Τελευταία Νέα
Διεθνή

Η απόλυτη υποκρισία… Η Τσεχία θα επαναφέρει πρεσβευτή στη Ρωσία

Η απόλυτη υποκρισία… Η Τσεχία θα επαναφέρει πρεσβευτή στη Ρωσία
Οι διπλωματικές σχέσεις μεταξύ της Πράγας και της Μόσχας επιδεινώθηκαν το 2021 όταν οι τσεχικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν τη ρωσική εμπλοκή σε εκρήξεις σε αποθήκη πυρομαχικών
Μπορεί να είναι εκ των χωρών που ασκούν δριμεία κριτική στη Ρωσία, αλλά η Τσεχία θα στείλει πρεσβευτή στη Μόσχα τους επόμενους μήνες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Εξωτερικών της χώρας.
Οι σχέσεις μεταξύ των χωρών έχουν τεταθεί τα τελευταία χρόνια λόγω ενός σκανδάλου κατασκοπείας και της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022.
Ο προηγούμενος πρεσβευτής της Τσεχίας στη Ρωσία, Vítězslav Pivoňka, ο οποίος είχε τη θέση από την Πράγα από το 2022, ανακλήθηκε τον Μάιο.
«Βασικές χώρες που είναι στρατηγικοί σύμμαχοι της Τσεχίας - όπως το Ηνωμένο Βασίλειο, η Γαλλία, η Γερμανία, η Πολωνία και οι Ηνωμένες Πολιτείες - έχουν πρεσβευτές στη Ρωσία.
Εύχομαι στον πρεσβευτή πολλή δύναμη σε αυτή την προκλητική αποστολή για την προώθηση των τσεχικών συμφερόντων», δήλωσε ο Τσέχος υπουργός Εξωτερικών Jan Lipavský σε δήλωσή του.
Ο Daniel Koštoval, έμπειρος διπλωμάτης και πρώην υφυπουργός Άμυνας, εγκρίθηκε από τη Ρωσία και θα ξεκινήσει την αποστολή του στις αρχές του 2025.
Οι σχέσεις της Μόσχας με την Πράγα επιδεινώθηκαν το 2021 όταν οι ειδικές υπηρεσίες της Τσεχίας ανακάλυψαν ότι η Ρωσία βρισκόταν πίσω από μια σειρά εκρήξεων σε τσέχικες αποθήκες πυρομαχικών στο Vrbětice το 2014.
Οι δύο χώρες μείωσαν τον αριθμό των διπλωματών στις πρεσβείες τους.
Η Πράγα είχε συζητήσει εάν θα κρατούσε πρεσβευτή στη Μόσχα κατά τη στρατιωτική εισβολή της στην Ουκρανία, αλλά ο Πρόεδρος Petr Pavel είπε τον Μάρτιο ότι ήταν ακόμα σημαντικό να υπάρχει εκπροσώπηση στη Ρωσία σε επίπεδο πρεσβευτών.
«Η Τσεχία διατηρεί την εκπροσώπησή της στη Ρωσία σε επίπεδο Πρέσβεων όπως [η πλειονότητα] των χωρών», ανέφερε η υπηρεσία Τύπου του τσεχικού υπουργείου Εξωτερικών.
«Ο προηγούμενος Πρέσβης [Pivoňka] κλήθηκε ξανά στην Πράγα για διαβουλεύσεις και στη συνέχεια η κυβέρνηση αποφάσισε τον διάδοχό του καθώς ήταν στη θέση από το 2018, το οποίο είναι σημαντικά μεγαλύτερο από τα τυπικά τέσσερα χρόνια».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης