Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βουτιά άνω του 6% στο πετρέλαιο - Κανείς δεν βλέπει πόλεμο στη Μέση Ανατολή

Βουτιά άνω του 6% στο πετρέλαιο - Κανείς δεν βλέπει πόλεμο στη Μέση Ανατολή
Το Ισραήλ επιτέθηκε το Σάββατο στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε τρεις επαρχίες ως απάντηση στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου
(upd) Πάνω από 6% υποχώρησαν οι τιμές του πετρελαίου σήμερα, καθώς τα πλήγματα του Ισραήλ στο Ιράν το Σαββατοκύριακο χαρακτηρίστηκαν «περιορισμένα» από τα τοπικά μέσα ενημέρωσης, με τους αναλυτές της Citi να μειώνουν τις πιθανότητες κλιμάκωσης που θα διαταράξει τον εφοδιασμό πετρελαίου.
Τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του Brent υποχώρησαν 6% στα 71,46 δολάρια το βαρέλι, ενώ τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης του West Texas Intermediate υποχώρησαν 6,2% στα 67,32 δολάρια το βαρέλι.
Το Ισραήλ επιτέθηκε το Σάββατο στις στρατιωτικές εγκαταστάσεις του Ιράν σε τρεις επαρχίες ως απάντηση στην εκτόξευση βαλλιστικών πυραύλων της Τεχεράνης στο Ισραήλ την 1η Οκτωβρίου.
Το ιρανικό πρακτορείο ειδήσεων Tasnim ανέφερε ότι η επίθεση, η οποία σκότωσε τέσσερις στρατιώτες, είχε προκαλέσει "περιορισμένες ζημιές".
Το χτύπημα δεν έπληξε τοποθεσίες υποδομής πετρελαίου, πυρηνικής ενέργειας και πολιτικών υποδομών.
Το τοπικό δίκτυο ειδήσεων petro ανέφερε ότι η λειτουργία της βιομηχανίας πετρελαίου του Ιράν "σε εξέλιξη κανονικά" χωρίς διακοπές.

Η "προετοιμασία" των αγορών

Για εβδομάδες, οι αγορές είχαν προετοιμαστεί για ισραηλινά αντίποινα, καθώς οι εντάσεις στη Μέση Ανατολή συνέχισαν να αυξάνονται μετά την επίθεση στο Ισραήλ από τη Χαμάς που υποστηρίζεται από το Ιράν στις 7 Οκτωβρίου πέρυσι.
Το βασικό στοιχείο των αγορών πετρελαίου ήταν η άμεση δέσμευση μεταξύ των δύο μερών, με τις ανησυχίες για επίθεση σε ιρανικές πετρελαϊκές εγκαταστάσεις να αυξάνονται τις τελευταίες εβδομάδες.
Το Ιράν αντιπροσωπεύει έως και το 4% των παγκόσμιων προμηθειών πετρελαίου, σύμφωνα με τη Διοίκηση Ενεργειακών Πληροφοριών των ΗΠΑ.
«Η πρόσφατη στρατιωτική δράση του Ισραήλ είναι απίθανο να θεωρηθεί από την αγορά ότι οδηγεί σε κλιμάκωση που επηρεάζει την προσφορά πετρελαίου», έγραψαν οι αναλυτές της Citi, μειώνοντας την πρόβλεψη της τράπεζας για το πετρέλαιο Brent κατά 4 έως 70 δολάρια το βαρέλι τα επόμενα τρία. μήνες.
Οι αγορές πετρελαίου κοιτάζουν επίσης την υπερπροσφορά.
«Με το Ισραήλ εσκεμμένα, και ίσως με κάποια αμερικανική ενθάρρυνση, να αποφεύγει τη στόχευση εγκαταστάσεων αργού πετρελαίου, η αγορά πετρελαίου επιστρέφει στο να κοιτάζει μια αγορά υπερπροσφοράς», δήλωσε ο Andy Lipow, πρόεδρος της Lipow Oil Associates.

Αύξηση της παργωγής

Η παραγωγή πετρελαίου αυξάνεται όχι μόνο σε βασικές χώρες όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Βραζιλία, αλλά ακόμη και μεταξύ μικρότερων παικτών όπως η Αργεντινή και η Σενεγάλη, πρόσθεσε ο Lipow.
«Οι τιμές του πετρελαίου θα παραμείνουν υπό πίεση για το υπόλοιπο του τρέχοντος έτους, μπορεί να είναι δύσκολο να δούμε τις τιμές του αργού πετρελαίου Brent να αγγίζουν τα 80 δολάρια στο άμεσο μέλλον», δήλωσε ο Lipow στο CNBC μέσω email.
Το ασφάλιστρο κινδύνου ξεπέρασε μερικά δολάρια το βαρέλι, καθώς ο πιο περιορισμένος χαρακτήρας των χρυπημάτων, συμπεριλαμβανομένης της αποφυγής των υποδομών πετρελαίου, δημιούργησαν ελπίδες για μια αποκλιμάκωση, δήλωσε ο Saul Kavonic, ενεργειακός αναλυτής της MST Marquee.
Τα φώτα της δημοσιότητας τώρα θα είναι στο αν το Ιράν θα αντιμετωπίσει την επίθεση τις επόμενες εβδομάδες, κάτι που θα δει το ασφάλιστρο κινδύνου να αυξάνεται ξανά, είπε ο Kavonic στο CNBC, σημειώνοντας ότι η συνολική τάση παραμένει ακόμα κλιμάκωση, με τα περιθώρια για έναν ακόμη γύρο επιθέσεων να παραμένουν υψηλά.

www.bankingnews/gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης