Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νόμπελ Οικονομίας 2024: Στους Daron Acemoglu, Simon Johnson, James A. Robinson το βραβείο

Νόμπελ Οικονομίας 2024:  Στους Daron Acemoglu, Simon Johnson, James A. Robinson το βραβείο
Οι Daron Acemoglu και, Simon Johnson είναι καθηγητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ενώ ο Robinson είναι διευθυντής του Pearson Institute

Με το Νόμπελ Οικονομίας 2024 τιμήθηκαν σήμερα οι Daron Acemoglu (ΗΠΑ/Τουρκία), Simon Johnson (Βρετανία/ΗΠΑ) και James A. Robinson (Βρετανία/ΗΠΑ) «για μελέτες σχετικά με το πώς οι θεσμοί διαμορφώνονται και επηρεάζουν την ευημερία», ανέφερε σήμερα η Βασιλική Σουηδική Ακαδημία Επιστημών.
Οι ακαδημαϊκοί συνέβαλαν στο να δείξουν γιατί κοινωνίες με «φτωχό κράτος δικαίου και θεσμούς που εκμεταλλεύονται τον πληθυσμό δεν δημιουργούν ανάπτυξη ή αλλαγή προς το καλύτερο», δήλωσε η επιτροπή Νόμπελ.
Οι Daron Acemoglu και, Simon Johnson είναι καθηγητές στο Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Μασαχουσέτης, ενώ ο Robinson είναι διευθυντής του Pearson Institute for the Study and Resolution of Global Conflicts του Πανεπιστημίου του Σικάγο.

Έπαθλο 1 εκατ. δολ.

Οι νικητές του βραβείου, που επισήμως ονομάζεται «Βραβείο Sveriges Riksbank στις Οικονομικές Επιστήμες στη μνήμη του Alfred Nobel», θα λάβουν 11 εκατομμύρια σουηδικές κορώνες (1,058 εκατομμύρια δολάρια) από τη σουηδική κεντρική τράπεζα.
Τα χρήματα του βραβείου θα μοιραστούν εξίσου μεταξύ των νικητών - όπως είχε γίνει προηγουμένως το 2022, όταν η ανταμοιβή μοιράστηκε μεταξύ των οικονομολόγων Ben Bernanke, Douglas Diamond και Philip Dybvig, που εδρεύουν στις ΗΠΑ.
Η οικονομολόγος και ιστορικός Claudia Goldin κέρδισε το Νόμπελ Οικονομίας το 2023 για την προώθηση της κατανόησης των αποδοχών των γυναικών και των αποτελεσμάτων της αγοράς εργασίας.

 




www.bankingnews.gr

 

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης