Τελευταία Νέα
Κρυπτονομίσματα

Η ψηφιακή επανάσταση των BRICS αλλάζει την παγκόσμια οικονομία – Χρηματοδότηση επενδυτικών projects με cryptos

Η ψηφιακή επανάσταση των BRICS αλλάζει την παγκόσμια οικονομία – Χρηματοδότηση επενδυτικών projects με cryptos
Στη σύνοδο κορυφής Kazan (22-24 Οκτωβρίου 2024) το μπλοκ αναμένεται να ανακοινώσει πολλές νέες οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας BRICS Pay που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain
Mε μια κίνηση που αποτελεί επανάσταση για το παγκόσμιο νομισματικό σύστημα και τις διεθνείς συναλλαγές, η ομάδα των BRICS υιοθέτησε επίσημα τα κρυπτονομίσματα ως χρηματοδοτικό όχημα για τη διενέργεια επενδύσεων, όπως ανακοίνωσε ο Πρόεδρος Vladimir Putin κατά τη διάρκεια του Επιχειρηματικού Forum των BRICS, ανοίγοντας το δρόμο για την επερχόμενη λειτουργία της πλατφόρμας BRICS Pay.
Το μπλοκ των BRICS υιοθέτησε επίσημα την κρυπτογράφηση ως μέσω για την χρηματοδότηση επενδύσεων στις 18 Οκτωβρίου με ομόφωνη απόφαση αποδεχόμενη το σχέδιο της ρωσικής προεδρίας.
Η ανακοίνωση έγινε κατά τη διάρκεια του εν εξελίξει Επιχειρηματικού Forum BRICS στη Μόσχα, όπου ο Ρώσος Πρόεδρος Vladimir Putin αποκάλυψε την απόφαση, χαρακτηρίζοντάς την «πιθανή αλλαγή του παιχνιδιού» για τη συμμαχία και επισημαίνοντας ότι πλέον η Δύση δεν θα καθοδηγεί τις εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, αλλά ο Παγκόσμιος Νότος.
Τα νέα αυτά έρχονται λίγο πριν από την πολυαναμενόμενη Σύνοδο Κορυφής BRICS 2024, που πρόκειται να πραγματοποιηθεί την επόμενη εβδομάδα (22-14/10).
Στη σύνοδο κορυφής, το μπλοκ αναμένεται να ανακοινώσει πολλές νέες οικονομικές πολιτικές, συμπεριλαμβανομένης της πλατφόρμας BRICS Pay που βασίζεται στην τεχνολογία blockchain και παρουσιάστηκε πρόσφατα στους συμμετέχοντες.
Ο Πρόεδρος Putin τόνισε τη σημασία των ψηφιακών νομισμάτων τόσο για τα κράτη της ομάδας των BRICS όσο και για άλλες αναδυόμενες οικονομίες.
«Θα συζητήσουμε τη χρήση ψηφιακών νομισμάτων στα επενδυτικά projects από τα κράτη μέλη των BRICS και αυτό θα ωφελήσει επίσης άλλες αναπτυσσόμενες και αναδυόμενες οικονομίες με καλές προοπτικές», επισήμανε.
Σημείωσε επίσης ότι το μπλοκ θα αναπτύξει μια «εργαλειοθήκη» για την ψηφιακή οικονομία για να εξασφαλίσει σωστή ρύθμιση υπό την επίβλεψη των ιδρυμάτων των BRICS - αρχικά από την Αναπτυξιακή Τράπεζα.
Τον περασμένο έτος, το μπλοκ εργάστηκε για να μειώσει την εξάρτησή του από το δολάριο στο διεθνές εμπόριο, προωθώντας τη χρήση τοπικών νομισμάτων.
Αυτή η απόφαση ακολουθεί την πρόσφατη άρση από τη Ρωσία της απαγόρευσης των ψηφιακών στοιχείων ενεργητικού για διεθνείς πληρωμές, ανοίγοντας την πόρτα για αυτήν την τολμηρή νέα κατεύθυνση με την εισαγωγή τεχνολογικά καινοτόμων χρηματοπιστωτικών εργαλείων.
Πώς θα λειτουργεί η πλατφόρμα BRICS Pay
 Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-20_142439.png

Η δομή της πλατφόρμας
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-20_142620.png
Μαζί με την υιοθέτηση ψηφιακού νομίσματος, η ομάδα των BRICS πρόκειται να λανσάρει την πλατφόρμα BRICS Pay, ένα σύστημα που βασίζεται σε blockchain που έχει σχεδιαστεί για να διευκολύνει τις διασυνοριακές συναλλαγές εντός της συμμαχίας.
Η πλατφόρμα, που παρουσιάστηκε στο forum, θεωρείται ως ένα κρίσιμο εργαλείο για τη μείωση της εξάρτησης από τα δυτικά χρηματοπιστωτικά συστήματα των οικονομιών του Νότου και της προστασίας τους από τις μονομερείς κυρώσεις της Δύσης.
Ειδικότερα, η Ρωσία έχει πιέσει για την υιοθέτησή του για να παρακάμψει τα κύματα των κυρώσεων που έχει υποστεί η οικονομία της και ο χρηματοπιστωτικός τομέας και να μειώσει την εξάρτηση από το δολάριο στο παγκόσμιο εμπόριο.
Ο Putin σημείωσε επίσης ότι τα μέλη των BRICS έχουν ήδη σχεδιάσει ένα σύστημα χρηματοοικονομικών μηνυμάτων τύπου SWIFT και τη χρήση εθνικών ψηφιακών νομισμάτων για τη χρηματοδότηση έργων υψηλής ανάπτυξης.
Αυτές οι προσπάθειες αποτελούν μέρος ενός μακροπρόθεσμου οράματος για την ενίσχυση της οικονομικής ανεξαρτησίας και την περαιτέρω ανάπτυξη του  πολυμερούς εμπορίου εντός του μπλοκ.
Εκτός από αυτές τις τεχνολογικές εξελίξεις, ο Putin αναφέρθηκε στη συνεχιζόμενη επέκταση των BRICS.
Καλωσόρισε τα νέα μέλη, συμπεριλαμβανομένης της Αιγύπτου, της Αιθιοπίας, του Ιράν και των ΗΑΕ, και ανέφερε ότι περισσότερες από 30 άλλες χώρες έχουν εκφράσει ενδιαφέρον να ενταχθούν στο μπλοκ.
Η επερχόμενη Σύνοδος Κορυφής BRICS στο Καζάν θα διερευνήσει περαιτέρω πιθανές νέες υποψηφιότητες για είσοδο στο οικονομικό μπλοκ.
Το «καλάθι» των νομισμάτων
 Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-20_142724.png
Ο Putin εξέφρασε την εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ομάδας των BRICS να οδηγήσει την παγκόσμια οικονομική ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια, χάρη στις μεγάλες και ταχέως αναπτυσσόμενες οικονομίες του μπλοκ σε σύγκριση με τη Δύση.
Περιέγραψε επίσης τις συνεισφορές της Ρωσίας στο BRICS, συμπεριλαμβανομένων νέων οικονομικών πρωτοβουλιών όπως ένα κοινό σύστημα διασυνοριακών πληρωμών και τη δημιουργία μιας αντασφαλιστικής εταιρείας – κρίσιμης για τις εξαγωγές εμπορευμάτων όπως το πετρέλαιο στον κρίσιμο τομέα της ενέργειας είτε τα σιτηρά όσον αφορά τη διατροφική ασφάλεια.
Επιπλέον, ο κάλεσε τη Νέα Αναπτυξιακή Τράπεζα, τον πολυμερή θεσμό των BRICS, να επενδύσει σε βασικούς τομείς όπως η τεχνολογική καινοτομία, οι υποδομές, το ηλεκτρονικό εμπόριο και η τεχνητή νοημοσύνη, ειδικά στον Παγκόσμιο Νότο.
Η Ρωσία έχει κάνει σημαντικά βήματα για την εφαρμογή της στρατηγικής της για το ψηφιακό νόμισμα, ειδικά υπό το φως των δυτικών κυρώσεων.
Το αποκεντρωμένο συστημα συναλλαγών
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-10-20_142847.png
Η ψηφιοποίηση της οικονομίας

Η ρωσική Κάτω βουλή ενέκρινε τον Ιούλιο νομοσχέδιο που θα επιτρέπει στις επιχειρήσεις να χρησιμοποιούν κρυπτονομίσματα στο διεθνές εμπόριο, ως μέρος των προσπαθειών να παρακάμψουν τις δυτικές κυρώσεις που επιβλήθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία.
Ο νόμος υπογράφηκε από τον Putin τον Αύγουστο και τέθηκε σε ισχύ ισχύ τον Σεπτέμβριο και η διοικητής της Ρωσικής Κεντρικής Τράπεζας Elvira Nabiullina, μία από τις υποστηρικτές του νέου νόμου, δήλωσε ότι οι πρώτες συναλλαγές σε κρυπτονομίσματα θα πραγματοποιηθούν πριν από το τέλος του έτους.
Η Ρωσία αντιμετώπισε σημαντικές καθυστερήσεις στις διεθνείς πληρωμές με σημαντικούς εμπορικούς εταίρους όπως η Κίνα, η Ινδία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, αφού οι τράπεζες σε αυτές τις χώρες, υπό την πίεση των δυτικών ρυθμιστικών αρχών, έγιναν πιο επιφυλακτικές.
«Λαμβάνουμε μια ιστορική απόφαση στον οικονομικό τομέα», είπε στους βουλευτές ο επικεφαλής της Κάτω Βουλής, Anatoly Aksakov.
Σύμφωνα με το νέο νόμο, η κεντρική τράπεζα θα δημιουργήσει μια νέα «πειραματική» υποδομή για πληρωμές με κρυπτονομίσματα.
Ο νόμος είναι μέρος ενός πακέτου που περιλαμβάνει επίσης κανονισμούς για την εξόρυξη κρυπτονομισμάτων και την κυκλοφορία άλλων ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων.
Ο νέος νόμος δεν θα άρει την υπάρχουσα απαγόρευση πληρωμών με κρυπτονομίσματα εντός της Ρωσίας.
Η κεντρική τράπεζα δήλωσε ότι οι καθυστερήσεις στις πληρωμές έχουν γίνει μια μεγάλη πρόκληση για τη ρωσική οικονομία, οδηγώντας σε μείωση 8% των ρωσικών εισαγωγών το δεύτερο τρίμηνο του 2024.
Η κεντρική τράπεζα της Ρωσίας προωθεί επίσης το ψηφιακό ρούβλι, με πλήρη χρήση του ψηδιακού νομίσματος να αναμένεται το 2025.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης