Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βόμβα Washington Post: Οι Ρώσοι απέκτησαν πρόσβαση στο Starlink του Elon Musk και διαλύουν τους Ουκρανούς

Βόμβα Washington Post: Οι Ρώσοι απέκτησαν πρόσβαση στο Starlink του Elon Musk και διαλύουν τους Ουκρανούς
Ο ρωσικός στρατός έχει πρόσβαση στο Starlink παράνομα και το χρησιμοποιεί για να βελτιώσουν τον συντονισμό των επιθέσεων και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των χυπημάτων με drones και πυροβολικό
Ταράζει τα νερά δημοσίευμα της Washington Post, που αποδίδει τις τελευταίες μεγάλες επιτυχίες του ρωσικού στρατού στο πεδίο της μάχης σε μία απρόσμενη εξέλιξη.
Σημειώνει ότι για μεγάλο χρονικό διάστημα ένα από τα σημαντικότερα πλεονεκτήματα του ουκρανικού στρατού ήταν η δορυφορική πληροφόρηση μέσω των τερματικών Starlink του Elon Musk.
Τώρα έχουν γίνει διαθέσιμα και για τον ρωσικό στρατό, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα.
Έχει πρόσβαση στο Starlink παράνομα και το χρησιμοποιεί για να βελτιώσουν τον συντονισμό των επιθέσεων και να αυξήσει την αποτελεσματικότητα των χυπημάτων με drones και πυροβολικό.

Η ραχοκοκαλιά του στρατιωτικού δικτύου της Ουκρανίας

Τα τερματικά, τα οποία παρέχουν στους διοικητές των μονάδων επαφή με το πεδίο της μάχης και τα drones αλλά και ασφαλή επικοινωνία μεταξύ στρατιωτικών, υπόκεινται σε απαγορεύσεις που θέτουν εκτός νόμου πολλά ηλεκτρονικά των ΗΠΑ να φτάσουν στη Μόσχα.
Ωστόσο, υπάρχει μια ανερχόμενη μαύρη αγορά Starlinks που φέρνει τους τερματικούς σταθμούς στους Ρώσους στο μέτωπο και η διάδοσή τους υπήρξε σημαντικός παράγοντας στα πρόσφατα εδαφικά κέρδη της Ρωσίας κατά τη διάρκεια της επίθεσής της, δήλωσαν Ουκρανοί στρατιώτες, σύμφωνα με τη Washington Post.
Δεκάδες χιλιάδες τερματικά Starlink αποτελούν τη ραχοκοκαλιά του στρατιωτικού δικτύου της Ουκρανίας, τροφοδοτώντας συσκευές ζωτικής σημασίας στο πλαίσιο του τεχνολογικού πολέμου.

«Πιο συνεκτικές ο ρωσικές δυνάμεις»

Έξι Ουκρανοί στρατιώτες και αξιωματικοί από διαφορετικές μονάδες στην περιοχή του Donetsk είπαν στην Washington Post ότι η Ρωσία έχει κάνει δυνάμεις της πιο συνεκτικές και έχει ενισχύσει τον αριθμό και την ακρίβεια των επιθέσεων με το Starlink.
Το ζήτημα έχει ανανεώσει την απογοήτευση της Ουκρανίας για τον Elon Musk, τον διευθύνοντα σύμβουλο της SpaceX για την πρόσβαση των Ρώσων στο Starlink.
Μερικοί από τους Ουκρανούς στρατιωτικούς επέκριναν ονομαστικά τον Musk, λέγοντας ότι η εταιρεία του δεν έχει κάνει αρκετά για να καταπολεμήσει την παράνομη χρήση και αμφισβητεί την επιθυμία του να διορθώσει το πρόβλημα, λέγοντας ότι φαίνεται να έχει ευνοϊκές απόψεις για τη Ρωσία.

Οργή Ουκρανών για τον Elon Musk


Η SpaceX παρείχε δωρεάν σύνδεση Starlink στην Ουκρανία μετά την έναρξη της ειδικής επιχείρησης της Ρωσίας το 2022, αλλά στη συνέχεια απείλησε να διακόψει την υπηρεσία μετά από διαδικτυακές διαφωνίες με διπλωμάτες, επικαλούμενη το υψηλό κόστος.
Ο Musk υποχώρησε υπό την πίεση του κοινού και στη συνέχεια έστειλε το λογαριασμό στο Πεντάγωνο, ο πιο πρόσφατος συνολικού ύψους 14,1 εκατομμυρίων δολαρίων για έξι μήνες λειτουργίας.
Επίσης ο Musk προκάλεσε δυσφορία στην Ουκρανία, επειδή απέρριψε το αίτημα του Κιέβου να επιτρέψει την πρόσβαση στο Starlink για θαλάσσια μη επανδρωμένα σκάφη σε μια προγραμματισμένη επίθεση το 2022 στον ρωσικό στόλο της Μαύρης Θάλασσας.
Ο βιογράφος του Walter Isaacson έγραψε επίσης ότι ο Musk ζήτησε συμβουλή από τον Ρώσο πρεσβευτή στις ΗΠΑ και ανησυχούσε ότι θα έπαιζε ρόλο σε μια αποσταθεροποιητική κλιμάκωση.

«Μόλις μας νίκησαν»

Η πρόσβαση σε αξιόπιστο ισχυρό Διαδίκτυο στο πεδίο της μάχης μέσω του Starlink άλλαξε τις επιχειρήσεις της Ουκρανίας.
Η συνδεσιμότητα επέτρεπε στους Ουκρανούς να καθοδηγούν επιθέσεις με drone σε πραγματικό χρόνο, να τροποποιούν τις συντεταγμένες του πυροβολικού βλέποντας τις βολές και να αξιολογούν πού μπορεί να είναι οι εχθροί πιο ευάλωτοι σε επίθεση.
Τα ρωσικά στρατεύματα βασίζονταν ως επί το πλείστον σε επικοινωνία μέσω ραδιοσυχνοτήτων κατά τη διάρκεια των μαχών, κίνηση αργή σε σύγκριση με το γρήγορο Διαδίκτυο.
Μόνο που τώρα οι Ρώσοι απαντούν στην Ουκρανία με το ίδιο νόμισμα χρησιμοποιώντας το Starlink με παρόμοιους τρόπους, δήλωσαν Ουκρανοί στρατιώτες στη Washington Post.
«Μόλις μας νίκησαν», είπε ένας αξιωματικός της 72ης Μηχανοκίνητης Ταξιαρχίας, η οποία υπερασπίστηκε την περιοχή Ugledar από το 2022 και πρόσφατα αναγκάστηκε να αποσυρθεί.
Περιέγραψε τη ρωσική χρήση του Starlink ως έναν από τους σημαντικούς παράγοντες, μαζί με τις ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό και όπλα, που επιτάχυναν την πτώση του Ugledar αυτόν τον μήνα.

wapo_6.JPG


www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης