Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποδολαριοποίηση – Το colpo grosso της Ρωσίας με νομισματικά αποθέματα σε πολύτιμα μέταλλα

Αποδολαριοποίηση – Το colpo grosso της Ρωσίας με νομισματικά αποθέματα σε πολύτιμα μέταλλα
H αγορά ασημιού αναμένεται να βιώσει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα προσφοράς στην ιστορία, λόγω της ζήτησης στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, με τη ζήτηση για φωτοβολταϊκά (PV) ηλιακά πάνελ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 20%, στα 232 εκατομμύρια ουγγιές
Από το 2021, οι κεντρικές τράπεζες έχουν επιδοθεί σε άνευ προηγουμένου αγορές ποσοτήτων χρυσού, συμβάλλοντας σημαντικά στο φετινό ράλι του πολύτιμου μετάλλου σε διαδοχικά υψηλά όλων των εποχών.
Το ερώτημα τώρα είναι εάν μια κεντρική τράπεζα έχει τη δυνατότητα να έχει την ίδια στρατηγική σε άλλα πολύτιμα μέταλλα.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα ειδήσεων που δημοσιεύθηκαν την περασμένη εβδομάδα, η ρωσική κυβέρνηση εξετάζει το ενδεχόμενο να δαπανήσει 51 δισεκατομμύρια ρούβλια (535,5 εκατομμύρια δολάρια) τα επόμενα τρία χρόνια για να αναπληρώσει τα αποθέματά της σε πολύτιμα μέταλλα.
Τα στοιχεία προέρχονται από στοιχεία στο Προσχέδιο του ομοσπονδιακού προϋπολογισμού της κυβέρνησης, που δημοσιεύτηκε στις 30 Σεπτεμβρίου.
Ενώ ο χρυσός ήταν σημαντικό περιουσιακό στοιχείο στα συναλλαγματικά αποθέματα, η πρόταση δείχνει ότι η ρωσική κυβέρνηση επιδιώκει να επεκτείνει τις συμμετοχές της για να συμπεριλάβει μέταλλα του ασήμι και πλατίνα.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_160631.png

«Ο σχηματισμός αποθέματος εξευγενισμένων πολύτιμων μετάλλων ως μέρος του Κρατικού Ταμείου της Ρωσίας θα συμβάλει στη διασφάλιση ισορροπημένου ομοσπονδιακού προϋπολογισμού και σταθερής οικονομικής ανάπτυξης, καθώς και στην κάλυψη των βιομηχανικών αναγκών της Ρωσικής Ομοσπονδίας σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης», σύμφωνα με σημείωμα του Υπουργείου Οικονομικών που συμπεριλαμβάνεται  σε δημοσίευμα του Interfax.
Το σχέδιο προϋπολογισμού δεν περιλάμβανε λεπτομέρειες σχετικά με ένα πιθανό πρόγραμμα αγορών.
Ωστόσο, ορισμένοι αναλυτές προτείνουν ότι η συμπερίληψη του αργύρου στα συναλλαγματικά αποθέματα θα μπορούσε να δημιουργήσει νέο επενδυτικό ενδιαφέρον, αποκαθιστώντας το ως επίσημο «νομισματικό» μέταλλο.
Οι κεντρικές τράπεζες σταμάτησαν να συσσωρεύουν ασήμι στα μέσα της δεκαετίας του 1850 και ο κόσμος απομακρύνθηκε από το πρότυπο του αργύρου στις αρχές της δεκαετίας του 1870.
Ορισμένοι αναλυτές επισημαίνουν ότι ενώ το ασήμι παραμένει ένα ελκυστικό νομισματικό περιουσιακό στοιχείο μεταξύ των επενδυτών, χώρες όπως η Ρωσία μπορεί να ενδιαφέρονται περισσότερο για τη διατήρηση μιας στρατηγικής προσφοράς του πολύτιμου μετάλλου λόγω της βιομηχανικής χρήσης του.
Φέτος, υπήρξε μια ισχυρή ώθηση από τους παραγωγούς να συμπεριλάβουν το ασήμι στους καταλόγους των κρίσιμων μετάλλων των κυβερνήσεων των ΗΠΑ και του Καναδά.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_160444.png
Το ασήμι είναι ένα κρίσιμο πολύτιμο μέταλλο στον τομέα της εναλλακτικής ενέργειας.
Σύμφωνα με το Silver Institute, η βιομηχανική κατανάλωση αργύρου αναμένεται να αυξηθεί κατά 9% στις 710,9 εκατομμύρια ουγγιές φέτος.
Η απόφαση της Ρωσίας να προσθέσει ασήμι στα αποθέματά της τη διακρίνει από τις περισσότερες άλλες κεντρικές τράπεζες, οι οποίες έχουν επικεντρωθεί σε μεγάλο βαθμό στη συσσώρευση χρυσού ενώ παραβλέπουν το ασήμι.
Μαζί με αρκετούς άλλους ανοδικούς παράγοντες, οι αγορές της Ρωσίας θα μπορούσαν να αποτελέσουν βασικό μοχλό για την ώθηση των τιμών στα 50 δολάρια και άνω.
Η αγορά ασημιού αναμένεται να βιώσει το δεύτερο υψηλότερο έλλειμμα προσφοράς στην ιστορία, λόγω της ζήτησης στον τομέα της ηλιακής ενέργειας, με τη ζήτηση αργύρου για φωτοβολταϊκά (PV) ηλιακά πάνελ να αναμένεται να αυξηθεί κατά 20% στα 232 εκατομμύρια ουγγιές.
Ο Willem Middelkoop, ιδρυτής του Commodity Discovery Fund επισήμανε ότι ενώ το 60% της ζήτησης αργύρου προέρχεται από βιομηχανικές εφαρμογές, οι επενδυτές δεν θα πρέπει να απορρίψουν εντελώς τον ρόλο του ασημιού ως νομισματικού περιουσιακού στοιχείου.
«Η Ρωσία θα γνωρίζει επίσης ότι το ασήμι χειραγωγείται μέσω των COMEX futures και δεν θα εκπλαγώ ότι θα αποκτήσει νομισματική διάσταση (ασκώντας πίεση στην αγορά)», επισήμανε.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_160928.png

Ορισμένοι αναλυτές σημειώνουν επίσης ότι η εμπλοκή της Ρωσίας στη αγορά του παλλάδιου δεν προκαλεί έκπληξη, καθώς είναι σημαντικός παραγωγός του μετάλλου.
Πέρυσι, η Ρωσία παρήγαγε το 28% της παγκόσμιας πλατίνας.
Ωστόσο, οι εξαγωγές παλλαδίου, πλατίνας και ροδίου έχουν επηρεαστεί σημαντικά λόγω των αυστηρών οικονομικών κυρώσεων που επιβλήθηκαν από τα δυτικά έθνη μετά την εισβολή της στην Ουκρανία το 2021.
Οι αναλυτές προτείνουν ότι, μαζί με τη δημιουργία ενός στρατηγικού αποθέματος, η αγορά εγχώριας παραγωγής παλλαδίου θα προσφέρει κρίσιμη υποστήριξη για τη βιομηχανία εξόρυξης.
Η Ρωσία είχε ένα απόθεμα αλλά το πούλησε το 2012.
Τα νέα στρατηγικά αποθέματα πολύτιμων μετάλλων ευθυγραμμίζονται με τις ευρύτερες οικονομικές προοπτικές της Ρωσίας.
Τον περασμένο μήνα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin δήλωσε ότι η Μόσχα θα πρέπει να εξετάσει τον περιορισμό των εξαγωγών κρίσιμων μετάλλων, συμπεριλαμβανομένου του ουρανίου, του τιτανίου και του νικελίου, υπογραμμίζοντας περαιτέρω την εστίαση της χώρας στον έλεγχο των βασικών πόρων.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-12_160515.png
Ο χρυσός ως οικονομική ασπίδα

Από την 1η Οκτωβρίου 2024, τα αποθέματα νομισματικού χρυσού της Ρωσίας αυξήθηκαν κατά 10,95 δισεκατομμύρια δολάρια, σημειώνοντας εκπληκτική άνοδο 5,8%, φτάνοντας τα 199,764 δισεκατομμύρια δολάρια, μια επίδοση χωρίς προηγούμενο.
Ο χρυσός αντιπροσωπεύει πλέον το 31,5% των συνολικών αποθεμάτων της χώρας, σηματοδοτώντας μια τολμηρή κίνηση στην οικονομική στρατηγική της Ρωσίας εν μέσω αυξανόμενων παγκόσμιων αβεβαιοτήτων.
Η επιθετική αποθήκευση χρυσού από τη Ρωσία είναι κάτι περισσότερο από έναν απλό οικονομικό ελιγμό - είναι μια δήλωση.
Ενόψει των κυρώσεων της Δύσης, η Ρωσία έχει στραφεί στον χρυσό ως το απόλυτο ασφαλές καταφύγιο.
Ενώ μεγάλο μέρος των συναλλαγματικών της αποθεμάτων παραμένει υπό αυστηρούς περιορισμούς, τα αποθέματα χρυσού της Μόσχας παρέμειναν ανέγγιχτα.
Η Κεντρική Τράπεζα έχει χρησιμοποιήσει αυτό το πολύτιμο περιουσιακό στοιχείο τόσο ως ασπίδα έναντι της οικονομικής αστάθειας όσο και ως όπλο στο ευρύτερο γεωπολιτικό τοπίο.
Η στρατηγική έμφαση της Ρωσίας στον χρυσό υπογραμμίζει επίσης την επιδίωξή της για ανεξαρτησία από το χρηματοπιστωτικό σύστημα που κυριαρχεί το δολάριο.
Καθώς οι παγκόσμιες μετατοπίσεις ισχύος συνεχίζονται, η Ρωσία τοποθετεί τον χρυσό στην καρδιά του νομισματικού της μέλλοντος, ενισχύοντας την εμπιστοσύνη των επενδυτών στην ικανότητά της να αντιμετωπίσει τις καταιγίδες —οικονομικές, πολιτικές ή διπλωματικές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης