Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Οι αρνητικές τιμές "παγώνουν" τις επενδύσεις στα φωτοβολταϊκά - Σκυλακάκης: Βιαίος κύκλος ανοίγει

Οι αρνητικές τιμές
Απαιτείται από τη δική μας πλευρά να παρακολουθούμε και να συγκρατούμε τις επενδύσεις για να μην έχουμε ένα ακραίο φαύλο κύκλο που θα διαλύσει τους επενδυτές, τόνισε ο ΥΠΕΝ
Με εκθετικό ρυθμό αυξάνονται οι μηδενικές τιμές ρεύματος στο ελληνικό σύστημα, στέλνοντας ανησυχητικά μηνύματα για την βιωσιμότητα των επενδύσεων ΑΠΕ και πρωτίστως των φωτοβολταϊκών που παράγουν συγκεκριμένες ώρες την ημέρα. Το διάστημα Ιανουάριος -Σεπτέμβριος (26) 2024 η τιμή της μεγαβατώρας άγγιξε το μηδέν για 18 ώρες και κινήθηκε οριακά πάνω από το μηδέν για 155 ώρες, από 31 ώρες το αντίστοιχο διάστημα του 2023.

Για πρώτη φορά μάλιστα φέτος τον Απρίλιο στο ελληνικό σύστημα έκαναν την εμφάνισή τους και αρνητικές τιμές, για 11 ώρες. Οι λίγες ώρες μηδενικών τιμών εμφανίστηκαν στο ελληνικό σύστημα μέσω Βουλγαρίας με την οποία είναι διασυνδεδεμένη η ελληνική αγορά, αυτόματα δηλαδή η ενέργεια με τη χαμηλότερη τιμή μπαίνει πρώτη στις διασυνδεδεμένες αγορές. Αυτό με τη σειρά του δημιουργεί ένα πρόσθετο πρόβλημα, καθώς αυξάνει την προσφορά στο ελληνικό σύστημα, χωρίς να αυξάνεται η ζήτηση και μεγάλο μέρος της εγχώριας παραγωγής ΑΠΕ περικόπτεται.

Διαβάστε περισσότερα στο www.worldenergynews.gr
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης