Τελευταία Νέα
Αναλύσεις – Εκθέσεις

Νέα μείωση επιτοκίων ή παύση; Τα 2 στοιχεία που θα καθορίσουν την απόφαση της Fed τον Νοέμβριο

Νέα μείωση επιτοκίων ή παύση; Τα 2 στοιχεία που θα καθορίσουν την απόφαση της Fed τον Νοέμβριο
H Fed είναι αντιμέτωπη με νέο δίλημμα
Σχετικά Άρθρα

H ερχόμενη εβδομάδα θα σφραγίσει την απόφαση της Fed για τα επιτόκια.
Θα μειώσει ξανά τα επιτόκια ή θα κάνει παύση; Αυτές φαίνεται να είναι οι δύο επιλογές στο τραπέζι για τους υπεύθυνους χάραξης πολιτικής της κεντρικής τράπεζας στην επόμενη συνεδρίασή τους στις 6-7 Νοεμβρίου, και δύο εκθέσεις αυτή την εβδομάδα σχετικά με τον πληθωρισμό και την αγορά εργασίας θα μπορούσαν να επηρεάσουν τον τελικό υπολογισμό.
Εάν ο πληθωρισμός που αναμένεται να δημοσιευθεί την Πέμπτη (31/10/2024) είναι πιο σταθερός απ' ό,τι αναμενόταν και τα στοιχεία για την απασχόληση την Παρασκευή (1/11/2024) είναι πιο θερμά από ό,τι αναμενόταν, «νομίζω ότι θα μπορούσαν να συζητήσουν για παύση, δεδομένου ότι μείωσαν κατά 50 μονάδες βάσης πριν», δήλωσε ο Wil Stith από τη Wilmington Trust.
Η ισχυρή αύξηση της απασχόλησης «θα μπορούσε να πείσει τη Fed να κάνει παύση τον Νοέμβριο», πρόσθεσε ο Jeffrey Roach από τη LPL Financial.
Αλλά άλλοι παρατηρητές της Fed δήλωσαν ότι δεν είναι πιθανό τα στοιχεία που θα ανακοινωθούν την Πέμπτη και την Παρασκευή να αλλάξουν την καθοδική πορεία για τα επιτόκια της Fed.
«Η Fed βρίσκεται ήδη στον κατήφορο της μείωσης του επιτοκίου κατά 25 μονάδες βάσης τον Νοέμβριο και είναι απίθανο να αλλάξει αυτή την πορεία, ανεξάρτητα από το τι λένε τα δεδομένα», δήλωσε ο Jamie Cox από τη Harris Financial Group.
Αν δεν υπάρξει κάποια σημαντική έκπληξη στην έκθεση για την απασχόληση, «δεν υπάρχει λόγος να πιστεύουμε ότι η Fed δεν θα μειώσει τα επιτόκια κατά επιπλέον 25 μονάδες βάσης στις 7 Νοεμβρίου», δήλωσε η Ellen Zentner από τη Morgan Stanley Wealth Management.
Από τώρα, πολλοί traders συμφωνούν με αυτή την εκτίμηση. Οι επενδυτές, από την περασμένη Παρασκευή (25/10/2024), τιμολογούσαν σε ποσοστό μεγαλύτερο του 90% την πιθανότητα μείωσης των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης κατά τη συνεδρίαση των αξιωματούχων της Fed στις 6-7 Νοεμβρίου.

Δεν θα είναι εύκολο

Αυτό που είναι σίγουρο είναι ότι όλοι οι υπεύθυνοι χάραξης πολιτικής της Fed θα δώσουν μεγάλη προσοχή στις εκθέσεις που θα εκδοθούν αυτή την εβδομάδα.
Η πρώτη είναι η νέα μέτρηση της Πέμπτης από το προτιμώμενο από τη Fed μέτρο πληθωρισμού - τον δείκτη προσωπικών καταναλωτικών δαπανών (PCE). Υποτίθεται ότι θα δείξει ότι ο λεγόμενος δομικός πληθωρισμός, ο οποίος εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές των τροφίμων και της ενέργειας, υποχώρησε κατά ένα δέκατο του ποσοστού στο 2,6% κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου από 2,7% τον Αύγουστο. Στόχος της Fed είναι να μειωθεί το μέτρο αυτό σε βάθος χρόνου μέχρι και το 2%.
Μια ξεχωριστή μέτρηση για τον πληθωρισμό, γνωστή ως Δείκτης Τιμών Καταναλωτή, ήταν θερμότερη του αναμενόμενου κατά τη διάρκεια του Σεπτεμβρίου. Αυτό προσέφερε νέα πυρομαχικά σε όσους στη Fed υποστηρίζουν ότι ο ρυθμός μείωσης των επιτοκίων θα είναι σταδιακός, μετά τη μεγάλη μείωση του Σεπτεμβρίου.
Η δεύτερη κρίσιμη έκθεση αυτής της εβδομάδας θα είναι τα στοιχεία για την αγορά εργασίας που αναμένονται την Παρασκευή. Η έκθεση αυτή ενδέχεται να μην προσφέρει στους αξιωματούχους μια σαφή εκτίμηση, διότι μπορεί να επηρεαστεί από δύο μεγάλους τυφώνες που προκάλεσαν προσωρινά την ανεργία των ανθρώπων στις περιοχές που επλήγησαν από τις φυσικές καταστροφές, καθώς και από τη συνεχιζόμενη απεργία των εργαζομένων στην εταιρεία κατασκευής αεροσκαφών Boeing (BA).
Οι οικονομολόγοι αναμένουν ότι θα προστεθούν 125.000 θέσεις εργασίας για τον μήνα Οκτώβριο, γεγονός που θα σημάνει πτώση από τις ισχυρότερες από τις αναμενόμενες 254.000 προσθήκες μισθοδοσίας τον Σεπτέμβριο. Το ποσοστό ανεργίας αναμένεται να παραμείνει σταθερό στο 4,1%.
«Δυστυχώς, δεν θα είναι εύκολο να ερμηνεύσουμε την έκθεση για την απασχόληση του Οκτωβρίου», δήλωσε ο διοικητής της Fed, Christopher Waller, στις 14 Οκτωβρίου.
«Αυτή η έκθεση θα δείξει πιθανότατα μια σημαντική αλλά προσωρινή απώλεια θέσεων εργασίας από τους δύο πρόσφατους τυφώνες και την απεργία στην Boeing», πρόσθεσε ο Waller, ο οποίος αναμένει ότι οι καταιγίδες θα μπορούσαν να μειώσουν την αύξηση της απασχόλησης κατά περισσότερες από 100.000.
Τα ανεπίσημα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν στις 12 περιφερειακές τραπεζικές περιφέρειες της Fed τον Οκτώβριο έδειξαν μια ελαφρά ψυχρότερη αλλά σταθερή αγορά εργασίας, σύμφωνα με την τελευταία έκδοση του Beige Book της Fed. Οι απολύσεις ήταν περιορισμένες και η απασχόληση αυξήθηκε ελαφρώς, με περισσότερες από τις μισές περιφέρειες της Fed να αναφέρουν μικρή ή μέτρια αύξηση, αλλά οι προσλήψεις επικεντρώθηκαν στην αντικατάσταση θέσεων εργασίας και όχι στη δημιουργία νέων. Ο ρυθμός αύξησης των μισθών επίσης επιβραδύνθηκε.

«Σταδιακή» προσέγγιση στη μείωση των επιτοκίων

Ο Waller συγκαταλέγεται σε μια ομάδα αξιωματούχων της Fed που χρησιμοποίησαν ομιλίες τις τελευταίες εβδομάδες για να υποστηρίξουν μια «σταδιακή» προσέγγιση στη μείωση των επιτοκίων, καθώς απορροφούν κάποια νέα στοιχεία ότι ο πληθωρισμός και η αγορά εργασίας παραμένουν ζεστά.
Ο πρόεδρος της Fed της Μινεάπολης, Neel Kashkari, δήλωσε ότι εξετάζει «μετριοπαθείς» μειώσεις επιτοκίων τα «επόμενα τρίμηνα», ενώ ο πρόεδρος της Fed του Κάνσας Jeff Schmid σημείωσε ότι η προτίμησή του «θα ήταν να αποφύγουμε τις υπερβολικές κινήσεις».
Και η πρόεδρος της Fed του Ντάλας, Lorie Logan, δήλωσε ότι τα επιτόκια θα μειωθούν «σταδιακά», επικαλούμενη τον αυξημένο κίνδυνο επιδείνωσης της αγοράς εργασίας και τον κίνδυνο ο πληθωρισμός να αναθερμανθεί και πάλι.
Η μέση εκτίμηση όλων των πολιτικών της Fed τον Σεπτέμβριο ήταν για δύο ακόμη μειώσεις των επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης για τις δύο εναπομείνασες συνεδριάσεις του έτους.
Ο πρόεδρος της Fed της Ατλάντα, Raphael Bostic, είναι αυτός που δήλωσε ότι εξετάζει την ιδέα να διατηρήσει τα επιτόκια σταθερά στην επόμενη συνεδρίαση. Ο ίδιος δήλωσε στη Wall Street Journal ότι ήταν «απόλυτα άνετος» με τη διατήρηση σταθερών επιτοκίων στη συνεδρίαση της Fed στις 6-7 Νοεμβρίου και ότι είχε ήδη σημειώσει μια εκτίμηση για μία ακόμη μείωση των επιτοκίων φέτος.
Παρά τις ενδείξεις για παύση από τα γερακίστικα μέλη της Fed, ο επικεφαλής οικονομολόγος της EY Gregory Daco ανέφερε την καθοδήγηση του προέδρου της Fed, Jay Powell, ως λόγο για τον οποίο πιστεύει ότι η Fed θα παραμείνει σε δύο ακόμη μειώσεις κατά 25 μονάδες βάσης στις υπόλοιπες δύο συνεδριάσεις πολιτικής φέτος.
«Ο πρόεδρος της Fed, Powell, έχει τονίσει ότι η σταδιακότητα της πολιτικής θα επικρατήσει μέχρι το τέλος του έτους», ανέφερε ο Daco σε ενημερωτικό του σημείωμα.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης