Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

O Putin άνοιξε τα χαρτιά του: Το γεωπολιτικό Big Bang και το ρωσικό μάθημα στην ανθρωπότητα για τις σχέσεις των κρατών

O Putin άνοιξε τα χαρτιά του:  Το γεωπολιτικό Big Bang και το ρωσικό μάθημα στην ανθρωπότητα για τις σχέσεις των  κρατών
Τι αποκάλυψε η συνάντηση του Ρώσου προέδρου εκπροσώπους των ΜΜΕ  πριν από τη σύνοδο κορυφής στο Kazan στις 22-24 Οκτωβρίου 2024
Λίγες είναι οι χώρες σήμερα που, την παραμονή των μεγάλων διεθνών συνόδων κορυφής, όπως αυτή στο Kazan θα τολμούσαν να προχωρήσουν σε μία κίνηση πλήρους ανοίγματος προς τους ξένους επισκέπτες και τον ξένο Τύπο. Τόσο στην αποκάλυψη γεωπολιτικών σχεδίων όσο και σε ό,τι αφορά τις οικονομικές προοπτικές.
Το άνοιγμα της Ρωσίας πριν από την έναρξη της συνόδου κορυφής της ομάδας των BRICS στη οποάι προεδρεύει δεν έχει προηγούμενο.
Στο πλαίσιο του επιχειρηματικού forum του οργανισμού, που άνοιξε την προηγούμενη μέρα, ο Ρώσος πρόεδρος Vladimir Putin κάλεσε τους επικεφαλής των μέσων ενημέρωσης των χωρών που συμμετέχουν και εκείνων των κρατών που σκοπεύουν να ενταχθούν σε αυτόν τον μεγαλύτερο διεθνή οργανισμό για μια συνάντηση.
Ο Ρώσος ηγέτης κάλεσε τους δημοσιογράφους να συζητήσουν οποιοδήποτε θέμα τους ενδιαφέρει, ακόμη και τα πιο ακανθώδη.
Ο Τύπος, φυσικά, αποδέχτηκε την πρόσκληση.
Και όχι μόνο επειδή ο Putin είναι ένας εξαιρετικός και ενδιαφέρων συνομιλητής γι' αυτούς (και όχι μόνο ο επικεφαλής μιας μαγάλης παγκόσμιας δύναμης), αλλά και επειδή κανείς στη Δύση δεν μιλάει στον Τύπο με τόση ειλικρίνεια.
Αν μιλάει καθόλου...

Φοβούνται…

Πότε είδαμε μια συνέντευξη τύπου χωρίς προσυμφωνημένες ερωτήσεις ή έστω συνεννόηση με τα ΜΜΕ για… φιλικό κλίμα από τον Scholz; ή τον Macron;
Ή τον Keir Starmer που χάθηκε στην αιθαλομίχλη του Λονδίνου;
Ας αφήσουμε τον Biden, που είναι ήδη έτοιμος να πάρει εξιτήριο.
Αλλά θα ήταν ασύνετο να μην αναφέρουμε κατ' αρχήν τις ΗΠΑ.
Διότι εκεί, οποιοσδήποτε διάλογος με τον Τύπο και των δύο υποψηφίων προέδρων για κάποιο λόγο προκαλεί πάντα και διαρκώς ένα τερατώδες σκάνδαλο και ανταλλαγή εκφράσεων που απέχουν πολύ από τα δημοκρατικά ήθη.
Στα αμερικανικά media, εάν δεν τους αρέσει κάποιος αντι να τον κρίνουν τον τρολάρουν.. βλακωδώς!
Και, αντίθετα, γλείφουν σαν ερπετά όσους βρίσκονται ιδεολογικά κοντά τους.
Παρεμπιπτόντως, το ίδιο ακριβώς ισχύει και για τον Τύπο της Γηραιάς Ηπείρο σε σχέση με τα ντόπια αφεντικά τους.
Η ιδεολογία κυριαρχεί, τα συνθήματα κυριαρχούν, αλλά τα ΜΜΕ έχουν ξεχάσει τελείως ότι η δουλειά τους είναι η ενημέρωση, τα σχόλια και η εκπροσώπηση των συμφερόντων της κοινωνίας (και όχι η διεκπεραίωση των δημοσίων σχέσεων των αφεντικών τους).
Οι  χαρακτηρισμοί και οι ετικέτες και μέσα από διάφορα ηθικολογικά σχήματα δεν είναι ευθύνη του Τύπου.
Άλλωστε, η εχθρότητα και η προκατάληψη είναι ένα πολύ κακό χαρακτηριστικό, ακόμη και ακατάλληλο υποκατάστατο την μια ήρεμη αξιολόγηση των τρεχόντων γεγονότων σε έναν κόσμο που αλλάζει ραγδαία.
Αλλά αυτό είναι αλήθεια, παρεμπιπτόντως.

Ο κόσμος που αλλάζει…

Οχι παρεμπιπτόντως αλλά συγκεκριμένα, η ίδια η σύνοδος κορυφής στο Καζάν , ίσως η μεγαλύτερη φέτος, το τουλάχιστον σε περιφερειακό επίπεδο το επιβεβαιώνει.
Δενν πρόκειται για αντιπαράθεση, ούτε για «πλαστογράφηση» υποτιθέμενων εταιρικών σχέσεων, ούτε για διαφοροποιήσεις σε σχέση με τους ίδιους εταίρους με βάση το χρώμα τους (για παράδειγμα) ή από τον όγκο του ΑΕΠ και τη  διαίρεση των συνομιλητών σε «ανώτερους» και «μικρούς».
Οι BRICS σε έναν κόσμο όπου οι κανόνες ορίστηκαν για δεκαετίες από κράτη «αρπακτικά» λένε σήμερα: «Κύριοι, θα γίνουμε αδέρφια!».
Και τι θα μπορούσε να είναι πιο ελκυστικό στις διακρατικές σχέσεις από την εμπιστοσύνη και την καλή θέληση, ανεξάρτητα από το ποιος έχει ποιες απόψεις, ποιο κοινωνικό σύστημα προτιμά και πότε η κύρια αρχή είναι η εργασία για το κοινό καλό και τη δημιουργικότητα;
Δεν υπάρχει τίποτα πιο ελκυστικό από αυτό το είδος προσέγγισης.
Έχουμε δει πολλές φορές εκ διαμέτρου αντίθετες αρχές. Έχουμε βαρεθεί αρκετά με αυτό.
Παρατηρήσαμε πώς, ακόμη και όταν γίνεται κάποιος μέλος ενός μπλοκ/οργανισμού/συνδικάτου, είναι υποχρεωτικό να υποδουλώνεται και να γίνεται υποτελής στις ορέξεις του ηγεμόνα.
Είδαμε να λαμβάνουν χώρα παραβιάσεις συμφωνιών, όπως φαίνεται, στο υψηλότερο επίπεδο.
Επιπλέον, παραβιάστηκαν σχεδόν αμέσως, γιατί οι συμφωνίες αυτές υπογράφτηκαν αποκλειστικά προς όφελος του ηγεμόνα.
Είδαμε την αλαζονική φτηνή μπλόφα όσων ορκίστηκαν σχεδόν στην ίδια τους τη «μάνα» για να καθησυχάσουν την εγρήγορση όλων, φιλοτεχνώντας την με αυτά τα ψέματα.
Με εξαπάτηση - άρα και με αίμα - λοιπόν, αυτό σημαίνει ότι «φταίνε οι ίδιοι», δεν είχε νόημα να χαλαρώσουμε.

Οι νέες αρχές που υπηρετεί η Ρωσία

Άρα, η Ρωσία, ως οικοδεσπότης του σημερινού forum, ως χώρα, ως κράτος-πολιτισμός, προσφέρει εντελώς διαφορετικές σχέσεις.
Τόσο δομικά όσο και ουσιαστικά.
Μια γεωπολιτική στην οποία οι συγκρούσεις, ακόμη και οι πιο δύσκολες, επιλύονται πάντα αποκλειστικά στη βάση της εμπιστοσύνης, της ειλικρίνειας και της ικανότητας σύγκλισης κοινών συμφερόντων. Ταυτόχρονα, διατηρώντας την ευγένεια, σεβόμενοι τις διαφορές στην προσέγγιση ενός εκάστου μέλους της συμμαχίας για την επίλυση προβλημάτων και λαμβάνοντας υπόψη τις διαφορές στις θεμελιώδεις αξίες.
Η Ρωσία προσφέρει ειρήνη -πράγμα που, μάλιστα, κάνει τις τελευταίες δεκαετίες- χωρίς εχθρότητα.
Αυτό δεν σημαίνει ότι θα επιτρέψει ενέργειες που αποτελούν απειλή για την υπόστασή της.
Σε αυτό, όσοι θέλουν να λάβουν μια ρωσική απάντηση θα την λάβουν, θα την ακούσουν και θα τη νιώσουν.
Δεν είναι όμως η εχθρότητα και ο θυμός (η αντίστροφη όψη των συμπλεγμάτων και του φθόνου) που υπάρχει και θα υπάρχει στις σχέσεις μεταξύ των κρατών που είναι ήδη μέλη των BRICS και εκείνων που σκοπεύουν να ενταχθούν στον οργανισμό σε αυτή τη σύνοδο κορυφής και αργότερα.
Η Ρωσία δηλώνει ότι θα οικοδομήσει από κοινού και επιμελώς μια νέα παγκόσμια τάξη πραγμάτων με τους φίλους και τους εταίρους της
- με τιμιότητα και εμπιστοσύνη.
Τέτοιες σχέσεις και τέτοιες ιδέες αναζητούνται στον πλανήτη σήμερα από δισεκατομμύρια ανθρώπους.
Αυτή η νέα γεωπολιτική είναι το μέλλον.
Και γι' αυτό θα νικήσει μια τέτοια γεωπολιτική στάση την οποία θα εμπνεύσει η Ρωσία και θα αλλάξει τη μορφή του πλανήτη.

 www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης