Τελευταία Νέα
Διεθνή

Διπλωματική κρίση μεταξύ Καναδά και Ινδίας – Απελάθηκαν οι πρεσβευτές

Διπλωματική κρίση μεταξύ Καναδά και Ινδίας – Απελάθηκαν οι πρεσβευτές
Ο θάνατος του Hardeep Singh Nijjar, ο οποίος αγωνιζόταν για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους των Sikh στη βόρεια Ινδία, επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Σχετικά Άρθρα
Την απέλαση έξι Ινδών διπλωματών γνωστοποίησε σήμερα 14/10 η κυβέρνηση του Καναδά, μετά τα ανακοίνωση της εγχώριας αστυνομίας για «αποδεικτικά στοιχεία» που αφορούν την εμπλοκή της ινδικής κυβέρνησης σε περιπτώσεις «εκφοβισμού, παρενόχλησης, εκβιασμού και εξαναγκασμού» στο καναδικό έδαφος.
Μεταξύ των Ινδών δυπλωματών ήταν και ο ύπατος εκπροσώπος της στην Οτάβα.
Από την πλευρά της, η Ινδία ανακοίνωσε ότι θα απελάσει έξι υψηλόβαθμους Καναδούς διπλωμάτες, κατηγορώντας τον Καναδά ότι ερευνά τον ύπατο εκπρόσωπο και άλλους διπλωμάτες σχετικά με τη δολοφονία του 2023 στον Καναδά ενός αυτονομιστή ηγέτη των Sikh.
Ο θάνατος του Καναδού πολίτη Hardeep Singh Nijjar, ο οποίος αγωνιζόταν για την ίδρυση ενός ανεξάρτητου κράτους των Sikh στη βόρεια Ινδία με την ονομασία Χαλιστάν, επιδείνωσε τις σχέσεις μεταξύ των δύο κρατών.
Ο Καναδός πρωθυπουργός Justin Trudeau είχε δηλώσει τότε ότι υπήρχαν «αξιόπιστοι ισχυρισμοί» που συνέδεαν τις ινδικές μυστικές υπηρεσίες με το έγκλημα αυτό.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Ινδίας είχε χαρακτηρίσει «παράλογους» τους ισχυρισμούς σύμφωνα με τους οποίους η Ινδία εμπλέκεται στη δολοφονία, βλέποντας σε αυτό μια «στρατηγική δυσφήμισης της Ινδίας για πολιτικούς σκοπούς».
Μάλιστα, το 2023, η Ινδία περιόρισε προσωρινά τις θεωρήσεις εισόδου στο έδαφός της για τους Καναδούς και υποχρέωσε τον Καναδά να επαναπατρίσει ορισμένους διπλωμάτες του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης