Τελευταία Νέα
Διεθνή

Πανεπιστήμιο Άγκυρας: Απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας το Ισραήλ - Θα χρησιμοποιήσει τους Κούρδους, για να την κομματιάσει

Πανεπιστήμιο Άγκυρας: Απειλή για την ασφάλεια της Τουρκίας το Ισραήλ - Θα χρησιμοποιήσει τους Κούρδους, για να την κομματιάσει
Απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας το Ισραήλ, σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας
Μεγάλη ανησυχία έχει καταλάβει όπως φαίνεται τους Τούρκους αναλυτές σε ό,τι αφορά την κατάσταση στη Μέση Ανατολή και την κλιμάκωση των συγκρούσεων μεταξύ Ισραήλ και του Άξονας της Αντίστασης (Ιράν, Hezbollah, Hamas).
Σύμφωνα με άρθρο που δημοσιεύτηκε από τον Murat Yeşiltaş, καθηγητή διεθνούς πολιτικής στο Τμήμα Διεθνών Σχέσεων στο Πανεπιστήμιο Κοινωνικών Επιστημών της Άγκυρας, το Ισραήλ θέλει να διαλύσει το τουρκικό κάστρο χρησιμοποιώντας ως πολιορκητικό κριό τους Κούρδους της Συρίας…
Οι δηλώσεις του Προέδρου Recep Tayyip Erdogan ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να αποτελέσει απειλή για την εθνική ασφάλεια στην Τουρκία είχαν μεγάλη απήχηση τόσο στο εσωτερικό όσο και στο εξωτερικό.
Μετά τα γεγονότα της 7ης Οκτωβρίου 2023, ο Erdogan περιέγραψε τις επιχειρήσεις του Ισραήλ στη Γάζα ως «γενοκτονία» και κατηγόρησε την κυβέρνηση του Benjamin Netanyahu ότι «τρομοκρατεί» τους Παλαιστινίους.
Ο Erdogan είναι ένας ηγέτης που έχει εκφράσει ανοιχτά τη δυσφορία του για τις επεκτατικές πολιτικές του Ισραήλ.
Ωστόσο, οι τελευταίες του παρατηρήσεις υποδηλώνουν ότι το Ισραήλ θα μπορούσε να απειλήσει την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας - όχι μόνο περιφερειακά αλλά και άμεσα.
Κατά τη διάρκεια των τελευταίων 22 ετών, το Ισραήλ δεν αποδέχτηκε ποτέ ένα παλαιστινιακό κράτος με βάση τα σύνορα του 1967, με πρωτεύουσα την Ανατολική Ιερουσαλήμ.
Η κυβέρνηση Netanyahu χρησιμοποίησε την παλαιστινιο-ισραηλινή σύγκρουση ως ευκαιρία για να ακολουθήσει μια πιο επεκτατική πολιτική.
Οι δυτικοί παράγοντες, ιδιαίτερα οι ΗΠΑ, κάνουν ότι δεν βλέπουν τις πολιτικές του Ισραήλ, ενώ οι αραβικές χώρες αγνόησαν το παλαιστινιακό ζήτημα και κινήθηκαν προς εξομάλυνση.
Κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, λέει ο καθηγητής του Πανεπιστημίου της Άγκυρας, ο Erdogan προσπάθησε να εκμεταλλευτεί τη διαδικασία εξομάλυνσης που ξεκίνησε το 2020 και να ανοικοδομήσει τις σχέσεις με το Ισραήλ σε ρεαλιστική βάση.
Ωστόσο, στο μυαλό του Erdogan, η θεοπολιτική ατζέντα του Ισραήλ παρέμενε πάντα απειλή.
Ειδικότερα, η ιδεολογία της «γης της επαγγελίας» και οι επεκτατικές φιλοδοξίες του Ισραήλ στην περιοχή θεωρήθηκαν αιτίες ανησυχίας για την Τουρκία.
Η επιθετική στάση της κυβέρνησης Netanyahu μετά την τρομοκρατική επίθεση ενίσχυσαν τον σκεπτικισμό του Erdogan.
Καθώς οι περιφερειακές πολιτικές του Ισραήλ έγιναν απειλή για την εθνική ασφάλεια της Τουρκίας, ο Τούρκος πρόεδρος τοποθέτησε το Ισραήλ στο επίκεντρο της πολιτικής ασφάλειας της Τουρκίας.
Οι πρόσφατες δηλώσεις του καταδεικνύουν ξεκάθαρα αυτή την τοποθέτηση.
Στην ομιλία του στα εγκαίνια της τουρκικής Βουλής, ο Erdogan είπε: «Μετά την Παλαιστίνη και τον Λίβανο, η πατρίδα μας θα είναι το επόμενο μέρος στο οποίο θα βάλει τα μάτια της η ισραηλινή διοίκηση, που ενεργεί βάσει της θρησκευτικής απάτης περί γης της επαγγελίας.
Η ισραηλινή επιθετικότητα περιλαμβάνει και την Τουρκία.
Θα σταθούμε απέναντι σε αυτή την κρατική τρομοκρατία με κάθε μέσο που έχουμε στη διάθεσή μας, για την πατρίδα, το έθνος μας και την ανεξαρτησία μας».

Στρατηγική ασφάλειας

Αυτή η νέα πολιτική στάση ενάντια στις επεκτατικές πολιτικές της κυβέρνησης Netanyahu υποστηρίχθηκε από τον ηγέτη του Κόμματος του Εθνικιστικού Κινήματος (MHP) Devlet Bahçeli, εταίρο στη Λαϊκή Συμμαχία.
Ενώ επέκρινε τις επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ στη Γάζα και τον Λίβανο, ο Bahçeli είπε: «Με ποιο δικαίωμα πρέπει να αγνοήσουμε τη σιωνιστική και ιμπεριαλιστική σκληρότητα που έχει πάρει θέσεις μπροστά από τα τείχη του φρουρίου μας;».
Ο Bahçeli έχει την ίδια άποψη με τον Erdogan.
Ο σκεπτικισμός προς το Ισραήλ μεταξύ της τουρκικής πολιτικής ελίτ έχει γίνει πιο έντονος με αυτές τις δηλώσεις.
Στο ευρύ κοινό και στις πολιτικές ελίτ, το Ισραήλ έχει μετακινηθεί από το να είναι ένας παθητικός «άλλος» στο ενεργητικό «άλλος» της Τουρκίας.
Αυτή η προσέγγιση δεν σημαίνει ότι η Τουρκία μπορεί να γίνει άμεσα στόχος του Ισραήλ, ούτε υποδηλώνει το σενάριο ενός συμβατικού πολέμου.
Ωστόσο, αυτό σημαίνει ότι το Ισραήλ κατέχει έμμεσα μια σημαντική θέση στις στρατηγικές εθνικής και περιφερειακής ασφάλειας της Τουρκίας όσον αφορά την αξιολόγηση των απειλών.
Αυτή η νέα κατάσταση μπορεί ενδεχομένως να επηρεάσει το μέλλον των σχέσεων Τουρκίας-Ισραήλ και τις περιφερειακές πολιτικές της Άγκυρας.

Οι ανησυχίες της Άγκυρας

Σύμφωνα με τον Yeşiltaş, η άποψη του Erdogan για το Ισραήλ σηματοδοτεί μια σοβαρή αλλαγή στις σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ.
Αν και αυτή η προσέγγιση δεν σημαίνει ότι επίκειται ένας συμβατικός πόλεμος μεταξύ των δύο χωρών, δείχνει ότι έχει ξεκινήσει μια εποχή στην οποία το Ισραήλ θα διαδραματίσει έμμεσα σημαντικό ρόλο στις στρατηγικές ασφαλείας της Τουρκίας. Ειδικότερα, οι επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ στη Γάζα και στον Λίβανο, και οι κινήσεις του για αλλαγή του περιφερειακού status quo εγείρουν σημαντικές ανησυχίες για την ασφάλεια της Τουρκίας.
Οι τρέχουσες στρατηγικές ασφαλείας του Ισραήλ μπορούν ενδεχομένως να φέρουν ριζικές αλλαγές στην περιοχή.
Η προσπάθεια να δημιουργηθεί ένα νέο status quo με βάση την κατοχή στη Γάζα και στο νότιο Λίβανο αποκαλύπτει τον στόχο του Ισραήλ να μονιμοποιήσει τη στρατιωτική του παρουσία στην περιοχή.
Ο μακροχρόνιος αποκλεισμός του παλαιστινιακού λαού στη Γάζα και η ακινητοποίηση του στη Δυτική Όχθη είναι μέρος της επεκτατικής στρατηγικής του Ισραήλ στην περιοχή.
Ουσιαστικά εξαλείφει την πιθανότητα λύσης δύο κρατών και υπονομεύει τις περιφερειακές ισορροπίες ασφάλειας.
Επιπλέον, η στρατηγική του Ισραήλ να σύρει το Ιράν σε πόλεμο θα μπορούσε να επηρεάσει βαθιά την περιφερειακή ισορροπία.
Στρατηγική του Ισραήλ είναι να εμποδίσει το Ιράν να αποκτήσει πυρηνικά όπλα και να αποδυναμώσει ένοπλες ομάδες που συνδέονται με το Ιράν, όπως η Hezbollah.
Εάν το Ισραήλ εξαπολύσει προληπτικό χτύπημα κατά του Ιράν, θα αναγκάσει την Τουρκία να αναδιαμορφώσει τις πολιτικές ασφαλείας της.
Παρότι η αποδυνάμωση του Ιράν φαίνεται ότι είναι πλεονέκτημα για τα συμφέροντα της Τουρκίας στη Συρία, η Συρία που μετατρέπεται σε θέατρο ισραηλινο-ιρανικής σύγκρουσης θα μπορούσε να αποτελέσει σημαντικό κίνδυνο για την ασφάλεια του Τουρκίας.
Ένα άλλο σημαντικό ζήτημα σχετικά με τη Συρία είναι η πολιτική της Τουρκίας έναντι του συριακού βραχίονα του PKK, του YPG.
Δεδομένου ότι η Τουρκία θεωρεί το YPG απειλή για την εθνική της ασφάλεια, η πιθανότητα το Ισραήλ να χρησιμοποιήσει το YPG ως αντίβαρο κατά της Τουρκίας είναι επίσης ανησυχητική.
Η υποστήριξη του Ισραήλ προς το YPG θα μπορούσε να περιπλέξει περαιτέρω την ασφάλεια των συνόρων της Τουρκίας.
Υπάρχει επίσης ο κίνδυνος το αυξανόμενο χάος στον Λίβανο να προκαλέσει νέο κύμα μετανάστευσης.
Ενώ η Τουρκία αγωνίζεται να αντιμετωπίσει τους Σύρους πρόσφυγες, ένα νέο κύμα μετανάστευσης από τον Λίβανο θα μπορούσε να αυξήσει περαιτέρω το μεταναστευτικό βάρος.
Κάτι τέτοιο θα μπορούσε να περιπλέξει το προσφυγικό πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει η Τουρκία μέσω της διπλωματικής δέσμευσης με τη Συρία.
Μια άλλη διάσταση της αντιπαλότητας μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας αφορά στον τομέα των πληροφοριών.
Η πιθανότητα το Ισραήλ να ακολουθήσει μια επιθετική στρατηγική συλλογής πληροφοριών κατά της Τουρκίας θα μπορούσε να περιπλέξει τη δυναμική της περιφερειακής ασφάλειας.
Ειδικά στη Συρία, το Ιράκ και τις περιοχές όπου η Τουρκία πολεμά την τρομοκρατία, οι δραστηριότητες του Ισραήλ θέτουν σε κίνδυνο την εθνική ασφάλεια.
«Μια άλλη πτυχή της πολιτικής Erdogan που βαθαίνει τον σκεπτικισμό προς το Ισραήλ είναι η ρητορική περί «Μεγάλου Ισραήλ».
Ισραηλινοί δεξιοί πολιτικοί, ειδικά τα ριζοσπαστικά μέλη του Πολεμικού Υπουργικού Συμβουλίου του Netanyahu, μιλούν για την επέκταση.
Ιστορικά εδραιωμένος στην Τουρκία και την περιοχή, ο λόγος για τη λεγόμενη «ιερή γη» του Ισραήλ έχει ενισχυθεί στη σημερινή τουρκική στρατηγική κουλτούρα» επισημαίνει ο Yeşiltaş.

Προς στρατηγική ανθεκτικότητα

Σύμφωνα με το Πανεπιστήμιο της Άγκυρας, οι επεκτατικές πολιτικές του Ισραήλ απαιτούν από την Τουρκία να επανεξετάσει το δόγμα ασφάλειας και άμυνας.
Η ρητορική Erdogan δεν πρέπει να θεωρείται απλώς ως εσωτερική πολιτική μόχλευση.
Αντίθετα, είναι μια αντανάκλαση του μεταβαλλόμενου παραδείγματος ασφάλειας της Τουρκίας.
Η κοινότητα του στρατού, της ασφάλειας και των πληροφοριών της Τουρκίας πρέπει να επανεξετάσει πώς να αντιμετωπίσει το νέο κύμα ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή.
Η κλιμάκωση των στρατιωτικών εντάσεων μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, οι επιθετικές πολιτικές του Ισραήλ στη Γάζα, τον Λίβανο και τη Συρία και η στρατηγική ασάφεια των ΗΠΑ καθιστούν επιτακτική την ανάγκη επανεξέτασης του δόγματος ασφάλειας και άμυνας της Τουρκίας.
«Η τουρκική στρατηγική κοινότητα πρέπει να κατανοήσει ότι ένα δόγμα ασφαλείας βασισμένο στην άμυνα δεν θα είναι αρκετό για να αντιμετωπίσει το νέο κύμα ανασφάλειας στη Μέση Ανατολή και θα πρέπει να αναπτύξει μια πολιτική που θα ενισχύσει τη στρατηγική αποτροπή και ανθεκτικότητα της Τουρκίας» καταλήγει ο Yeşiltaş.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης