Τελευταία Νέα
Τραπεζικά νέα

Τράπεζες: Τα μπαράζ εθελουσίας μειώνουν τα κόστη και αυξάνουν την κερδοφορία - Η Πειραιώς με την ταχύτερη μείωση εξόδων

Τράπεζες: Τα μπαράζ εθελουσίας μειώνουν τα κόστη και αυξάνουν την κερδοφορία - Η Πειραιώς με την ταχύτερη μείωση εξόδων
Το μπαράζ εθελούσιας εξόδου στις ελληνικές τράπεζες και η διατήρηση υψηλών λειτουργικών εσόδων διαμορφώνει τον δείκτη αποτελεσματικότητας των ελληνικών τραπεζών
Αν και οι μετοχές των ελληνικών τραπεζών συνεχίζουν να υποαποδίδουν έναντι των ευρωπαϊκών, δεν υστερούν σε αποτελεσματικότητα, η οποία είναι και η βάση προκειμένου να συνεχίσουν την κερδοφορία τους και τη σταδιακή αύξηση των μερισμάτων.
Συγκεκριμένα, το μπαράζ εθελούσιας εξόδου στις ελληνικές τράπεζες και η διατήρηση υψηλών λειτουργικών εσόδων διαμορφώνουντον δείκτη αποτελεσματικότητας των ελληνικών τραπεζών (cost to income ratio) σε επίπεδα χαμηλότερα από μεγάλες ευρωπαϊκές τράπεζες και θα ορίσουν τα επίπεδα κερδοφορίας.
Όπως θα δούμε, οι ελληνικές τράπεζες εμφανίζουν δείκτη 31,8% (μέσος όρος) όταν λ.χ. η Unicredit παρουσιάζει cost to income ratio 36,3%.
Ο σχετικός δείκτης προκύπτει από τα λειτουργικά έξοδα δια των λειτουργικών εσόδων (τόκοι- προμήθειες).
Κινητήρια δύναμη για την περαιτέρω μείωση του δείκτη, η οποία θα συνεχιστεί και τη φετινή χρονιά, είναι τα πρόσφατα προγράμματα εθελούσιας εξόδου τα οποία ολοκληρώθηκαν σύμφωνα με τους στόχους σε Τράπεζα Πειραιώς, Alpha bank.
Η συνεχιζόμενη μείωση, όμως, των λειτουργικών εξόδων αναμένεται να είναι και η νέα βάση προκειμένου μέσω εξαγορών να αυξήσουν τα έσοδά τους.

Ταχύτερη μείωση εξόδων από την Τράπεζα Πειραιώς – Ακολουθούν Εθνική και Eurobank

Στο πρώτο εξάμηνο του 2024 η Τράπεζα Πειραιώς εμφάνισε τον χαμηλότερο δείκτη μεταξύ των ελληνικών τραπεζών στο 28% έναντι 32% του περσινού εξαμήνου.
Τα επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα ανήλθαν σε 392 εκατ. ευρώ στο εξάμηνο και τα λειτουργικά έσοδα σε 1,37 δισ. ευρώ.
Πρόσφατα η Τράπεζα ολοκλήρωσε ένα νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου με το οποίο αποχώρησαν πάνω από 200 εργαζόμενοι ενώ από τις αρχές του χρόνου έχουν αποχωρήσει 400 εργαζόμενοι.

Η Εθνική Τράπεζα η οποία προγραμματίζει νέο πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου ακολούθησε με δείκτη 30,1% έναντι 32,5% του εξαμήνου του 2023. Τα λειτουργικά έσοδα διαμορφώθηκαν σε 1,397 δισ. ευρώ και τα λειτουργικά έξοδα σε 421 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση έδωσε καθοδήγηση για δείκτη κάτω του 33% για το σύνολο της φετινής χρήσης.

Η Eurobank με επαναλαμβανόμενα λειτουργικά έξοδα 421 εκατ. ευρω και έσοδα 1,421 δισ. ευρώ παρουσίασε ratio 31,3 % ενώ για το σύνολο της χρήσης η διοίκηση της τράπεζας υπολογίζει ότι, θα κινηθεί κάτω από 33%.
Τον υψηλότερο δείκτη εμφανίζει η Alpha bank καθώς στο πρώτο εξάμηνο ανήλθε σε 38%, ωστόσο η μείωση έναντι του εξαμήνου του 2023 διαμορφώθηκε σε τρεις ποσοστιαίες μονάδες.
Για το σύνολο της χρήσης η διοίκησης της τράπεζας αναμένει ότι θα κινηθεί κάτω από 41%, καθώς πρόσφατα ολοκλήρωσε ένα ακόμα πρόγραμμα εθελούσιας εξόδου.

Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης