Τελευταία Νέα
Διεθνή

Valtersson (Σουηδός στρατιωτικός) - Εκρηκτική η προέλαση των Ρώσων - Σε δύο μήνες κατέλαβαν 5,5 φορές περισσότερα εδάφη από το 2023

Valtersson (Σουηδός στρατιωτικός) - Εκρηκτική η προέλαση των Ρώσων - Σε δύο μήνες κατέλαβαν 5,5 φορές περισσότερα εδάφη από το 2023
Η Ρωσία κατέλαβε 5,5 φορές περισσότερα εδάφη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε σχέση με ολόκληρο το 2023!
Εκρηκτική θεωρεί την προέλαση των Ρώσων στο ουκρανικό έδαφος τους δύο τελευταίους μήνες, καθώς κατέλαβαν 5,5 φορές περισσότερα εδάφη από όσα όλο το 2023, όπως αναλύει ο Σουηδός στρατιωτικός εμπειρογνώμονας Mikael Valtersson.
Ως πρώην αξιωματικός των σουηδικών βασιλικών ενόπλων δυνάμεων και επικεφαλής του επιτελείου σε θέματα άμυνας στο κόμμα των Δημοκρατών, θεωρεί πως αν δεν αλλάξουν δραστικά οι συνθήκες, και με την παρούσα αύξηση του ρυθμού αύξησης των ρωσικών εδαφικών κερδών αυξάνεται, εξετάζει διάφορα στρατιωτικά σενάρια επί χάρτου και σε ένα από αυτά υποστηρίζει πως ο πόλεμος θα μπορούσε να κρατήσει ως το 2027, λόγω της απροθυμίας της Ουκρανίας να εγκαταλείψει τον αγώνα της παρά τις αντιξοότητες και την πραγματικότητα επί του πεδίου.

Φυσικά, μια μειωμένη δυτική υποστήριξη, μία κατάρρευση των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων ή μια σημαντική ρωσική προώθηση, θα μπορούσε να αλλάξει τα πάντα πολύ πιο γρήγορα.

Το 2023 η Ρωσία είχε καθαρό κέρδος περίπου 150 τ.χλμ. (με κίτρινο χρώμα στον χάρτη), δηλαδή το 1/4000 της Ουκρανίας, που σημαίνει ότι αυτό είναι αδιέξοδο.
Τώρα πολλοί Ουκρανοί αναφέρονται στο γεγονός ότι η Ρωσία κατέλαβε 5,5 φορές περισσότερα εδάφη τον Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο σε σχέση με ολόκληρο το 2023!
000_21.JPG
Αυτή είναι σημαντική πρόοδος, αλλά μικρή σε σύγκριση με το μέγεθος της Ουκρανίας.
Κατά τους πρώτους 9 μήνες του 2024, οι ρωσικές ένοπλες δυνάμεις κατέλαβαν 1558 τ.χλμ. (κόκκινο 1), δηλαδή περίπου το 0,25% της ουκρανικής επικράτειας.
Ο μέσος ημερήσιος ρυθμός ρωσικής προόδου τον Οκτώβριο είναι υψηλότερος από ό,τι τον Σεπτέμβριο, και είναι πιθανός ένας μέσος όρος 750 τετραγωνικών χιλιομέτρων ανά μήνα τον Οκτώβριο έως τον Δεκέμβριο.
Μεταξύ διαφόρων σεναρίων περί ρυθμού κατάκτησης εδαφών και υποθετικών διεκδικήσεων καταλήγει στα κάτωθι συμπεράσματα.

Υπάρχει ήδη μια στροφή, τόσο στην Ουκρανία όσο και στη Δύση.

Ένα αυξανόμενο μέρος του πληθυσμού δεν πιστεύει πλέον σε μια ουκρανική νίκη.
Αλλά αυτό δεν θα ήταν αρκετό για να τελειώσει ο πόλεμος.
Η διαφορά μεταξύ των ρωσικών απαιτήσεων και του τι μπορεί να δεχτεί η Ουκρανία είναι ακόμα πολύ μεγάλη.
Το κύριο πρόβλημα είναι ότι οι ρωσικές διεκδικήσεις θα αυξηθούν λόγω των στρατιωτικών επιτυχιών και ακόμη και αν αυξανόταν και η προθυμία της Ουκρανίας να αποδεχθεί ορισμένες ρωσικές απαιτήσεις, η διαφορά μεταξύ των δύο πλευρών θα ήταν η ίδια.
Μια τεράστια και απίθανη αύξηση της δυτικής υποστήριξης θα μπορούσε να σταθεροποιήσει την κατάσταση και μια μερική κατάρρευση της Ουκρανίας θα μπορούσε να επιβραδύνει την πιθανή ρωσική πρόοδο ώστε τα προβλεπόμενα αποτελέσματα του 2025 να τα έχει το 2026 αλλά αυτό φαντάζει πολύ δύσκολο να γίνει λόγω της εξάντλησης των δυτικών κοινωνιών και οικονομιών.
Υπάρχει ένας ακόμα παράγοντας που επηρεάζει την δυνατότητα της Ουκρανίας να συνεχίσει τον πόλεμο και αυτός είναι η έλλειψη στρατιωτικού προσωπικού και η περιορισμένη δυνατότητα της να αντλήσει νέες εφεδρείες. www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης