Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αποκάλυψη ΝΥΤ: Η Hamas ήθελε να επιτεθεί στο Ισραήλ το 2022 αλλά τελευταία στιγμή ανέβαλε τα σχέδιά της

Αποκάλυψη ΝΥΤ: Η Hamas ήθελε να επιτεθεί στο Ισραήλ το 2022 αλλά τελευταία στιγμή ανέβαλε τα σχέδιά της
Όπως υποστηρίζει η αμερικανική εφημερίδα, η Hamas ζήτησε από τις ιρανικές αρχές, καθώς και τη Hezbollah, να χτυπήσουν ισραηλινούς στόχους κατά τη διάρκεια της επίθεσης
Η Hamas ήθελε να επιτεθεί στο Ισραήλ το φθινόπωρο του 2022, αλλά ανέβαλε τα σχέδιά της, επειδή επεδίωκε να πάρει τη στήριξη του Ιράν και της Hezbollah.
Αυτό αναφέρουν οι New York Times επικαλούμενοι πρακτικά συναντήσεων της ηγεσίας της Hamas που κατασχέθηκαν από τον ισραηλινό στρατό.
Σύμφωνα με το δημοσίευμα, τα έγγραφα βρέθηκαν τον Ιανουάριο 2024 στο υπόγειο κέντρο διοίκησης της Hamas στη Khan Yunis και περιέχουν πρακτικά 10 συναντήσεων της ηγεσίας της οργάνωσης, τα οποία, μεταξύ άλλων, δείχνουν ότι σκόπιμα δεν έχει εισέλθει σε μεγάλες συγκρούσεις με το Ισραήλ από το 2021, προκειμένου να εφησυχάσουν οι ισραηλινές αρχές και στη συνέχεια να επωφεληθούν από το αποτέλεσμα του αιφνιδιασμού.

Ζήτησε στήριξη από Hezbollah και Ιράν

Επιπλέον, υποστηρίζει η εφημερίδα, η Hamas ζήτησε από τις ιρανικές αρχές, καθώς και τη Hezbollah, να χτυπήσουν ισραηλινούς στόχους κατά τη διάρκεια της επίθεσης.
Οι New York Times αναφέρουν ότι οι ιρανικές αρχές και η Hezbollah υποστήριξαν κατ' αρχήν το σχέδιο της Hamas αλλά ζήτησαν περισσότερο χρόνο για να προετοιμαστούν.
Η απόφαση της Hamas να επιτεθεί, επισημαίνει το δημοσίευμα, επηρεάστηκε από την επιθυμία να αποτραπεί η εξομάλυνση των σχέσεων μεταξύ Ισραήλ και Σαουδικής Αραβίας.
Η κατάσταση στη Μέση Ανατολή επιδεινώθηκε απότομα μετά τη διείσδυση υποστηρικτών της Hamas από τη Λωρίδα της Γάζας στο ισραηλινό έδαφος στις 7 Οκτωβρίου 2023, συνοδευόμενη από δολοφονίες κατοίκων συνοριακών οικισμών και σύλληψη 250 ομήρων.
Σε απάντηση, το Ισραήλ ανακοίνωσε τον πλήρη αποκλεισμό της Γάζας και άρχισε να χτυπά αυτήν και ορισμένες περιοχές του Λιβάνου και της Συρίας, ενώ μετά ξεκίνησε μια χερσαία επιχείρηση στον θύλακα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης