Διεθνή

Υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ η Κίνα και επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών «διπλής χρήσης» στη Ρωσία

Υποχωρεί στις πιέσεις των ΗΠΑ η Κίνα και επιβάλλει περιορισμούς στις εξαγωγές αγαθών «διπλής χρήσης» στη Ρωσία
Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πεκίνο υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, προμηθεύοντας είδη διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της μικροηλεκτρονικής, που μπορούν να τη βοηθήσουν να κατασκευάσει όπλα
Ο Κινέζος πρωθυπουργός Li Qiang υπέγραψε διάταγμα του Κρατικού Συμβουλίου σχετικά με κανονισμούς για τον έλεγχο των εξαγωγών των λεγόμενων ειδών διπλής χρήσης, οι οποίοι θα τεθούν σε ισχύ την 1η Δεκεμβρίου 2025, ανέφερε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων Xinhua το Σάββατο 19 Οκτωβρίου 2024.
Τα αγαθά αυτά ονομάζονται «διπλής χρήσης» επειδή μπορούν να χρησιμοποιηθούν είτε για πολιτικούς είτε για στρατιωτικούς σκοπούς και οι κανονισμοί αποσκοπούν στη βελτίωση της διαφάνειας, της τυποποίησης των πολιτικών ελέγχου των εξαγωγών και στην ενίσχυση των δυνατοτήτων ελέγχου για τα προϊόντα αυτά.
Σύμφωνα με τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Πεκίνο υποστηρίζει τον πόλεμο της Ρωσίας στην Ουκρανία, προμηθεύοντας είδη διπλής χρήσης, συμπεριλαμβανομένης της μικροηλεκτρονικής, που μπορούν να τη βοηθήσουν να κατασκευάσει όπλα.
Η Κίνα απαντά ότι δεν έχει παράσχει οπλισμό σε κανένα μέρος και ότι το εμπόριο με τη Ρωσία δεν πρέπει να διακοπεί.
Οι νέοι κανονισμοί θέτουν σε εφαρμογή ένα σύστημα αδειοδότησης για την εξαγωγή αγαθών διπλής χρήσης και δημιουργούν έναν κατάλογο απαγορευμένων αγαθών.
Οι εξαγωγείς τέτοιων αγαθών θα πρέπει να γνωστοποιούν τον τελικό χρήστη και την προβλεπόμενη χρήση των εξαγόμενων προϊόντων.
Αυτή την εβδομάδα η Ουάσινγκτον επέβαλε κυρώσεις σε δύο κινεζικές εταιρείες και μια ρωσική θυγατρική που εμπλέκονται στην κατασκευή και αποστολή μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης