Τελευταία Νέα
Διεθνή

Αρχίζει η πιο τρομακτική εβδομάδα για τις αγορές – Οι 3 κίνδυνοι και ο ρόλος των αμερικανικών εκλογών

Αρχίζει η πιο τρομακτική εβδομάδα για τις αγορές – Οι 3 κίνδυνοι και ο ρόλος των αμερικανικών εκλογών
Η έκθεση για τις θέσεις εργασίας θα είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία για μια μέρα — σε μια αγορά που όλα έχουν να κάνουν με τις εκλογές
Το ράλι των αμερικανικών αγορών θα βιώσει ένα μεγάλο τεστ αυτήν την εβδομάδα.
Και σύμφωνα με τους περισσότερους αναλυτές, μπορεί οι επενδυτές να υποστούν μια σκληρή προσγείωση στην πραγματικότητα, εάν μια σειρά κινδύνων υλοποιηθεί.
Πολλά θα βασιστούν στις ανακοινώσεις των αποτελεσμάτων από μεγάλες εταιρείες τεχνολογίας, στην αστάθεια στις αγορές χρέους, τα μηνιαία στοιχεία για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής για τον Οκτώβριο και τις ισορροπίες λίγο πριν ολοκληρωθούν οι προεδρικές εκλογές των ΗΠΑ.
«Το αποτέλεσμα των αμερικανικών εκλογών είναι σαν ‘κορώνα – γράμματα’ που σίγουρα ενοχλεί την αγορά», σχολίασε ο Dec Mullarkey, επικεφαλής επενδυτικής στρατηγικής και κατανομής περιουσιακών στοιχείων της SLC Management, σχετικά με τις εκλογές.

Εκλογικές αγωνίες

Ενόψει των εκλογών της 5ης Νοεμβρίου, κατά τον Mullarkey, τα στοιχεία των δημοσκοπήσεων να δείχνουν μια πολύ οριακή προεδρική κούρσα.
"Είναι μια μεγάλη εβδομάδα, με τις "Magnificent Seven" να αναμένονται για πολύ σημαντικές αναφορές κερδών", δήλωσε ο Eric Bailey, εκτελεστικός διευθυντής διαχείρισης περιουσίας στη Steward Partners.
«Πρέπει να δούμε αυτές τις εταιρείες να παράγουν ισχυρά αποτελέσματα, επειδή οι μετοχές διαπραγματεύονται σε εξαιρετικά υψηλές αποτιμήσεις».
Οι μετοχές τεχνολογίας Megacap εμφανίζονται ξανά στη μόδα, παρά τη διεύρυνση του ράλι νωρίτερα φέτος για να συμπεριλάβουν μετοχές μεσαίας κεφαλαιοποίησης και ακόμη και μετοχές μικρής κεφαλαιοποίησης που θα μπορούσαν να επωφεληθούν από τη στροφή της Federal Reserve στις μειώσεις των επιτοκίων.
«Η μεγάλη τεχνολογία θα μπορούσε να είναι μια δύσκολη εξίσωση», δήλωσε ο Keith Lerner, συνδιευθυντής επενδύσεων στην Truist Advisory Services.
Εάν τα στοιχήματα δεν ήταν αρκετά υψηλά, τα αποτελέσματα του τρίτου τριμήνου της Apple και της Amazon συμπίπτουν επίσης φέτος με το Halloween, το οποίο μπορεί να είναι από τις πιο ασταθείς ημέρες του έτους, καθώς εμπίπτει στην τυπική περίοδο εξισορρόπησης χαρτοφυλακίων.
«Οι μετοχές βρίσκονται στην καρδιά της σεζόν κερδών», δήλωσε ο Matt Stucky, επικεφαλής χαρτοφυλακίου μετοχών, στη Northwestern Mutual Wealth Management.

Ο ρόλος της Fed

Οι αξιωματούχοι της Fed εξακολουθούν να ελπίζουν ότι η αγορά εργασίας μπορεί να βαδίσει σε μια λεπτή γραμμή χωρίς να υποχωρεί πολύ, ούτε να αναθερμανθεί με τρόπους που να αναζωπυρώνουν τις ανησυχίες για τον πληθωρισμό.
Η μηνιαία έκθεση για τις θέσεις εργασίας της Παρασκευής για τον Οκτώβριο θα επαναφέρει αυτή τη συζήτηση στο επίκεντρο, ακόμα κι αν οι αναλυτές της Wall Street έχουν προειδοποιήσει ότι τα δεδομένα θα μπορούσαν να αλλοιωθούν από τους απεργούς εργαζομένους της Boeing και από τους δύο ισχυρούς πρόσφατους τυφώνες.
Τα εκπληκτικά ισχυρά στοιχεία για τις θέσεις εργασίας τον Σεπτέμβριο βοήθησαν να κατευναστούν οι προηγούμενες ανησυχίες σχετικά με μια πιθανή απότομη πτωτική τάση για την οικονομία.
Ωστόσο, ένας συνεχής φόβος ήταν ότι οι υψηλότεροι μισθοί, αν και γενικά υποστηρικτικοί, θα μπορούσαν επίσης να πυροδοτήσουν τον πληθωρισμό και να σταματήσουν τα σχέδια της Fed να μειώσει τα επιτόκια με ουσιαστικό τρόπο.
«Θα έχει κάποιο αντίκτυπο, εκτός αν είναι σαν μια μεγάλη αρνητική ή μεγάλη θετική έκπληξη», είπε ο Lerner της Truist.
«Νομίζω ότι η έκθεση για τις θέσεις εργασίας θα είναι το μόνο πράγμα που έχει σημασία για μια μέρα — σε μια αγορά που όλα έχουν να κάνουν με τις εκλογές».

Εκλογικό άγχος

Ενώ η αμερικανική οικονομία ήταν ένα φωτεινό σημείο το 2024, δεν έχουν βγει όλα τα νοικοκυριά από την κρίση του COVID με τον ίδιο βαθμό οικονομικής ανθεκτικότητας.
Το απότομο sell off στα αμερικανικά ομόλογα από τον Σεπτέμβριο μπορεί να αποδοθεί σε μια ανθεκτική οικονομία, η οποία ανάγκασε την αγορά ομολόγων να εξαλείψει τις προηγούμενες αναμενόμενες μειώσεις των επιτοκίων της Fed.
Η ανησυχία για τις επικείμενες εκλογές είναι ένας άλλος αυξανόμενος παράγοντας.
Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου έκλεισε στο 4,23% την Παρασκευή, ημέρες αφότου κατέγραψε τη μεγαλύτερη άνοδο από τον περασμένο Οκτώβριο, σύμφωνα με τα στοιχεία του Dow Jones.
Οι υψηλότερες αποδόσεις καθιστούν πιο ακριβό για τους καταναλωτές, τις επιχειρήσεις και το κράτος το δανεισμό.
Σε αυτό το μέτωπο, η Wall Street βλέπει ελάχιστες ελπίδες είτε για την Αντιπρόεδρο Kamala Harris είτε τον πρώην Πρόεδρο Donald Trump να αντιμετωπίσουν το μεγάλο κυβερνητικό έλλειμμα.
Ορισμένοι δισεκατομμυριούχοι επενδυτές, συμπεριλαμβανομένου του Paul Tudor Jones, σήμαναν πρόσφατα συναγερμό σχετικά με το φορτίο χρέους της Αμερικής και τον πιθανό αντίκτυπο των εισαγωγικών δασμών και των φορολογικών περικοπών εάν ο Trump ανακτήσει τον Λευκό Οίκο.
Προς το παρόν, οι εκλογικές αναταραχές περιορίζονται στις αγορές χρέους και χρυσού, είπε ο Mullarkey της SLC Management.
Επίσης, η εκστρατεία του Trump περιλάμβανε απειλές για δασμούς στις εισαγωγές, αλλά και για κυρώσεις σε χώρες που εγκαταλείπουν το δολάριο.
«Ο χρυσός είναι μια πολύ σεβαστή εναλλακτική ή αντιστάθμισμα έναντι των κινδύνων της ουράς», είπε ο Mullarkey, προσθέτοντας ότι το πολύτιμο μέταλλο θα μπορούσε να σημειώσει άλλη μια ανοδική κίνηση εάν τα αποτελέσματα μετά τις εκλογές φέρουν μεγαλύτερη ένταση.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης