Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Σαουδάραβες σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στο Ισραήλ - Πιέζουν τις ΗΠΑ να αναστείλουν την παροχή όπλων

Οι Σαουδάραβες σκληραίνουν τη στάση τους απέναντι στο Ισραήλ - Πιέζουν τις ΗΠΑ να αναστείλουν την παροχή όπλων
Οι ΗΠΑ να αναστείλουν τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ, εάν δεν επιτραπεί η παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα εντός των επόμενων 30 ημερών
Ο πρεσβευτής της Σαουδικής Αραβίας στη Βρετανία προέτρεψε την κυβέρνηση των Ηνωμένων Πολιτειών να πραγματοποιήσει την απειλή της να αναστείλει τις προμήθειες όπλων στο Ισραήλ, εάν δεν επιτραπεί η παροχή περισσότερης ανθρωπιστικής βοήθειας στη Γάζα εντός των επόμενων 30 ημερών.
Σε μια αυστηρά διατυπωμένη επιστολή προς το Ισραήλ που δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα, η Ουάσινγκτον έθεσε τελεσίγραφο, προειδοποιώντας ότι θα μπορούσαν να επιβληθούν περιορισμοί στη μελλοντική υποστήριξη προς τη χώρα, εάν δεν αντιμετωπιστεί η αυξανόμενη ανθρωπιστική κρίση στη Γάζα.

Να κρατήσουν τον λόγο τους οι ΗΠΑ

Μιλώντας στο podcast «Power Play» του POLITICO, ο πρίγκιπας Khalid bin Bandar Al Saud δήλωσε ότι η κυβέρνηση του Joe Biden πρέπει τώρα να κρατήσει τον λόγο της, προσθέτοντας: «Πρέπει να υποθέσουμε ότι οι Αμερικανοί εννοούν αυτό που λένε- θα ήταν ένας τρομερός κόσμος αν δεν το έκαναν.
«Στο παρελθόν είδαμε τις Ηνωμένες Πολιτείες να δίνουν υποσχέσεις που δεν τήρησαν και κατέληξαν σε καταστροφή.
Απέναντι σε αυτή τη σύγκρουση, οι επιπτώσεις του να μην τηρήσεις αυτά που λες είναι πολύ μεγαλύτερες ... καμία άλλη χώρα δεν μπορεί να επηρεάσει το Ισραήλ όπως οι Ηνωμένες Πολιτείες», τόνισε.
Μιλώντας στην οικοδέσποινα Anne McElvoy, ο Khalid επέκρινε τη συμπεριφορά του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu στη Γάζα, καθώς και τις εκκολαπτόμενες μάχες στο νότιο Λίβανο κατά των μαχητών της Χεζμπολάχ, προτείνοντας ότι η Αμερική θα πρέπει να «πατήσει πόδι», απαιτώντας μια συνολική κατάπαυση του πυρός.
«Απ' έξω φαίνεται ότι οι Ισραηλινοί δεν ακούνε και αυτό δεν κάνουν οι φίλοι.
Αλλά τελικά αν πατήσετε το πόδι σας, αυτό προκαλεί μια απάντηση», είπε.

Σκληραίνουν τη στάση τους

Οι ευθείες παρατηρήσεις από έναν στενό οικογενειακό σύμμαχο του de facto Σαουδάραβα ηγέτη πρίγκιπα διαδόχου Mohammed bin Salman, υποδηλώνουν μια αυξανόμενη απόσταση μεταξύ του βασιλείου και του Ισραήλ, παρά τις ελπίδες της κυβέρνησης Biden και της κυβέρνησης Netanyahu, ότι οι Συμφωνίες του Αβραάμ -μια σειρά συμφωνιών που υπογράφηκαν με τη μεσολάβηση των ΗΠΑ μεταξύ κρατών της περιοχής πριν από τέσσερα χρόνια- θα εξομάλυνε τις διπλωματικές σχέσεις μεταξύ των αραβικών κρατών και του Ισραήλ με αντάλλαγμα μεγαλύτερες εγγυήσεις ασφαλείας έναντι του Ιράν.
Ανώτερο μέλος του κυβερνώντος Οίκου των Saud (και αδελφός του Σαουδάραβα πρεσβευτή στις ΗΠΑ), ο Khalid υπέδειξε ότι το κλίμα στο Ριάντ είχε σκληρύνει απέναντι στο Ισραήλ μετά τον πόλεμο στη Γάζα, που προκλήθηκε από την επίθεση της 7ης Οκτωβρίου, κατά την οποία μαχητές της Χαμάς σκότωσαν περίπου 1.200 Ισραηλινούς και πήραν περίπου 250 ομήρους.

www.bankingnews.

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης