Τελευταία Νέα
Διεθνή

Google: Θα κατασκευάσει 7 πυρηνικούς σταθμούς για να υποστηρίξει την ανάπτυξη συστημάτων ΑΙ

Google: Θα κατασκευάσει 7 πυρηνικούς σταθμούς για να υποστηρίξει την ανάπτυξη συστημάτων ΑΙ
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγάλη πίεση για το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ
Η Google προσθέτει πυρηνικούς σταθμούς στο φαινομενικά συνεχώς αυξανόμενο χαρτοφυλάκιό της.
Η εταιρεία έχει συνεργαστεί με την Kairos Power για να υποστηρίξει την κατασκευή επτά μικρών πυρηνικών αντιδραστήρων στις ΗΠΑ.
Το πρώτο εργοστάσιο αναμένεται να μπει στο δίκτυο μέχρι το 2030, ενώ οι άλλοι αντιδραστήρες θα αναπτυχθούν μέχρι το 2035.
Συνολικά, η συμφωνία θα διοχετεύσει 500 μεγαβάτ ενέργειας στις τεχνολογίες τεχνητής νοημοσύνης της εταιρείας - αρκετά για να τροφοδοτήσει μια πόλη μεσαίου μεγέθους.
«Οι πυρηνικές λύσεις προσφέρουν μια καθαρή, 24ωρη πηγή ενέργειας που μπορεί να μας βοηθήσει να ανταποκριθούμε αξιόπιστα στις απαιτήσεις ηλεκτρικής ενέργειας απαλλαγμένη από άνθρακα κάθε ώρα της ημέρας», έγραψε η Google στην ανάρτηση της.
«Η προώθηση αυτών των πηγών ενέργειας σε στενή συνεργασία με υποστηρικτικές τοπικές κοινότητες θα οδηγήσει γρήγορα στην απαλλαγή από τον άνθρακα των δικτύων ηλεκτρικής ενέργειας σε όλο τον κόσμο».
Οι μικρότεροι αντιδραστήρες που δημιουργήθηκαν από την Kairos, μια startup πυρηνικής ενέργειας, είναι διαφορετικοί από τους πύργους που σκέφτονται οι περισσότεροι όταν ανακαλούν μια εικόνα ενός πυρηνικού αντιδραστήρα.
Η εταιρεία χρησιμοποιεί ένα σύστημα ψύξης λιωμένου αλατιού (όπως αυτό που θα χρησιμοποιηθεί για τον αντιδραστήρα που κατασκευάζεται στην πανεπιστημιούπολη του Abilene Christian University), το οποίο λειτουργεί σε χαμηλότερη πίεση.
Η εταιρεία άνοιξε το έδαφος σε έναν αντιδραστήρα επίδειξης, ο οποίος θα είναι χωρίς τροφοδοσία, νωρίτερα φέτος στο Τενεσί.
Η Google δεν αποκάλυψε το κόστος της συνεργασίας.
Η τοποθεσία (ή οι τοποθεσίες) του έργου δεν έχουν ακόμη καθοριστεί.
Η ανακοίνωση της Google έρχεται εβδομάδες μετά την ανακοίνωση της συνεργασίας της Microsoft με την Constellation Energy για αντιδραστήρα στο Three Mile Island, τον τόπο του χειρότερου πυρηνικού ατυχήματος στην ιστορία των ΗΠΑ, να ξαναρχίζει τη λειτουργία του για την τροφοδοσία των κέντρων δεδομένων AI της Microsoft.
Οι ειδικοί έχουν προειδοποιήσει ότι τα κέντρα δεδομένων θα μπορούσαν να αποτελέσουν μεγάλη πίεση για το ηλεκτρικό δίκτυο των ΗΠΑ.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης