείτε το.
Από τη θετική πλευρά, ο πληθωρισμός στέγασης μειώθηκε από 5,2% σε 4,9% και μειώθηκε σε μηνιαία βάση από 0,5% σε 0,2%.
Ωστόσο, ο βασικός πληθωρισμός εξακολουθεί να είναι επίμονος.
Αντίθετα, οι αιτήσεις για επίδομα ανεργίας στις ΗΠΑ την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου αυξήθηκαν σε 258 χιλιάδες από 225 χιλιάδες μια εβδομάδα νωρίτερα.
Πρόκειται για ένα μεγάλο άλμα, μέρος του οποίου φαίνεται να σχετίζεται με τον καιρό.
Πράγματι, υπήρξαν μεγάλες ποσοστιαίες αυξήσεις σε νοτιοανατολικές πολιτείες όπως η Βόρεια Καρολίνα, η Νότια Καρολίνα, η Φλόριντα και το Τενεσί που επλήγησαν από τον τυφώνα Helene.
Αντίθετα, για την αγορά εργασίας θα επικρατήσει η εικόνα της Έκθεσης για την Απασχόληση: ισχυρή αύξηση των θέσεων εργασίας, μείωση της ανεργίας και ενίσχυση των μέσων ωριαίων αποδοχών.
Έτσι, για να συνοψίσουμε, ο Σεπτέμβριος μας έδωσε μια ισχυρή αγορά εργασίας, μια ανάκαμψη του βασικού πληθωρισμού…. και μια επιτοκιακή μείωση 50 μ.β. από τη Fed.
Ωστόσο, τρεις αξιωματούχοι της Fed παραμένουν πεπεισμένοι ότι ο πληθωρισμός κινείται προς τη σωστή κατεύθυνση, και η FOMC μπορεί να συνεχίσει να μειώνει τα επιτόκια.
Ο John Williams (Fed της Νέας Υόρκης) είπε ότι «Μήνα - μήνα υπάρχουν ταλαντεύσεις και ανατροπές στα δεδομένα, αλλά ο πληθωρισμός κινείται προς τα κάτω… Αναμένω ότι αυτό θα συνεχιστεί». Πιστεύει επίσης ότι θα ήταν σκόπιμο να «συνεχιστεί η διαδικασία μετακίνησης της στάσης της νομισματικής πολιτικής σε ένα πιο ουδέτερο περιβάλλον προϊόντος του χρόνου».
Ο Austan Goolsbee (Fed Σικάγο) δήλωσε ότι «η τάση για τον πληθωρισμό για τους επόμενους 12 έως 18 μήνες… δείχνει σαφώς προς τα κάτω».
Ο Thomas Barkin (Richmond Fed) είπε ότι ο πληθωρισμός κατευθύνεται προς τη σωστή κατεύθυνση».
Σε αντίθεση με αυτούς τους τρεις, ο Raphael Bostic (Atlanta Fed) είπε «Είμαι άνετος με το να παραλείψω μια συνάντηση (δηλαδή τα επιτόκια να μείνουν αμετάβλητα) εάν τα δεδομένα το υποδηλώνουν».
Αποκάλυψε επίσης ότι οι προβλέψεις του για τον Σεπτέμβριο συνεπάγονταν ακόμα μία κατά 25 μ.β. φέτος, μετά τις 50 μ.β. τον Σεπτέμβριο.

Γαλλία

Στο μεταξύ, ο Γάλλος πρωθυπουργός Michel Barnier παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2025.
Δεδομένης της δεινής κατάστασης των δημοσίων οικονομικών της Γαλλίας, παρακολουθήθηκε στενά.
Ο παρατηρητής της Γαλλίας Erik-Jan van Harn σημειώνει ότι ο Barnier προειδοποίησε ότι χωρίς παρέμβαση το έλλειμμα του επόμενου έτους θα μπορούσε να διογκωθεί στο 7% του ΑΕΠ.
Χρειάζεται επομένως ταχεία δράση, οπότε ο Barnier παρουσίασε σχέδια για μείωση του ελλείμματος κατά 60 δισ. ευρώ το επόμενο έτος, περίπου 2% του ΑΕΠ.
Το πακέτο περιλαμβάνει έναν συνδυασμό ευρειών περικοπών δαπανών και αυξήσεων φόρων σε μεγάλες εταιρείες και εύπορα άτομα.
Παρότι τα σχέδια είναι αρκετά λεπτομερή, ο πρωθυπουργός Barnier τόνισε ότι το προσχέδιο του προϋπολογισμού αποτελεί σημείο εκκίνησης για τους βουλευτές.
Ωστόσο, αυτή η διαφάνεια εγείρει την ανησυχία ότι ορισμένα ασφαλή μέτρα εξοικονόμησης κόστους ή αύξηση των εσόδων ενδέχεται να αντικατασταθούν με υπερβολικά αισιόδοξες προτάσεις.
Επιπλέον, αυτή η ανοιχτή στάση δείχνει ξεκάθαρα ότι ο Barnier στερείται κοινοβουλευτικής πλειοψηφίας.
Η κυβέρνησή του βασίζεται στην υποστήριξη της αντιπολίτευσης, η οποία παραμένει αβέβαιη.
Οι πιθανότητες είναι ότι ο Barnier θα αντιμετωπίσει άλλη μια ψήφο δυσπιστίας.
Κατά συνέπεια, δεν πιστεύουμε ότι αυτός ο προϋπολογισμός θα απομακρύνει τις ανησυχίες της αγοράς, λέει η Rabobank.
Οι οίκοι αξιολόγησης είναι πιθανό να δουν το θέμα με παρόμοιο τρόπο.
Ο Fitch, ο οποίος επί του παρόντος αξιολογεί τη Γαλλία ως AA- με σταθερή προοπτική αφού υποβάθμισε τη χώρα κατά μία βαθμίδα τον Απρίλιο του 2023, θα επανεξετάσει την αξιολόγηση της Γαλλίας μετά την αγορά στις 11 Οκτωβρίου.
Η ομάδα στρατηγικής τιμών της Rabobank σημειώνει ότι είναι πιθανό αυτή η αναθεώρηση να οδηγήσει σε υποβάθμιση.
Στα τέλη Ιουνίου, ο οργανισμός εκτίμησε πως τα γαλλικά δημοσιονομικά ελλείμματα θα διαμορφωθούν στο 5,1% του ΑΕΠ το 2024 και στο 4,2% τα επόμενα δύο χρόνια.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης