Τελευταία Νέα
Διεθνή

ΜΜΕ Λιβάνου – Στροφή Hezbollah – Συμφωνία για κατάπαυση πυρός εάν συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις για τη Γάζα

ΜΜΕ Λιβάνου – Στροφή Hezbollah – Συμφωνία για κατάπαυση πυρός εάν συμμετάσχει στις ειρηνευτικές διαβουλεύσεις για τη Γάζα
Η Hezbollah συμφώνησε να «να εφαρμόσει την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό τον όρο ότι το πρόβλημα της διευθέτησης της σύγκρουσης στον Λίβανο θα αποτελέσει μέρος των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών της Λωρίδα της Γάζας
Η Hezbollah είναι έτοιμη να εφαρμόσει το ψήφισμα 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ που προβλέπει κατάπαυση του πυρός μεταξύ Ισραήλ και Λιβάνου σε περίπτωση που ο λιβανέζικος «φάκελος» συμπεριληφθεί στις ειρηνευτικές πρωτοβουλίες στη Λωρίδα της Γάζας, ανέφερε το τηλεοπτικό κανάλι LBC την Κυριακή 27 Οκτωβρίου 2024, επικαλούμενο διπλωματική πηγή.
Σύμφωνα με την πηγή, ο πρόεδρος του λιβανέζικου κοινοβουλίου Nabih Berri ενημέρωσε το Κατάρ και την Αίγυπτο ότι η Hezbollah συμφώνησε να εφαρμόσει την απόφαση 1701 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ υπό τον όρο ότι το πρόβλημα της διευθέτησης της σύγκρουσης στον Λίβανο είναι μέρος των ειρηνευτικών πρωτοβουλιών  για τη Λωρίδα της Γάζας. 
Η πηγή είπε ότι τρόποι διευθέτησης της αντιπαράθεσης μεταξύ της Hezbollah και του Ισραήλ συζητήθηκαν στη Ντόχα, όπου εκπρόσωποι από το Κατάρ, τις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ισραήλ συζήτησαν τη διευθέτηση της κατάστασης στον παλαιστινιακό θύλακα την Κυριακή. Αξιωματούχοι της Αιγύπτου και του Κατάρ αναμένεται να συναντηθούν με τη Hamas και υψηλόβαθμη αντιπροσωπεία του Κατάρ πρόκειται να επισκεφθεί τη Βηρυτό για να καθορίσει τις θέσεις του Λιβάνου, σύμφωνα με το δημοσίευμα.
Η συνάντηση στη Ντόχα «αντιμετώπισε στο τείχος των δυσκολιών», είπε η πηγή, προσθέτοντας ότι οι διαβουλεύσεις για τη Γάζα οδήγησαν σε "μικρή πρόοδο", η οποία δείχνει την ετοιμότητα του Ισραήλ και της Hamas να ανταλλάξουν ομήρους που κρατούνται στον θύλακα και τους Παλαιστινίους κρατούμενοι στις ισραηλινές φυλακές.
Ένας άλλος γύρος κλιμάκωσης μεταξύ Ισραήλ και Hezbollah ξέσπασε εν μέσω της σύγκρουσης στη Λωρίδα της Γάζας μετά από μια σειρά εκρήξεων σε σελίδες της Hezbollah και ραδιοτηλεόρασης στο Λίβανο στις 17 και 18 Σεπτεμβρίου.
Η Hezbollah ανέλαβε την ευθύνη για τις εκρήξεις στο Ισραήλ, το οποίο απέφυγε να σχολιάσει σχετικά με αυτά τα περιστατικά, προειδοποιώντας μόνο ότι εντείνει τις επιχειρήσεις μάχης σε βόρειες περιοχές.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης