Τελευταία Νέα
Διεθνή

Όροι Ισραήλ για εκεχειρία με Hezbollah, νέες ιδέες για συμφωνία με Hamas για ομήρους – Έτοιμη η επίθεση στο Ιράν

Όροι Ισραήλ για εκεχειρία με Hezbollah, νέες ιδέες για συμφωνία με Hamas για ομήρους – Έτοιμη η επίθεση στο Ιράν
Με κομμένη την ανάσα η διεθνής κοινότητα περιμένει την απάντηση του Ισραήλ στο Ιράν - Είχαν προτείνει στον Sinwar να φύγει από τη Γάζα
(upd6) Με τον ισραηλινό στρατό να επιφέρει συντριπτικά πλήγματα στα νότια προάστια της Βηρυτού και συγκεκριμένα κατά κτηρίων της Al-Qard al-Hassan, ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού που φέρεται να εμπλέκεται στην χρηματοδότηση της Hezbollah, πληροφορίες αναφέρουν πως το Ισραήλ έχει ήδη μεταφέρει στις ΗΠΑ τους όρους του για μια εκεχειρία με την Hezbollah στον Λίβανο, τη στιγμή που υποστηρίζει ότι έχει νέες ιδέες για μια συμφωνία με την Hamas για τους ομήρους.
Ανάμεσα στους όρους του Ισραήλ για μια κατάπαυση του πυρός είναι αφενός ο αφοπλισμός της Hezbollah αφετέρου να μπορεί να επιχειρεί ελεύθερα στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.
Πρόκειται για όρους που θεωρούνται βέβαιο πως θα απορριφθούν ως απαράδεκτοι όχι μόνο από τη Βηρυτό αλλά και από τη διεθνή κοινότητα.
Την ίδια στιγμή, οι Ισραηλινοί επεξεργάζονται νέες ιδέες για μια συμφωνία με την Hamas όσον αφορά τους ομήρους, με Ισραηλινό αξιωματούχο να υποστηρίζει ότι η σορός του ηγέτη της Hamas, Yahya Sinwar θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα... διαπραγματευτικό χαρτί.
Υπό αυτές τις συνθήκες και με τις συγκρούσεις να μαίνονται με ιδιαίτερη σφοδρότητα τόσο στη Γάζα όσο και στον Λίβανο, η διεθνής κοινότητα εξακολουθεί να περιμένει το πότε θα εκδηλωθεί η ισραηλινή επίθεση στο Ιράν στο πλαίσιο των αντιποίνων για την ιρανική πυραυλική επίθεση της 1ης Οκτωβρίου.

Πρόταση εκεχειρίας

Όπως μεταδίδει το πρακτορείο Axios, το Ισραήλ έχει υποβάλλει στις ΗΠΑ μια πρόταση που περιλαμβάνει τους όρους του για μια εκεχειρία με την Hezbollah στον Λίβανο.
Βάσει αυτής της πρότασης, το Ισραήλ θέλει να είναι σε θέση να επιβάλλει τον αφοπλισμό της Hezbollah στο νότιο Λίβανο και να διατηρήσει απεριόριστη πρόσβαση στον εναέριο χώρο του Λιβάνου.
Η πρόταση αυτή έχει ήδη διαβιβαστεί στον Αμερικανό απεσταλμένο του Λευκού Οίκου, Amos Hochstein, ο οποίος αναμένεται να επισκεφθεί σήμερα Δευτέρα 21/10 την Βηρυτό για να εξετάσει το σενάριο μιας κατάπαυσης του πυρός.
Όπως μεταδίδει το Axios, το Ισραήλ θέλει να ενεργοποιήσει την Απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει ότι ο στρατός του Λιβάνου είναι η μόνη ένοπλη δύναμη στον νότιο Λίβανο.
Σύμφωνα με το Ισραήλ, η πρόβλεψη αυτή δεν έχει εφαρμοστεί, με αποτέλεσμα η Hezbollah να έχει αποκτήσει μεγάλες αμυντικές ικανότητες και να διαθέτει ένα τεράστιο οπλοστάσιο.
«Μιλάμε για την απόφαση 1701 με αυξημένη επιβολή.
Το κύριο μήνυμά μας είναι ότι αν ο λιβανέζικος στρατός και η ειρηνευτική δύναμη της UNIFIL κάνουν περισσότερα, ο ισραηλινός στρατός θα κάνει λιγότερα και το αντίστροφο» φέρεται να υποστήριξε Ισραηλινός αξιωματούχος.
A man runs for cover as a smoke raises in the background following an Israeli airstrike in Dahiyeh, Beirut, Lebanon, Friday, Oct. 4, 2024. (AP Photo/Hassan Ammar)
Απαράδεκτοι όροι, θα απορριφθεί η πρόταση

Πάντως, Αμερικανός αξιωματούχος υποστήριξε ότι η πρόταση του Ισραήλ αναμένεται να απορριφθεί ως απαράδεκτη τόσο από την Βηρυτό όσο και από τη διεθνή κοινότητα.
Όπως αναφέρεται, η πρόταση αυτή πρόκειται να υπονομεύσει δραματικά την κυριαρχία του Λιβάνου.

Νέες ιδέες για συμφωνία με την Hamas για ομήρους

Εν τω μεταξύ, η κυβέρνηση Netanyahu φέρεται να έχει καταλήξει σε νέες ιδέες για μια πιθανή συμφωνία με την Hamas όσον αφορά τους ομήρους.
Οι ιδέες αυτές φέρεται πως συζητήθηκαν κατά τη διάρκεια της πολύωρης συνεδρίασης του υπουργικού συμβουλίου ασφαλείας.
«Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, παρουσιάστηκαν νέες ιδέες για μια πρόταση σχετικά με την απελευθέρωση των ομήρων», αναφέρει σχετική ανακοίνωση που εκδόθηκε κατόπιν της συνεδρίασης.
Ισραηλινός αξιωματούχος είπε πως η κυβέρνηση, μετά και τον θάνατο του Sinwar αναζητά μια ευκαιρία να ολοκληρώσει τον πόλεμο στη Γάζα με μια συμφωνία για τους ομήρους.

Netanyahu: Συνεχίζουμε μέχρι την τελική νίκη

Μάλιστα ο αξιωματούχος αυτός υποστήριξε πως η σορός του Sinwar θα μπορούσε να είναι ένα ακόμα… διαπραγματευτικό χαρτί.
Πάντως από το γραφείο του πρωθυπουργού Netanyahu αναφέρεται πως ο πόλεμος δεν θα σταματήσει μέχρι να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι του Ισραήλ.
7_95.jpg
Wall Street Journal: Είχαν προτείνει στον Sinwar να φύγει από τη Γάζα

Δημοσίευμα της Wall Street Journal υποστηρίζει ότι είχε προταθεί στον ηγέτη της Hamas, Yahya Sinwar να φύγει από τη Γάζα με αντάλλαγμα να επιτρέψει στην Αίγυπτο να διαπραγματευτεί εκ μέρους της Hamas μια συμφωνία για τους ομήρους.
«Δεν είμαι υπό πολιορκία, είμαι σε παλαιστινιακό έδαφος» φέρεται να είπε ο Sinwar στους Άραβες διαμεσολαβητές ως απάντηση στην πρόταση που διατυπώθηκε λίγες ημέρες μετά την εισβολή της 7ης Οκτωβρίου του 2023.
Βάσει του δημοσιεύματος, ο Sinwar και όσο συνεχιζόταν ο πόλεμος, είχε αποδεχθεί ότι θα μπορούσε να πέσει νεκρός από τα ισραηλινά πυρά.
Για αυτόν τον λόγο είχε προτείνει στην Hamas να διαμορφώσει ένα ηγετικό συμβούλιο προκειμένου να κυβερνήσει και να διαχειριστεί την κατάσταση μετά τον θάνατο του.
Σύμφωνα με την Wall Street Journal, o Sinwar ευελπιστούσε ότι οι επιθέσεις της 7ης Οκτωβρίου θα παρέσυραν το Ιράν και τις συμμαχικές του δυνάμεις σε έναν περιφερειακό πόλεμο με το Ισραήλ ενώ φέρεται να βασιζόταν στον υψηλό αριθμό των νεκρών αμάχων, ζητώντας από τους αξιωματούχους της Hamas που βρίσκονταν στο εξωτερικό να μην κάνουν παραχωρήσεις, μια και πίστευε πως η διεθνής πίεση θα ανάγκαζε το Ισραήλ να συμφωνήσει με δύσκολους όρους.
6_106.jpg
Ισοπεδώνουν τη Βηρυτό

Ο ισραηλινός στρατός ανακοίνωσε ότι κατά τη διάρκεια της νύχτας σφυροκόπησε τη Βηρυτό και ιδιαίτερα τα νότια προάστια της.
Στόχος των δεκάδων βομβαρδισμών ήταν υποκαταστήματα της Al-Qard al-Hassan - ενός χρηματοπιστωτικού οργανισμού που φέρεται να εμπλέκεται στην χρηματοδότηση της Hezbollah - τόσο στη Βηρυτό όσο και στον νότιο Λίβανο.
Κατά τον IDF, η Hezbollah διατηρεί λογαριασμούς με εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια στα υποκαταστήματα της Al-Qard al-Hassan, χρήματα που χρησιμοποιούνται για την αγορά όπλων καθώς και για μισθούς των μαχητών της Hezbollah.
Οι Ισραηλινοί υποστηρίζουν ότι πριν από τις επιθέσεις αυτές, είχαν εκδοθεί προειδοποιήσεις για την απομάκρυνση των αμάχων, αν και οι αρχές του Λιβάνου υποστηρίζουν ότι υπάρχουν δεκάδες άνθρωποι που έχουν... εγκλωβιστεί κάτω από τα συντρίμμια.
4_219.jpg
Ρουκέτες από Hezbollah

Ως απάντηση στις ισραηλινές αυτές επιθέσεις, η Hezbollah απαντά με δεκάδες ρουκέτες προς το βόρειο Ισραήλ.
Ήδη νωρίτερα σήμερα το πρωί σήμανε συναγερμός σε πολλούς οικισμούς στη μεθόριο Ισραήλ - Λιβάνου καθώς και στην περιοχή της Γαλιλαίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, η Hezbollah εκτόξευσε τουλάχιστον 25 ρουκέτες, αν και από τις επιθέσεις αυτές δεν αναφέρθηκαν τραυμαστισμοί.

Είναι χαρακτηριστικό πως χθες Κυριακή 20/10 η Hezbollah εκτόξευσε πάνω από 170 ρουκέτες και πυραύλους στο βόρειο Ισραήλ.

ΗΠΑ: Έτοιμο το αντιαεροπορικό THAAD

Το αντιαεροπορικό σύστημα THAAD
που εστάλη στο Ισραήλ είναι στην θέση του ανακοίνωσαν οι ΗΠΑ.
Σε δηλώσεις του ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας, Lloyd Austin αρνήθηκε να πει εάν το THAAD είναι λειτουργικό, επισημαίνοντας ωστόσο πως υπάρχει η δυνατότητα να τεθεί σε λειτουργία πολύ γρήγορα.

Η Hezbollah πίσω από την επίθεση εναντίον του Netanyahu - Στο Ιράν κατέφυγε ο ηγέτης της Hezbollah, Naim Qassem


Η αποστολή του Ιράν στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε ότι η Hezbollah βρίσκεται πίσω από την επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος στην κατοικία του Ισραηλινού πρωθυπουργού Benjamin Netanyahu.
«Η ενέργεια αυτή έγινε από τη λιβανέζικη Hezbollah», δήλωσε η αποστολή απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τον ρόλο της Τεχεράνης στην επίθεση, σύμφωνα με το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων IRNA.
Σύμφωνα με τα ισραηλινά μέσα, ο υπαρχηγός της Hezbollah, Naim Qassem φέρεται να έχει διαφύγει στο Ιράν υπό τον φόβο ισραηλινών επιδρομών που θα τον έθεταν στόχο, μετά την εξουδετέρωση του Nasrallah.
Ο πρόεδρος του Ισραήλ, Isaak Herzog έχει «απειλήσει» τον Qassem ότι «θα έχει την ίδια τύχη με τους συνεργάτες του» στη Hezbollah.
Tο Ισραήλ έχει βάλει στο στόχαστρο τους περισσότερους από τους ηγέτες της Hezbollah από την έναρξη του πολέμου πριν από περίπου ένα χρόνο και η μεγαλύτερη από αυτές τις επιθέσεις ήταν η δολοφονία του Γενικού Γραμματέα Hassan Nasrallah.
Η οργάνωση δεν έχει ακόμη ορίσει τον αντικαταστάτη του, ενώ ο Qassem είναι αυτός που έχει εμφανιστεί δημόσια και έχει μιλήσει μετά τη δολοφονία του, ως αναπληρωτής του.

Τα απόρρητα σχέδια για την επίθεση στο Ιράν

Έγγραφο 1: Προετοιμασίες της Ισραηλινής Αεροπορίας (15-16 Οκτωβρίου 2024)
Η Ισραηλινή Πολεμική Αεροπορία (IAF) διεξήγαγε ασκήσεις μεγάλης κλίμακας
προσομοιώνοντας χτυπήματα στο Ιράν.
Αυτές οι ασκήσεις περιελάμβαναν χειρισμό βαλλιστικών πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς (ALBM) και μυστικών επιχειρήσεων UAV (drones).
— Τουλάχιστον 16 Golden Horizon ALBM και 40 ISO2 Rocks ALBMs μετακινήθηκαν από τις 8 Οκτωβρίου.
Πραγματοποιήθηκαν ασκήσεις που αφορούσαν ανεφοδιασμό, εναέρια υποστήριξη και μάχη έρευνας και διάσωσης με τάνκερ KC-707 και αεροσκάφη Gulfstream.
— Επιχειρήσεις που σχετίζονται με το ALBM πραγματοποιήθηκαν στα αεροδρόμια Hatzor, Ramat David και Ramon, με τον χειρισμό πυραύλων να συνεχίζεται σε διάφορες εγκαταστάσεις.
“Leaked documents show US intelligence on Israel’s plans to attack Iran ...
Έγγραφο 2: Αξιολόγηση της Εθνικής Υπηρεσίας Γεωχωρικών Πληροφοριών
Αυτή η έκθεση αξιολογεί διάφορους δείκτες της στρατιωτικής δραστηριότητας του Ισραήλ προσανατολισμένη προς το Ιράν, εστιάζοντας στον χειρισμό όπλων, την αεράμυνα, τις επίγειες δυνάμεις και τις επιχειρήσεις UAV.
Οι βασικές αξιολογήσεις περιλαμβάνουν:
Χειρισμός όπλων: Ο χειρισμός ALBM και πυρομαχικών με καθοδήγηση ακριβείας είναι μέτριος έως χαμηλός.
Αεροπορικές επιχειρήσεις: Ανυψωμένη πυραυλική άμυνα, καλυμμένες πτήσεις UAV και αμυντική διασπορά αεροσκαφών παρατηρούνται σε μεσαία και χαμηλά επίπεδα.
Επίγειες Δυνάμεις: Περιορισμένες κινήσεις που σχετίζονται με Ιρανούς πληρεξούσιους. πρωτίστως αμυντικός.
Ειδικές Δυνάμεις: Οι προετοιμασίες για εξωτερικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε μεσαίο επίπεδο, υποδηλώνοντας πιθανή ετοιμότητα για χτυπήματα.
Ναυτικό: Δεν παρατηρήθηκαν σημαντικές ναυτικές κινήσεις, αλλά υπάρχουν αμυντικά μέτρα.
Πυρηνικές και πυραυλικές δυνάμεις: Καμία σημαντική διασπορά ή δραστηριότητα που να υποδεικνύει πυρηνικές προετοιμασίες.
 Israel’s Netanyahu: Iran destroyed secret nuclear weapons site after ...

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης