Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι ΗΠΑ έπεισαν το Ισραήλ να περιορίσει τις επιθέσεις στο Ιράν, με ένα τίμημα - Ο Νetanyahu δεν έχει στρατηγική εξόδου

Οι ΗΠΑ έπεισαν το Ισραήλ να περιορίσει τις επιθέσεις στο Ιράν, με ένα τίμημα - Ο Νetanyahu δεν έχει στρατηγική εξόδου
Τι περιμένει το Ιράν από τις αμερικανικές εκλογές
Οι ΗΠΑ έπεισαν το Ισραήλ να περιορίσει τις επιθέσεις στο Ιράν, με ένα τίμημα, την ώρα που ο πρόεδρος Joe Biden ανησυχεί ιδιαίτερα για το γεγονός ότι ο Benjamin Νetanyahu δεν έχει στρατηγική εξόδου από Λίβανο και Γάζα. 
Η κυβέρνηση του Αμερικανού προέδρου Joe Biden έλαβε προφορικές διαβεβαιώσεις από το Ισραήλ ότι οι πυρηνικές και βιομηχανικές υποδομές του Ιράν δεν θα πληγούν σε μια επίθεση αντιποίνων.
Το γραφείο του πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu εξήγησε ότι όλες οι στρατιωτικές δεσμεύσεις γίνονται για την υπεράσπιση των συμφερόντων του Ισραήλ, γράφει η Nezavisimaya Gazeta.
Το Amwaj Media, ένα ειδησεογραφικό πρακτορείο που βρίσκεται κοντά στην επιχειρηματική ελίτ του Ιράν, εικάζει ότι το Ισραήλ συμφώνησε να μαλακώσει τη στάση του μετά την υπόσχεση των ΗΠΑ να του παράσχουν τα αντιπυραυλικά συστήματα Terminal High Altitude Area Defense (THAAD).
Τα πρώτα τμήματα της συστοιχίας THAAD έφτασαν στο Ισραήλ στις 14 Οκτωβρίου, δήλωσε το Πεντάγωνο, προσθέτοντας ότι η συστοιχία θα είναι σύντομα έτοιμη για χρήση, αλλά συγκεκριμένο χρονοδιάγραμμα δεν θα ανακοινωθεί για λόγους ασφαλείας.
Οι Financial Times σημειώνουν ότι «το Ισραήλ αντιμετωπίζει μια διαφαινόμενη έλλειψη πυραύλων αναχαίτισης καθώς ενισχύει την αεράμυνα για να προστατεύσει τη χώρα από επιθέσεις του Ιράν και των πληρεξουσίων του, σύμφωνα με στελέχη της βιομηχανίας, πρώην στρατιωτικούς αξιωματούχους και αναλυτές».
Το Ιράν έσπευσε να αντιδράσει στην ανάπτυξη της συστοιχίας THAAD στο Ισραήλ, αναφέρει το Amwaj Media.
Στο πλαίσιο αυτό, ο Ιρανός υπουργός Εξωτερικών Abbas Araghchi ανακοίνωσε το πάγωμα των συνομιλιών με τη μεσολάβηση της κυβέρνησης Biden, οι οποίες διεξάγονταν στο Ομάν.

Τι περιμένει το Ιράν από τις αμερικανικές εκλογές

Ορισμένοι πιστεύουν ότι το Ιράν εναποθέτει τις ελπίδες του στην αναζωογόνηση των διαπραγματεύσεων, εάν η νυν αντιπρόεδρος Kamala Harris κερδίσει τις επερχόμενες προεδρικές εκλογές της 5ης Νοεμβρίου 2024.
Αντίθετα, η Τεχεράνη βλέπει λίγες πιθανότητες να συμβεί κάτι καλό σε περίπτωση που ο πρώην πρόεδρος Donald Trump.

Τι φοβάται ο Biden

Ο Vladimir Frolov, πρώην υπάλληλος της ρωσικής πρεσβείας στις ΗΠΑ και ειδικός στις διεθνείς σχέσεις, επισημαίνει ότι οι ΗΠΑ έχουν τρομοκρατηθεί από το γεγονός ότι ο Netanyahu δεν έχει στρατηγική εξόδου ούτε για τη Γάζα ούτε για τον Λίβανο.
Η Ουάσινγκτον ανησυχεί ιδιαίτερα για το ενδεχόμενο το εβραϊκό κράτος να εγκλωβιστεί στον Λίβανο, όπως συνέβη κατά τη διάρκεια του δεύτερου πολέμου του Λιβάνου το 2006. «Το αυξανόμενο ποσοστό αποδοχής του Νετανιάχου δεν φέρνει καμία ανακούφιση στις ΗΠΑ», δήλωσε ο Frolov.
Σύμφωνα με τον ίδιο, οι πολιτικοί στόχοι του Biden να συνάψει στρατηγική συμμαχία με τη Σαουδική Αραβία, να εξομαλύνει τις σχέσεις της με το Ισραήλ, να δρομολογήσει ένα νέο σύστημα αυτοδιοίκησης στη Λωρίδα της Γάζας με τη συμμετοχή του κόμματος Φατάχ, της Αιγύπτου και των χωρών του Κόλπου και να διευκολύνει τη δημιουργία δύο κρατών, απέτυχαν.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης