Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Το τελευταίο μίλι για την Attica Bank – Τα κρίσιμα σημεία της ΑΜΚ που πρέπει να γνωρίζουν οι μικροεπενδυτές

Το τελευταίο μίλι για την Attica Bank – Τα κρίσιμα σημεία της ΑΜΚ που πρέπει να γνωρίζουν οι μικροεπενδυτές
Μετά την αύξηση κεφαλαίου το ποσοστό της ελεύθερης διασποράς θα είναι σχεδόν μηδενικό
Τελευταία μέρα διαπραγμάτευσης σήμερα (15 Οκτωβρίου) για την παλιά Τράπεζα Αττικής με τα γνωστά οικονομικά προβλήματα του παρελθόντος... αλλά η ιστορία αλλάζει... αρχίζει να υπάρχει πλέον φως.
Σε λίγες εβδομάδες, θα ολοκληρωθεί μία σύνθετη αύξηση κεφαλαίου, η οποία θα κάνει βασικό μέτοχο την Thrivest των Μπάκου-Καϋμενάκη-Εξάρχου, και όπως είχε αναφέρει πρόσφατα η CEO της Τράπεζας, Ελένη Βρεττού, θα γίνει ο πέμπτος τραπεζικός πυλώνας, φτιάχνοντας τον ισολογισμό της χωρίς να χρειαστεί ξανά νέα αύξηση για να μειώσει τα κόκκινα δάνεια, ενώ αρχίζει πλέον να δημιουργείται προοπτική διανομής μερίσματος.

Το πρώτο βήμα της νέας τράπεζας γίνεται μετά το σημερινό κλείσιμο

Οι μετοχές θα σταματήσουν σήμερα μετά το κλείσιμο της αγοράς να διαπραγματεύονται προκειμένου να γίνει το reverse split και οι 100 μετοχές θα γίνουν 1 νέα.
Έτσι τα 53,064 εκατ. μετοχές θα γίνουν 530.640 χιλ. μετοχές.
Η διαπραγμάτευση των νέων μετοχών θα ξεκινήσει στις 21 Οκτωβρίου και ταυτόχρονα θα έχει γίνει η αποκοπή του δικαιώματος στην αύξηση κεφαλαίου και θα ξεκινήσει και η διαπραγμάτευση των δικαιωμάτων, τα οποία θα έχουν πολύ υψηλή τιμή.
Η αύξηση κεφαλαίου έχει δύο στάδια και το δεύτερο είναι το πιο κρίσιμο και θα δώσει χαμηλό κόστος κτήσης σε όσους συμμετάσχουν.
Η αύξηση γίνεται με έκδοση νέων μετοχών και συγκεκριμένα θα εκδοθούν 359,469 εκατ. νέες μετοχές, ενώ το δεύτερο στάδιο είναι η έκδοση 359,469 εκατ. warrants τα οποία θα μετατραπούν σε 1,258 δισ. μετοχές (1 warrant είναι 3,5 μετοχές προς 0,05 ευρώ η κάθε μία).
Τα warrants δε διαπραγματεύονται και ο κάτοχος θα λάβει τον τίτλο κτήσης αφού γραφτεί στην αύξηση με αναλογία 1 παλιά για 677 νέες προς 1,87 ευρώ η κάθε μία.
Όπως αναφέρεται στο ενημερωτικό δελτίο αφού πρώτα εισαχθούν οι μετοχές από την αύξηση, θα ασκηθούν στη συνέχεια οι τίτλοι κτήσης και θα μπουν μετά οι μετοχές από τη μετατροπή. Αυτή η εξέλιξη και λόγω της χαμηλής τιμής διάθεσης θα μπορούσε να αυξήσει τη μεταβλητότητα στη μετοχή.

Τα χρήματα που χρειάζεται να έχει ο μέτοχος

Ένας σημερινός κάτοχος για παράδειγμα 100 μετοχών στο τέλος της σημερινής συνεδρίασης, θα βρεθεί με 1 μετοχή στις 21 Οκτωβρίου.
Αν αποφασίσει να ασκήσει και τα δύο σκέλη της αύξησης (δε συμφέρει να μην ασκήσει το δεύτερο, δηλαδή τα warrants) θα λάβει 3.046 νέες μετοχές και συνολικά θα χρειαστεί 1.385 ευρώ. Το κόστος κτήσης των νέων μετοχών θα είναι 0,45 ευρώ η μία, αφού οι μετοχές μέσω warrants δίνονται με τιμή μόλις 0,05 ευρώ η μία, έναντι 1,87 ευρώ του πρώτου σκέλους της αύξησης. Από το πρώτο σκέλος της αύξησης θα πάρει 677 νέες μετοχές και από το δεύτερο 2.369 μετοχές.

Σχεδόν μηδενική η ελεύθερη διασπορά

Το επόμενο σημαντικό είναι η διασπορά.
Σήμερα το ΤΧΣ έχει 68,37%, η Thrivest 8,71%, ο ΕΦΚΑ 7,13%, το ΤΜΕΔΕ 3,78% και η ελεύθερη διασπορά είναι στο 12,01%.
Μετά το πρώτο στάδιο, της αύξησης δηλαδή με έκδοση νέων μετοχών, το ΤΧΣ θα έχει 68,33%, η Thrivest 22,89%, ο ΕΦΚΑ 7,13% και το ΤΜΕΔΕ 1,64%.
Η ελεύθερη διασπορά μειώνονται μόλις στο 0,01%. Μετά και την έκδοση των μετοχών από τους τίτλους κτήσης και στο σενάριο της πλήρους κάλυψης, το ΤΧΣ μειώνει το ποσοστό του στο 34,77%, η Thrivest αυξάνει το δικό της ποσοστό στο 62,01%, ο ΕΦΚΑ μειώνει στο 1,59% και το ΤΜΕΔΕ στο 1,63%.
Η ελεύθερη διασπορά είναι σχεδόν μηδενική. Ο συνολικός αριθμός μετοχών θα είναι 1,618 δισ. μετοχές.

Τα μεγέθη της νέας τράπεζας

Στις 30 Ιουνίου 2024 η Τράπεζα Αττικής είχε σύνολο ενεργητικού 3,85 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 452 εκατ. ευρώ. Το NPE Ratio ήταν στο 57,69%.
Τα pro forma αποτελέσματα πρώτου εξαμήνου, δηλαδή μετά την τιτλοποίηση Ηρακλής για την Attica Bank και την Παγκρήτια, τη συγχώνευση αλλά και την αύξηση κεφαλαίου, δείχνουν σύνολο ενεργητικού 7,2 δισ. ευρώ και ίδια κεφάλαια 821 εκατ. ευρώ.
Σε πρώτη φάση και εφόσον δεν υπάρξει παρέκκλιση από το χρονοδιάγραμμα, οι νέες μετοχές από την αύξηση κεφαλαίου θα αρχίσουν να διαπραγματεύονται στις 13 Νοεμβρίου, ενώ 28 Νοεμβρίου θα είναι η τελευταία μέρα άσκησης των warrants και οι μετοχές που θα προκύψουν θα εισαχθούν προς διαπραγμάτευση στις 4 Δεκεμβρίου.

Γιώργος Κατικάς
george.katikas@gmail.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης