Τελευταία Νέα
Διεθνή

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Απώλειες για την εβδομάδα

Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια - Απώλειες για την εβδομάδα
Ο Stoxx 600 υποχώρησε κατά 1% για το σύνολο της εβδομάδας
Με μεικτά πρόσημα έκλεισαν την Παρασκευή 25/10 τα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια, εν μέσω περιόδου οικονομικών αποτελεσμάτων (για το β' τρίμηνο 2024) και γενικότερου προβληματισμού για την ευρωπαϊκή οικονομία.
Οι δύο κύριοι χρηματιστηριακοί δείκτες, ο DAX στη Φρανκφούρτη και ο FTSE 100 στο Λονδίνο, έκλεισαν στο +0,11% (19.463,59 μονάδες) και -0,25% (8.248,84 μονάδες) αντίστοιχα.
Ο πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημείωσε οριακή πτώση 0,03% στις 518,98 μονάδες, ενώ για το σύνολο της εβδομάδας, υποχώρησε κατά 1%, με τις μετοχές των κατασκευών να ηγούνται των απωλειών, με απώλειες 0,53%.

 

Ifo: Βελτιώθηκε το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα τον Οκτώβριο

Βελτιωμένο ήταν το γερμανικό επιχειρηματικό κλίμα τον Οκτώβριο, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Οικονομικών Ερευνών (Ifo) που δημοσιοποιήθηκε την Παρασκευή 25/10.
Ο σχετικός δείκτης αυξήθηκε από 85,4 τον Σεπτέμβριο σε 86,5, υψηλότερα από το αναμενόμενο.
Ο δείκτης τρεχουσών συνθηκών ήταν επίσης υψηλότερος από τις προβλέψεις στις 85,7 μονάδες, έναντι 84,4 τον Σεπτέμβριο.
Ο δείκτης προσδοκιών μετρήθηκε στο 87,3, από 86,4 τον Σεπτέμβριο.

Το κλείσιμο στους υπόλοιπους ευρωπαϊκούς δείκτες:

kleisimo_12.png

H «φούσκα» της Wall Street στηρίζει τις ευρωπαϊκές μετοχές, παρά τα σύννεφα στην οικονομία

Η ανάκαμψη της παγκόσμιας οικονομίας και η περαιτέρω διόγκωση της φούσκας των αμερικανικών μετοχών, σημαίνουν ότι οι προοπτικές για τις μετοχές της ευρωζώνης είναι ελπιδοφόρες, παρά την υποτονική οικονομική ανάπτυξη στην περιοχή, εκτιμά η Capital Economics.
Οι ευρωπαϊκές μετοχές έχουν αυξηθεί, σε καθαρή βάση, μέχρι σήμερα, περισσότερο από ό,τι οι υπόλοιπες ανεπτυγμένες αγορές (DM).
Και, αν και έχουν αντιστρέψει κάποιες από αυτές τις κινήσεις από τότε, οι μετοχές της ευρωζώνης ανέκαμψαν μετά την ανακοίνωση των περιφερειακών δεικτών PMI για τον Οκτώβριο νωρίτερα σήμερα.
Αυτό μάλλον δεν αποτελεί έκπληξη, αν υποθέσει κανείς ότι οι επενδυτές επέλεξαν την άποψη του «μισογεμάτου ποτηριού» για τον πολύ αδύναμο αλλά ελαφρώς αυξανόμενο σύνθετο δείκτη PMI της ευρωζώνης και ότι τα στοιχεία δεν ήταν τόσο άσχημα όσο φοβούνταν για τη Γερμανία, τη μεγαλύτερη οικονομία της περιοχής και ταυτόχρονα μία από τις πιο αδύναμες.
Αυτό που μπορεί να εκπλήσσει ωστόσο είναι ότι, μετά την ανακοίνωση των πολύ αδύναμων PMI της ευρωζώνης για τον Σεπτέμβριο, οι δείκτες μετοχών εκεί ήταν μεταξύ των καλύτερων αποδόσεων. (Βλέπε το Διάγραμμα 1).

capital_5.JPG

Οι μετοχές στη Γαλλία, την οικονομία που είδε τον PMI να υποχωρεί περισσότερο τον περασμένο μήνα, σημείωναν άνοδο μέχρι χθες.
Τα ισχυρά κέρδη των μετοχών της Ισπανίας και της Ιταλίας οφείλονται πιθανώς εν μέρει στην καλή πορεία των οικονομιών τους το τελευταίο διάστημα.
Αλλά η άνοδος του Dax 40 της Γερμανίας (αν και εν μέρει αντανακλά το γεγονός ότι πρόκειται για δείκτη συνολικής απόδοσης) έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την κατάσταση της οικονομίας της, η οποία φαίνεται να βρίσκεται σε «τεχνική» ύφεση.

Οι λόγοι της ανόδου

Κατά την άποψη των αναλυτών, υπάρχουν δύο βασικοί λόγοι για τους οποίους οι μετοχές της ευρωζώνης έχουν διατηρηθεί καλά πρόσφατα και θα συνεχίσουν να διατηρούνται καλά κατά το επόμενο έτος.
Πρώτον, οι εταιρείες που συνθέτουν τους δείκτες αναφοράς της ευρωζώνης είναι σε μεγάλο βαθμό εκτεθειμένες σε άλλες μεγάλες οικονομίες, οι οποίες, τουλάχιστον στην περίπτωση των ΗΠΑ και της Κίνας, απολαμβάνουν αυξανόμενη αισιοδοξία.
Για παράδειγμα, οι επιχειρήσεις του δείκτη DAX 40 της Γερμανίας, οι οποίες έχουν σχετικά μεγάλη οικονομική και χρηματοοικονομική έκθεση στην οικονομία της Κίνας, πιθανώς βοηθήθηκαν από την ανακοίνωση των μέτρων τόνωσης της οικονομίας από τις εκεί αρχές.
Δεδομένης της άποψής της Capital Economics ότι οι προηγμένες οικονομίες θα βιώσουν γενικά μια ήπια προσγείωση και ότι η Κίνα θα απολαύσει μια ώθηση που θα προκληθεί από τα κίνητρα βραχυπρόθεσμα, το παγκόσμιο οικονομικό σκηνικό δεν θα σταθεί εμπόδιο στα εταιρικά κέρδη της ευρωζώνης, ειδικά δεδομένου ότι οι προσδοκίες για αυτά εξακολουθούν να είναι μέτριες.
Επιπλέον, σε αυτό το ευνοϊκό μακροοικονομικό περιβάλλον, βλέπουμε περιθώρια για περαιτέρω άνοδο των γενικά χαμηλών αποτιμήσεων των μετοχών της ευρωζώνης (βλ. Διάγραμμα 2 ).
Ειδικότερα, αναμένουμε ότι η αποτίμηση των γαλλικών μετοχών θα μειώσει τουλάχιστον μέρος του χάσματος που έχει προκύψει με εκείνες αλλού λόγω της εγχώριας πολιτικής αβεβαιότητας- άλλωστε, οι περισσότερες εισηγμένες εταιρείες είναι πολυεθνικές που δραστηριοποιούνται σε όλο τον κόσμο.
Ομοίως, υπάρχει αρκετά περιθώρια για τις αποτιμήσεις των χρηματοπιστωτικών εταιρειών στην Ιταλία και την Ισπανία να αυξηθούν από τα σχεδόν ιστορικά χαμηλά τους επίπεδα.

capital_6.JPG

Δεύτερον, οι μετοχές της ευρωζώνης θα συνεχίσουν να λαμβάνουν ώθηση από τον ενθουσιασμό γύρω από την Τεχνητή Νοημοσύνη, ο οποίος θα συνεχίσει να ενισχύεται τo 2025.
Αν και η φούσκα των μετοχών που οι αναλυτές προβλέπουν ότι θα διογκωθεί περαιτέρω,  θα ωφελήσει δυσανάλογα το αμερικανικό χρηματιστήριο, θα δώσει ώθηση σε ολόκληρο τον εταιρικό τομέα και όχι μόνο στις επιχειρήσεις που εμπλέκονται άμεσα με την τεχνολογία.
Το αποτέλεσμα είναι ότι η Capital Economics προβλέπει κέρδη σχεδόν 14% για τον δείκτη Euro Stoxx μέχρι το τέλος του 2025, σε σύγκριση με κέρδη σχεδόν 21% για τον S&P 500.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης