Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

«Μαύρη προειδοποίηση» από Citi: Εκτόξευση πετρελαίου στα 120 δολ. (+62%) έως τις αρχές του 2025

«Μαύρη προειδοποίηση» από Citi: Εκτόξευση πετρελαίου στα 120 δολ. (+62%) έως  τις αρχές του 2025
Η αγορά πετρελαίου παραμένει σε εγρήγορση για πιθανές διαταραχές στο εφοδιασμό, λόγω των εντάσεων στη Μέση Ανατολή
Σχετικά Άρθρα

Για εκτόξευση της τιμής του πετρελαίου έως τις αρχές του 2025, εάν οι συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή συνεχίσουν να κλιμακώνονται, προειδοποίησε η Citi.
Η τράπεζα ανέφερε ότι οι τιμές του πετρελαίου θα μπορούσαν να φτάσουν έως και τα 120 δολάρια ανά βαρέλι το πρώτο τρίμηνο του 2025, γεγονός που συνεπάγεται άνοδο κατά 62%. Το αργό πετρέλαιο τύπου Brent, ο διεθνής δείκτης αναφοράς, διαπραγματευόταν γύρω στα 73,48 δολάρια το βαρέλι το μεσημέρι της Πέμπτης.
Η πρόβλεψη αυτή αποτελεί το bull case της Citi για το πετρέλαιο, που εξαρτάται από την κλιμάκωση των συγκρούσεων στη Μέση Ανατολή και την πρόκληση διαταραχών στον εφοδιασμό. Εάν το Ισραήλ προβεί σε αντίποινα κατά της πρόσφατης πυραυλικής επίθεσης του Ιράν, αυτό θα μπορούσε να θέσει σε κίνδυνο βασικές υποδομές παραγωγής πετρελαίου στο Ιράν, γεγονός που θα μπορούσε να πιέσει την παραγωγή και να ασκήσει ανοδικές πιέσεις στις τιμές, σύμφωνα με τον Eric Lee, στρατηγικό αναλυτή ενέργειας στη Citi.
«Υπάρχουν πολλά σενάρια όπου αυτό θα μπορούσε να επηρεάσει μερικά εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως της παραγωγής και των εξαγωγών πετρελαίου του Ιράν, και σε αυτή την περίπτωση, θα μπορούσαμε να δούμε κάτι πιο παρόμοιο με αυτό που συνέβη στη Ρωσία-Ουκρανία το 2022», δήλωσε ο Lee σε συνέντευξή του στο Yahoo Finance την Τετάρτη, επισημαίνοντας την εκτίναξη της τιμής του πετρελαίου λίγο μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Σίγουρα, η πρόβλεψη για πετρέλαιο στα 120 δολάρια σηματοδοτεί μια έντονη απόκλιση από το βασικό σενάριο της Citi, που προβλέπει ότι οι τιμές του αργού θα παραμείνουν γύρω στα 74 δολάρια το βαρέλι προτού μειωθούν στα 60 δολάρια το βαρέλι αργότερα το επόμενο έτος. Το Ισραήλ έχει επίσης δηλώσει ότι θα πλήξει στρατιωτικούς στόχους και όχι πυρηνικές ή πετρελαϊκές εγκαταστάσεις, σε αντίποινα κατά του Ιράν για την πυραυλική επίθεση που πραγματοποίησε την 1η Οκτωβρίου.
Το βασικό σενάριο της Citi προϋποθέτει μείωση των τιμών του πετρελαίου κατά 18%, κυρίως λόγω της πιθανότητας ότι η Σαουδική Αραβία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλοι μεγάλοι παραγωγοί πετρελαίου θα μπορούσαν να παρέμβουν εάν υπάρξουν διαταραχές στην προσφορά, δήλωσε ο Lee.
Ο Lee εκτίμησε ότι ο ΟΠΕΚ+ θα μπορούσε να έχει περίπου 6 εκατομμύρια βαρέλια ημερησίως επιπλέον παραγωγική ικανότητα. Η ζήτηση πετρελαίου, εν τω μεταξύ, έχει επίσης αντιμετωπίσει κάποια «προβλήματα», είπε, επισημαίνοντας την εξασθένηση της οικονομίας της Κίνας.
«Πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση, μια πολύ δυαδική αγορά, αν θέλετε, και γι' αυτό και πάλι είμαστε επιφυλακτικοί ως προς την άνοδο», επεσήμανε ο ίδιος αναφερόμενος στις προβλέψεις της τράπεζας.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης