Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παιχνίδια στις Βρυξέλλες από το ΕΛΚ – Χρησιμοποιεί την ακροδεξιά ο Weber για ψηφίσματα, αντιδράσεις από παντού

Παιχνίδια στις Βρυξέλλες από το ΕΛΚ – Χρησιμοποιεί την ακροδεξιά ο Weber για ψηφίσματα, αντιδράσεις από παντού
Ευθυγράμμιση πολιτικών παρατάξεων από τη δεξιά προς την ακροδεξιά του φάσματος κερδίζει ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο
Ονομάζεται «πλειονότητα της Βενεζουέλας», σύμφωνα με το Politico.
Μια χαλαρή ευθυγράμμιση πολιτικών παρατάξεων από τη δεξιά προς την ακροδεξιά του φάσματος κερδίζει ψήφους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, μόλις τέσσερις μήνες μετά τις ευρωπαϊκές εκλογές που ερμηνεύτηκαν ευρέως ως νίκη του κέντρου.
Το ζητούμενο είναι η παρρησία του κεντροδεξιού Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος (ΕΛΚ), της μεγαλύτερης ομάδας στο νομοθετικό σώμα, με έναν εναλλακτικό συνασπισμό στα δεξιά του.
Το φλερτ προκαλεί τους παραδοσιακούς συμμάχους του ΕΛΚ να εξοργίζονται, ειδικά καθώς πλησιάζουν οι μαραθώνιες κοινοβουλευτικές ακροάσεις των νέων επιτρόπων, πολλοί από τους οποίους προέρχονται από την κεντροδεξιά.
"Το παιχνίδι που παίζει ο αρχηγός του ΕΛΚ, Manfred Weber είναι επικίνδυνο και επιζήμιο για τη βιωσιμότητα του σχεδίου της ΕΕ", δήλωσε ο Giacomo Filibeck, γενικός γραμματέας του Κόμματος των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών.
«Αυτό στο οποίο συμφώνησαν οι πρωθυπουργοί ήταν μια φιλοευρωπαϊκή πλειοψηφία για να υποστηρίξει την επόμενη εντολή των θεσμικών οργάνων της ΕΕ, αλλά μια φιλοευρωπαϊκή θέση σημαίνει να υπερασπιστούμε τις κοινές μας αξίες και να μην επιτρέψουμε σε ριζοσπαστικές δεξιές θέσεις να αναλάβουν τη χάραξη πολιτικής», είπε ο Filibeck.

Ποια είναι η «πλειονότητα της Βενεζουέλας»

Ο όρος «πλειονότητα της Βενεζουέλας» προέρχεται από μια αμφιλεγόμενη ψηφοφορία στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τον περασμένο μήνα σχετικά με το αποτέλεσμα των προεδρικών εκλογών στη χώρα αυτή.
Η Ursula Von Der Leyen του ΕΛΚ έλαβε την πλειοψηφική υποστήριξη στο Κοινοβούλιο για άλλη μια πενταετή θητεία ως πρόεδρος της Επιτροπής τον Ιούλιο χάρη στην πρόσθετη υποστήριξη από τους Σοσιαλιστές, τους Φιλελεύθερους και —κυρίως— τους Πράσινους, οι οποίοι υποστήριξαν τη Von Der Leyen παρά την προθυμία της να συνεργαστεί με στοιχεία της σκληρής δεξιάς.
Τρεις μήνες αργότερα, ωστόσο, το ΕΛΚ έχει επανειλημμένα σνομπάρει τους κύριους εταίρους του, είτε για το πώς θα πρέπει να αντιδράσει η Ευρωπαϊκή Ένωση στις αμφισβητούμενες εκλογές στη Βενεζουέλα, ποιος θα λάβει το βραβείο της ΕΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα ή πώς θα διεξάγει κοινοβουλευτικές ακροάσεις για τους επόμενους επιτρόπους του μπλοκ.
Σε τέτοια ζητήματα, η κεντροδεξιά προωθεί όλο και περισσότερο την ατζέντα της με τη βοήθεια δεξιών ομάδων όπως οι Ευρωπαίοι Συντηρητικοί και Μεταρρυθμιστές (ECR) της Ιταλίδας πρωθυπουργού Giorgia Meloni — ή ακόμη και με την ακροδεξιά υποστήριξη από τους Patriots for Europe, με επικεφαλής τον Ούγγρο πρωθυπουργό Viktor Orban.

Οι επίμαχες ψηφοφορίες

Σε ψηφοφορία την περασμένη εβδομάδα, πολλοί νομοθέτες του ΕΛΚ, συμπεριλαμβανομένου του Weber, υποστήριξαν τροπολογίες προϋπολογισμού από τους ακροδεξιούς Sovereignists, καλώντας την ΕΕ να χρηματοδοτήσει φράχτες για να εμποδίσει την είσοδο μεταναστών στην ΕΕ και να δημιουργήσει στρατόπεδα απέλασης για αιτούντες άσυλο εκτός Ευρώπης.
Οι ψηφοφορίες, αν και ελάχιστα πιο ακραίες από την τρέχουσα κυρίαρχη συζήτηση για τη μετανάστευση στις Βρυξέλλες, ήταν σπάνια γεγονότα καθώς το ΕΛΚ —και άλλες κεντρώες ομάδες— συνήθως επιβάλλουν έναν ανεπίσημο μπλοκ στη συνεργασία με το μεγαλύτερο μέρος της ακροδεξιάς.
«Τα γερμανικά και διεθνή μέσα ενημέρωσης πίστευαν ότι δεν μπορούσαμε να ασκήσουμε καμία επιρροή στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο.
Σήμερα τους αποδείξαμε ότι κάνουν λάθος», έγραψε στο X ο ηγέτης της Ευρώπης των Κυρίαρχων Εθνών René Aust, ευρωβουλευτής από το κόμμα Εναλλακτική για τη Γερμανία.
Ο εκπρόσωπος του αρχηγού του ΕΛΚ, Weber απέρριψε την ιδέα ότι υπήρχε ένας νέος άτυπος δεξιός συνασπισμός στο Κοινοβούλιο.
«Το ΕΛΚ ηγείται της μάχης κατά των αντιευρωπαίων, όπως φαίνεται, για παράδειγμα, από τα εκλογικά αποτελέσματα του Πολωνού πρωθυπουργού Donald Tusk ή την ένταξη στο ΕΛΚ της αντιπολίτευσης Orban.
Έχουμε καθορίσει ξεκάθαρα τις κόκκινες γραμμές μας», ανέφερε ο εκπρόσωπος σε δήλωση. «Δεν θα υπάρξει συνεργασία με ριζοσπάστες που απορρίπτουν ή παραβιάζουν οποιαδήποτε από τις τρεις βασικές αρχές μας - υπέρ της Ουκρανίας, υπέρ της Ευρώπης, υπέρ του κράτους δικαίου.
Αυτό ισχύει για κόμματα τόσο δεξιά όσο και αριστερά.
Ακολουθούμε τις πολιτικές και προγραμματικές μας πεποιθήσεις».

Οι αντιδράσεις

Ο Weber, ωστόσο, δέχεται πιέσεις και από τις δύο πλευρές του πολιτικού φάσματος.
«Το ΕΛΚ πρέπει να πάρει μια απόφαση: Θέλουν να δημιουργήσουν ένα κλοιό ή θα συνεργαστούν πλήρως;» αναρωτήθηκε ο βουλευτής Auke Zijlstra από το Ολλανδικό Κόμμα για την Ελευθερία, μέλος της ακροδεξιάς ομάδας Patriots.
Ο Ολλανδός ευρωβουλευτής και συμπρόεδρος των Πρασίνων Bas Eickhout δήλωσε: «Αυτή η ιδέα που έχει το ΕΛΚ, μπορούμε να λυγίσουμε προς τα αριστερά όταν χρειάζεται και προς τα δεξιά όταν χρειάζεται, θα καταρρεύσει όταν πρόκειται για νομοθετική εργασία. .»
Η πρόσφατη εναλλακτική του ΕΛΚ στη λεγόμενη πλειοψηφία της Von Der Leyen οφείλει το όνομά του σε ένα ψήφισμα που εγκρίθηκε από το Κοινοβούλιο τον Σεπτέμβριο, όταν το ΕΛΚ τάχθηκε για πρώτη φορά στο πλευρό του δεξιού ECR, των ακροδεξιών Patriots for Europe και του ακροδεξιούς Κυρίαρχους — που αποτελούνται κυρίως από νομοθέτες της Εναλλακτικής για τη Γερμανία — να περάσουν μια μη δεσμευτική πολιτική δήλωση που αναγνωρίζει τον Edmundo González ως νόμιμο πρόεδρο της Βενεζουέλας.
Ο González, υποψήφιος της συμμαχίας Ενιαίας Πλατφόρμας κατά του Nicolas Maduro στις προεδρικές εκλογές του Ιουλίου στη χώρα αυτή, έχει αναγνωριστεί από τις Ηνωμένες Πολιτείες και ορισμένες χώρες της Νότιας Αμερικής ως νόμιμος πρόεδρος της Βενεζουέλας εν μέσω εικαζόμενων παρατυπιών που οδήγησαν σε κηρυγμένη νίκη του Maduro. Ωστόσο, καμία χώρα της ΕΕ δεν τον έχει αναγνωρίσει ακόμη επίσημα.
Το ψήφισμα του Κοινοβουλίου του Σεπτεμβρίου για τον González απηχούσε μια ευρύτερη κίνηση προς τα δεξιά —και ακροδεξιά— σε όλη την Ευρώπη.
Η Γαλλία, η Ολλανδία, η Αυστρία, η Ουγγαρία και η Τσεχία είναι όλες χώρες της ΕΕ όπου η ακροδεξιά είναι στην κυβέρνηση ή προηγείται στις δημοσκοπήσεις.
Η αυστηροποίηση της μετανάστευσης, της άμυνας και της ανταγωνιστικότητας — όλα τα εδάφη της κεντροδεξιάς — είναι θέματα που κυριαρχούν τώρα στον πολιτικό διάλογο στις Βρυξέλλες.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης