Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Gold Switzerland: «Χρυσός» πυρετός από τo γεωπολιτικό κραχ - Νέα νομισματική τάξη με colpo grossο από τους BRICS

Gold Switzerland: «Χρυσός» πυρετός από τo γεωπολιτικό κραχ - Νέα νομισματική τάξη με colpo grossο από τους BRICS
Σε πλήρη εξέλιξη τελεί η αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας…
Εν εξελίξει τελεί η αναμόρφωση της παγκόσμιας οικονομίας και τάξης, σύμφωνα με τον ελβετικό οίκο Gold Switzerland.
Όπως αναφέρει, συντρέχουν ισχυροί παράγοντες, όπως η αλλαγή της οικονομικής, δημογραφικής και στρατιωτικής στάθμης, που οδηγούν σε αναπροσαρμογή τη (γεω)πολιτική κονίστρα. Και αυτή η αναπροσαρμογή αντικατοπτρίζεται επίσης στον χρυσό πυρετό που έχει καταλάβει τις κεντρικές τράπεζες.
Σύμφωνα με την Gold Switzerland, ο πόλεμος στην Ουκρανία μαίνεται πλέον για περισσότερα από 2½ χρόνια, ενώ η κατάσταση στη Μέση Ανατολή κλιμακώθηκε, ως αποτέλεσμα των μαζικών επιθέσεων του Ισραήλ σε ηγετικά στελέχη της Hezbollah και της εισβολής χερσαίων στρατευμάτων στον Λίβανο.
Ο κίνδυνος μιας μεγάλης πυρκαγιάς συνεχίζει να κρέμεται σαν δαμόκλειος σπάθη πάνω από αυτά τα δύο θέατρα συγκρούσεων.
Η εύθραυστη γεωπολιτική κατάσταση γίνεται ολοένα εμφανής στους ισολογισμούς των κεντρικών τραπεζών.
Οι μαζικές αγορές χρυσού από τις κεντρικές τράπεζες από το 2009 και η άνοδος της τιμής του κίτρινου μετάλλου προκάλεσαν αύξηση του μεριδίου του πολύτιμου μετάλλου στα παγκόσμια διεθνή αποθεμάτων εις βάρος των fiat νομισμάτων.
Μάλιστα, στο τέλος του 20243, ο χρυσός ξεπέρασε το ευρώ.
Αυτό σημαίνει ότι το κίτρινο μέταλλο κατατάσσεται πλέον στη δεύτερη θέση στα διαθέσιμα των κεντρικών τραπεζών.
Το δολάριο παραμένει αδιαμφισβήτητο στην πρώτη θέση, ωστόσο το ποσοστό των αμερικανικών νομισμάτων μεταξύ των συναλλαγματικών αποθεμάτων έχει πλέον πέσει πολύ κάτω από το όριο του 60%.
Το 2015, τα δύο τρίτα των συναλλαγματικών αποθεμάτων εξακολουθούσαν να αντιστοιχούν στο παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα.
Η σύνοδος κορυφής των BRICS στο Καζάν (Ρωσία) στις 22-24 Οκτωβρίου θα δείξει εάν η απομάκρυνση από το δολάριο θα αποκτήσει περαιτέρω δυναμική και εάν ο χρυσός, ως ουδέτερο αποθεματικό, θα λάβει μια πρόσθετη, γεωπολιτικά υποκινούμενη ώθηση σε ό,τι αφορά τη ζήτηση.

Κεντρικές τράπεζες

Αυτή η εξέλιξη δεν αποτελεί έκπληξη, αν λάβετε υπόψη τα αποτελέσματα της Έρευνας για τα Αποθεματικά Χρυσού των Κεντρικών Τραπεζών για το 2024 που δημοσιεύθηκε από το Παγκόσμιο Συμβούλιο Χρυσού τον Ιούνιο.
Το 66% των κεντρικών τραπεζών που συμμετείχαν στην έρευνα δήλωσαν ότι αναμένουν ελαφρώς υψηλότερο μερίδιο χρυσού στα συνολικά συναλλαγματικά αποθέματα σε πέντε χρόνια.
Το 2022, το ποσοστό ήταν μόλις 46%. Το ποσοστό των κεντρικών τραπεζών που αναμένουν ότι ο χρυσός θα διαδραματίσει ελαφρώς ή σημαντικά μικρότερο ρόλο μειώθηκε από 24% σε 13%.
Καμία κεντρική τράπεζα δεν αναμένει τώρα ότι τα αποθέματα χρυσού της κεντρικής τράπεζας θα μειωθούν το επόμενο έτος.
Το 81% αναμένει ότι θα αυξηθούν. Το 2021, το ποσοστό αυτό ήταν μόνο 52%.
Είναι αξιοσημείωτο ότι οι γεωπολιτικές εκτιμήσεις –τουλάχιστον σύμφωνα με αυτήν την έρευνα– είναι σχεδόν εντελώς ασήμαντες όσον αφορά τη σημασία του χρυσού ως στοιχείου ενεργητικού για τις κεντρικές τράπεζες.
Οι ανησυχίες για τις κυρώσεις είναι σχεδόν εξίσου ασήμαντες. Αντίθετα, η αντιστάθμιση του πληθωρισμού, η απόδοση του χρυσού σε περιόδους κρίσης και οι κίνδυνοι χρεοκοπίας είναι από τους πιο κρίσιμους λόγους που συνηγορούν υπέρ του κίτρινου μετάλλου.
Ωστόσο, σύμφωνα με την Έρευνα για τα Αποθεματικά Χρυσού των κεντρικών τραπεζών, μια ματιά στη ζήτηση τα τελευταία τρίμηνα δεν επιβεβαιώνει τη σχετική ασήμαντη σημασία των γεωπολιτικών εκτιμήσεων και της αντιστάθμισης έναντι των κυρώσεων, σημειώνει η Gold Switzerland
Η απόκλιση μεταξύ των τριμηνιαίων αγορών χρυσού πριν από το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία, κατά μέσο όρο 118 τόνων, και των 279 τόνων μετά είναι απλώς πολύ μεγάλη. Τελικά, οι πράξεις μετράνε περισσότερο από τα λόγια.
VON GREYERZ_5 Reasons Why The Gold Rally Is Not Over Yet
Είναι φούσκα;

Στο μεταξύ, σύμφωνα με την Gold Switzerland, «+28,1%, +27,2%, +28,3% – αυτή είναι η εντυπωσιακή απόδοση του χρυσού τους πρώτους 9 μήνες του 2024 σε δολάρια ΗΠΑ, ευρώ και ελβετικά φράγκα, αντίστοιχα.
+42,3%, +35,0%, +31,1% – αυτή είναι η ακόμη πιο εντυπωσιακή απόδοση από έτος σε έτος στα τέλη Σεπτεμβρίου.
Με αυτά τα στοιχεία, τίθεται αυτόματα το ερώτημα: έχει φτάσει η τιμή του χρυσού στο ανώτατο όριο ή βρίσκεται σε περιοχή φούσκας, όπως ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1980, και επίκειται σημαντική διόρθωση;
Ωστόσο, υπάρχουν σοβαροί λόγοι να πιστεύουμε ότι η τιμή του χρυσού δεν βρίσκεται ακόμη σε περιοχή ακραίας υπερτίμησης.
Προσαρμοσμένος για τον πληθωρισμό, ο χρυσός δεν βρίσκεται ακόμη σε ιστορικό υψηλό.
Προσαρμοσμένη στον πληθωρισμό, η τιμή του χρυσού εξακολουθεί να είναι κάτω από το επίπεδο ρεκόρ των 2.646 δολ. που καταγράφηκε τον Ιανουάριο του 1980…».
Θα πρέπει επίσης να σημειωθεί ότι η μέθοδος υπολογισμού του πληθωρισμού έχει αλλάξει σημαντικά σε περισσότερες από τέσσερις δεκαετίες.
Με βάση τη μέθοδο υπολογισμού που χρησιμοποιούνταν στη δεκαετία του 1970, ο πληθωρισμός στα επόμενα 40+ χρόνια θα είναι σημαντικά υψηλότερος από ό,τι αναφέρεται τώρα, και το ίδιο θα ήταν και το προσαρμοσμένο ως προς τον πληθωρισμό ιστορικό υψηλό του χρυσού.
Το Γραφείο Στατιστικών Εργασίας των ΗΠΑ, υπεύθυνο για τον υπολογισμό του ΔΤΚ, απαριθμεί τρεις σημαντικές αναθεωρήσεις του πληθωρισμού από το 1980 και αμέτρητες μικρότερες προσαρμογές.
Οι υπολογισμοί από τις σκιώδεις κυβερνητικές στατιστικές δείχνουν τώρα μια διαφορά περίπου 8 (!) ποσοστιαίων μονάδων σε σύγκριση με το 1980.
VON GREYERZ_5 Reasons Why The Gold Rally Is Not Over Yet
Επίσης, η ζήτηση παραμένει υψηλή… Μεταξύ των κεντρικών τραπεζών, ενώ η Κίνα επιβράδυνε αισθητά τον ρυθμό συσσώρευσής της το δεύτερο τρίμηνο/2024, η Ινδία τον επιτάχυνε εξίσου αισθητά.
Το δεύτερο τρίμηνο του 2024, η Ινδία αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 18,7 τόνους, ελαφρώς λιγότερο από ό,τι η Πολωνία.
Το α’ τρίμηνο του 2024, η Ινδία αγόρασε μόνο οριακά λιγότερα. Έτσι, η Τράπεζα της Ινδίας αύξησε τα αποθέματά της σε χρυσό κατά 4,6% σε μόλις μισό χρόνο.
Είναι εντυπωσιακό ότι μετά τη σοβαρή ύφεση το 2022, οι συναλλαγές εξωχρηματιστηριακών χρυσού σχεδόν οκταπλασιάστηκαν το 2023. Αυτή η τάση συνεχίζεται μέχρι στιγμής το 2024.
Σε σύγκριση με το πρώτο εξάμηνο του 2023, οι συναλλαγές εξωχρηματιστηριακών χρυσού αυξήθηκαν σχεδόν κατά 60% το πρώτο εξάμηνο του 2024.
Αυτό αντιστάθμισε περισσότερο από την πτώση της ζήτησης χρυσού κατά 6% το δεύτερο τρίμηνο/2024, με αποτέλεσμα την υψηλότερη τιμή για ένα τρίμηνο από τότε που η WGC άρχισε να καταγράφει στοιχεία, το 2000.

Συμπέρασμα

Σύμφωνα με την Gold Switzerland, με τιμή 61 από τις 10 Οκτωβρίου, ο δείκτης φόβου και απληστίας για τον χρυσό βρίσκεται λίγο έξω από το εύρος της απληστίας. Δεδομένου του τεράστιου ράλι τιμών τους τελευταίους 12 μήνες, δεν μπορεί, επομένως, να αποκλειστεί μια αξιοσημείωτη διόρθωση.
Ωστόσο, «υπάρχουν πολλοί θεμελιώδεις λόγοι για να πιστεύουμε ότι ο χρυσός θα συνεχίσει να αυξάνεται ακόμη και μετά από μια οπισθοδρόμηση.
Άλλωστε, στις αρχές του 2024, ο χρυσός βγήκε με επιτυχία από τον σχηματισμό κύπελλου και λαβής που είχε σχηματιστεί από το 2011 (σ.σ. όροι της τεχνικής ανάλυσης).
Δεδομένης της περαιτέρω επιδείνωσης των οικονομικών και (γεω)πολιτικών συνθηκών, η τιμή στόχος του μοντέλου μας είναι λίγο πάνω από τα 4.800 δολ. έως το τέλος του 2030.
Σε αυτό το πλαίσιο, ακόμη και ο χρυσός, που έγινε σημαντικά πιο ακριβός πέρυσι, εξακολουθεί να είναι φθηνός» καταλήγει ο οίκος.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης