Τελευταία Νέα
Διεθνή

Biden και Zelensky μίλησαν για το σχέδιο νίκης - Το εξετάζουν οι Ευρωπαίοι – Συνάντηση των 4 «μεγάλων»

Biden και Zelensky μίλησαν για το σχέδιο νίκης - Το εξετάζουν οι Ευρωπαίοι – Συνάντηση των 4 «μεγάλων»
Biden, Macron, Starmer και Scholz αναμένεται να συναντηθούν αύριο 18/10 στο Βερολίνο
Συνομιλία για το «σχέδιο νίκης» είχαν ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden και ο Ουκρανός ομόλογός του, Volodymyr Zelensky.
Όπως είπε ο Zelensky κατά τη διάρκεια της τηλεφωνικής επικοινωνίας, συζητήθηκε το ζήτημα της άδειας για την χρήση των δυτικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς για επιθέσεις στη Ρωσία, τα πακέτα στρατιωτικής βοήθειας καθώς και η εφαρμογή του «σχεδίου νίκης».
«Μιλήσαμε για τα όπλα μεγάλου βεληνεκούς.
Μιλήσαμε για τη συνάντηση στο Ramstein τις επόμενες εβδομάδες.
Μιλήσαμε επίσης για το πώς οι ομάδες μας θα δουλέψουν πάνω σε σημεία του σχεδίου νίκης» ανέφερε ο Zelensky.
Σημειώνεται πως ο πρόεδρος Biden αντιτίθεται στην χορήγηση άδειας στην Ουκρανία προκειμένου να επιτεθεί με αμερικανικά όπλα στη Ρωσία.

Το σχέδιο νίκης στη Σύνοδο Κορυφής της ΕΕ

Ο Zelensky θα είναι παρών και στις εργασίες της Συνόδου Κορυφής της ΕΕ που πραγματοποιούνται στις Βρυξέλλες προκειμένου να παρουσιάσει και στους Ευρωπαίους ηγέτες το «σχέδιο νίκης».
Ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, Charles Michel είπε ότι προσκάλεσε για αυτόν τον σκοπό τον Zelensky στη Σύνοδο, ενώ Ευρωπαίος αξιωματούχος υποστήριξε ότι η Ένωση ευελπιστεί να καταλήξει σε μια συμφωνία για τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Συγκεκριμένα, οι Ευρωπαίοι ηγέτες κατά τη διήμερη Σύνοδο τους – θα εξετάσουν μεταξύ άλλων και το θέμα της Μέσης Ανατολής και του μεταναστευτικού – θα αξιολογήσουν την πρόοδο που έχει συντελεστεί αναφορικά με την παροχή στο Κίεβο συστημάτων αεράμυνας, πυρομαχικών και οβίδων ενώ θα εξετάσουν και μέτρα υποστήριξης μέσω του Ευρωπαϊκού Ταμείου Ειρήνης.
Στο επίκεντρο θα βρεθεί και το ζήτημα της αξιοποίησης των παγωμένων ρωσικών asset προκειμένου αυτά να χρησιμοποιηθούν για την υποστήριξη της Ουκρανίας ενώ θα συζητηθεί και η ενίσχυση του ενεργειακού της συστήματος.

Παρουσίαση και στους υπουργούς Άμυνας του ΝΑΤΟ

Το σχέδιο νίκης θα συζητηθεί και στη σημερινή συνεδρίαση των υπουργών Άμυνας του ΝΑΤΟ, η οποία και αυτή θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες.
Οι υπουργοί Άμυνας θα εξετάσουν τους αμυντικούς προϋπολογισμούς, τις προμήθειες όπλων και τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Σε δηλώσεις του πριν από την έναρξη της συνεδρίασης, ο γ.γ. του ΝΑΤΟ, Mark Rutte υποστήριξε πως η Συμμαχία δεν είναι ακόμα έτοιμη να προσκαλέσει την Ουκρανία.
Ωστόσο, διαβεβαίωσε πως αυτή θα ενταχθεί μόλις έρθει η κατάλληλη στιγμή, ενώ δεσμεύτηκε πως η Συμμαχία θα συνεχίζει να στηρίζει με στρατιωτική βοήθεια το Κίεβο.
Όπως είπε, το ΝΑΤΟ είναι σε καλό δρόμο για την παροχή στρατιωτικής βοήθειας ύψους 40 δις δολαρίων στην Ουκρανία για το 2025.

Συνάντηση των 4 «μεγάλων»

Εν τω μεταξύ, αύριο Παρασκευή 18/10 αναμένεται να πραγματοποιηθεί η συνάντηση των 4 «μεγάλων» - ΗΠΑ, Μ. Βρετανίας, Γαλλίας και Γερμανίας – με βασικό αντικείμενο τις τελευταίες εξελίξεις σε Ουκρανία και Μέση Ανατολή.
Συγκεκριμένα, ο πρόεδρος των ΗΠΑ, Joe Biden, ο πρόεδρος της Γαλλίας, Emmanuel Macron, ο πρωθυπουργός της Μ. Βρετανίας, Keir Starmer και ο καγκελάριος της Γερμανίας, Olaf Scholz αναμένεται να συναντηθούν αύριο 18/10 στο Βερολίνο.
Πριν από τη συνάντηση αυτή θα υπάρξει συνάντηση μεταξύ του Biden και του Scholz.

To σχέδιο νίκης

Ο Zelensky κατά την ομιλία του χθες Πέμπτη 16/10 στο ουκρανικό Κοινοβούλιο, υποστήριξε ότι το Σχέδιο Νίκης της Ουκρανίας αποσκοπεί στον τερματισμό του πολέμου «το αργότερο» το 2025 και αποτελείται από πέντε σημεία, μεταξύ των οποίων:
1)Άμεση πρόσκληση για ένταξη στο ΝΑΤΟ
2)Συνέχιση της δυτικής υποστήριξης και βοήθειας, συμπεριλαμβανομένου του εξοπλισμού των ουκρανικών ταξιαρχιών,
3)Υποστήριξη της ικανότητας της Ουκρανίας να χρησιμοποιεί όπλα που παρέχονται από τη Δύση για να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους στη Ρωσία και την αύξηση της ανταλλαγής πληροφοριών με την Ουκρανία.
4)Δυτική και ουκρανική στρατηγική αποτροπή κατά της Ρωσίας χωρίς να αποκλείονται και τα πυρηνικά.
5)Δυτικές επενδύσεις στη στρατηγική οικονομική ανάπτυξη της Ουκρανίας και μια υπόσχεση ότι οι ουκρανικές δυνάμεις θα «αντικαταστήσουν» ορισμένα δυτικά στρατιωτικά τμήματα που βρίσκονται επί του παρόντος στην Ευρώπη μετά το τέλος του πολέμου.
Επιλέον, ο Zelensky  σημείωσε ότι υπάρχουν αρκετές μυστικές πτυχές του σχεδίου που έχει μοιραστεί με τους δυτικούς συμμάχους της Ουκρανίας.

Μεταφράζοντας το παρανοϊκό σχέδιο νίκης του Zelensky για την Ουκρανία

To σχέδιο νίκης του Zelensky είναι άθροισμα παρανοϊκών μέτρων που έχουν στόχο να εμπλέξουν το ΝΑΤΟ σε πόλεμο με την Ρωσία
Μεταξύ άλλων η ουκρανική ηγεσία απαιτεί:

1. Μεταφορά στην Ουκρανία όλων των συστημάτων αεράμυνας Patriot και NASAMS που δεν χρησιμοποιούνται σε συγκρούσεις ανά τον κόσμo.
2. Πράσινο φως για χτυπήματα με πυραύλους Taurus και Tomahawk σε ολόκληρη τη Ρωσική Ομοσπονδία.
3. Άδεια για τρομοκρατικές επιθέσεις και δολιοφθορές σε ολόκληρη τη Ρωσία.
4. Άμεση ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ με εγγυήσεις μάλιστα στρατιωτικής υποστήριξης.
5. Δημιουργία ζώνης απαγόρευσης πτήσεων πάνω από την Ουκρανία από τις δυνάμεις αεράμυνας και αεροπορίας του ΝΑΤΟ με την ταυτόχρονη καταστροφή ρωσικών αεροσκαφών και πυραύλων.
6. Ανάπτυξη στρατιωτικής δύναμης του ΝΑΤΟ και πυραύλων μεσαίου και μικρότερου βεληνεκούς στο έδαφος της Ουκρανίας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης