Τελευταία Νέα
Επιχειρήσεις

Έτσι απογειώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι χωρίς… κερδοσκόπους - Αναλυτικά παραδείγματα

Έτσι απογειώνονται οι τιμές από το χωράφι στο ράφι χωρίς… κερδοσκόπους - Αναλυτικά παραδείγματα
Αναλυτικά στοιχεία παρείχε ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών
Δωρεάν μαθήματα οικονομίας στους διακινητές της άποψης η πορεία των τιμών από το χωράφι στο ράφι» που αναδεικνύουν τις αποκλίσεις από τον παραγωγό στα ράφια των σούπερ μάρκετ των λαϊκών αγορών και των μανάβικων της γειτονιάς δίνει ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών.
Ο πρόεδρος του Συνδέσμου κ Νίκος Καλόγρης προσπαθεί να αποδείξει τα αυτονόητα και κυρίως να αφαιρέσει από τον δημόσιο διάλογο το ερώτημα που φέρνουν οι οικονομικοί «φωστήρες» που λένε σε κάθε ευκαιρία πόσο έχει η τιμή ενός προϊόντος στο χωράφι και με ποια τιμή φτάνει στον καταναλωτή.
Οι σύγχρονοι σοφιστές που δεν κατανοούν τις δύο διαφορετικές τιμές, ο Σύνδεσμος Εμπόρων Κεντρικής Λαχαναγοράς Αθηνών βάζει σε σειρά τα κόστη και αιτιολογεί πως ένα προϊόν στο χωράφι με τιμή τα 0,70 λεπτά το κιλό να πωλείται προς 1,7 ευρώ στο ράφι.
Το μήλο μπήκε στην εξίσωση για να δικαιολογηθεί η διαφορά της τιμής με τον πρόεδρο κ. Νίκο Καλόγρη να σημειώνει στον BN ότι δεν υπάρχουν υπερκέρδη στην αλυσίδα τροφοδοσίας.
Οι τελικές λιανικές τιμές στο σύνολο των προϊόντων αντιπροσωπεύουν τα κόστη της αλυσίδας τροφοδοσίας και ένα μικρό περιθώριο κέρδους για τους συντελεστές.
Σημειώνοντας ότι η τελική τιμή για ένα κιλό μήλο στα επίπεδα του 1,70 αλλά και για πιο χαμηλές τιμές που διαμορφώνονται έχουν σχέση με την ποιότητα που περιλαμβάνει πολλές κατηγορίες ανά προϊόν και ειδικά στο μήλο Ζαγορίου μπορεί να υπάρξει ταμπέλα 2 ευρώ.
Ο κ. Καλόγρης τόνισε ότι δεν υπάρχουν κερδοσκόποι πίσω από την πώληση ενός προϊόντος , όταν μάλιστα γνωρίζουν ότι ένα μήλο με αυτές τις θρεπτικές αξίες για τον άνθρωπο δεν μπορεί να πουληθεί προς 3 και 4 ευρώ το κιλό στην εγχώρια αγορά ενώ μπορεί να συμβεί σε μια άλλη αγορά όπως είναι της Ισπανίας.
Οι καταναλωτές θα πρέπει να γνωρίζουν ότι το προϊόν θέλει προετοιμασία για να φτάσει σε αυτούς και το κόστος θα περάσει στη λιανική τιμή.

Τα κόστη μετά τον παραγωγό πριν φθάσουν τα προϊόντα στο ράφι....

Συχνά, οι παραγωγοί των μήλων αλλά και οι καταναλωτές διερωτώνται πώς είναι δυνατόν ένα κιλό μήλα (στάρκιν) να ξεκινά την πορεία του από το χωράφι με τιμή 0,70€ το κιλό και να καταλήγει στο ράφι με τιμή -κατ’ ελάχιστο- 1,70€ το κιλό.
Η πορεία έχει ως εξής:
• 0,70€/κιλό παραγωγός
• 0,10€/κιλό εργάτες συγκομιδής
• 0,20€/κιλό αποθήκευση, ψυγεία
• 0,15€/κιλό εργαζόμενοι για μεταφορά από ψυγείο στο τελάρο
• 0,07€/κιλό μεταφορικά (ανάλογα με το ύψος των καυσίμων)
• 0,35€/κιλό έξοδα συσκευασίας
• 0,13€/κιλό ΦΠΑ, φορτωτικά, διαλογή, φύρα, κέρδος εμπόρων
Το άθροισμα των παραπάνω είναι 1,70€. Ένα κιλό μήλα, λοιπόν, φτάνει σε αυτή την τιμή -κατ’ ελάχιστο- στον καταναλωτή, γεγονός που δεν μπορεί να αμφισβητηθεί καθώς τα πολλαπλά κόστη δεν είναι δυνατόν να απαλειφθούν ακόμα και αν όλη πορεία την αναλάβει ένας συνεταιρισμός. Ενδεικτικό παράδειγμα αποτελεί ο συνεταιρισμός της Ζαγοράς, ο οποίος παράγει το καλύτερο ελληνικό ΠΟΠ προϊόν της κατηγορίας, το μήλο Ζαγοράς, και δεν επιτρέπει να φύγει από τα συσκευαστήρια το ένα κιλό μήλα, χαμηλότερα από την τιμή του 1,35€/ κιλό.

Νίκος Θεοδωρόπουλος
ntheo@bankingnews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης