Τελευταία Νέα
Διεθνή

Σύνδρομο της Κίνας για το δολάριο: Ξεπούλημα αμερικανικών ομολόγων και δάνεια για τον Παγκόσμιο Νότο - Eνίσχυση γιουάν

Σύνδρομο της Κίνας για το δολάριο: Ξεπούλημα αμερικανικών ομολόγων και δάνεια για τον Παγκόσμιο Νότο - Eνίσχυση γιουάν
Επικρατεί αυξανόμενη ανησυχία στους κύκλους νομισματικής πολιτικής του Πεκίνου ότι η Κίνα πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τυχόν πιθανές ενέργειες του νέου προέδρου των ΗΠΑ μετά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα (5/11) - Πώς σκοπεύσει η Κίνα να γίνει ο μεγαλύτερος δανειστής ύστατης καταφυγής για τον Παγκόσμιο Νότο
Η Kίνα ετοιμάζει παρέμβαση στην αγορά χρέους ενώ ταυτόχρονα προειδοποιεί τις ΗΠΑ ότι η χρήση του δολαρίου ως «όπλου» έχει φτάσει στα όριά της.
Το σενάριο για μελλοντικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ υπό τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ έχει προκαλέσει συναγερμό στους αξιωματούχους του Πεκίνου που ασχολούνται με τη νομισματική πολιτική.
Η προειδοποίηση του Zhang Ming, αναπληρωτή διευθυντή του Ινστιτούτου Χρηματοοικονομικής και Τραπεζικής της Κινεζικής Ακαδημίας Κοινωνικών Επιστημών, είναι η τελευταία έκκληση υψηλόβαθμου κινέζου αξιωματούχου για διαφοροποίηση των συναλλαγματικών αποθεμάτων και μείωση της έκθεσης στο δολάριο και εν γένει στα αμερικανικά assets, σύμφωνα με δημοσίευμα της South China Morning Post.
Αντανακλά, επίσης, την αυξανόμενη ανησυχία στους κύκλους νομισματικής πολιτικής του Πεκίνου ότι η Κίνα πρέπει να προετοιμαστεί για να αντιμετωπίσει τυχόν πιθανές ενέργειες του νέου προέδρου των ΗΠΑ μετά τις εκλογές που θα πραγματοποιηθούν την επόμενη εβδομάδα (5/11) οι οποίες θα επηρεάσουν το παγκόμιο εμπόριο.
«Η διαχείριση αυτών των συναλλαγματικών αποθεματικών [forex] αντιμετωπίζει σημαντικές προκλήσεις όσον αφορά τη διατήρηση και την αύξηση της αξίας τους», έγραψε ο Zhang σε ένα άρθρο που δημοσιεύτηκε στον ιστότοπο της δεξαμενής σκέψης China Chief Economist Forum την Τρίτη 29 Οκτωβρίου 2024.
«Ιδιαίτερα, [η Κίνα πρέπει] να αντιμετωπίσει τους οικονομικούς κινδύνους που συνδέονται με πιθανές μελλοντικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ» ενώ αναφέρθηκε και σε άλλα ζητήματα όπως το ενδεχόμενο ενός εμπορικού πολέμου.
Τα συναλλαγματικά αποθέματα της Κίνας, τα μεγαλύτερα στον κόσμο, και λόγω των υψηλών εξαγωγικών εσόδων της, ανήλθαν συνολικά σε 3,316 τρισεκατομμύρια δολάρια ΗΠΑ τον Σεπτέμβριο, σύμφωνα με την κρατική υπηρεσία  διαχείρησης συναλλάγματος.
Η δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία στον κόσμο δεν έχει αποκαλύψει την τρέχουσα σύνθεση των συναλλαγματικών της αποθεμάτων, αλλά τα περιουσιακά στοιχεία σε δολάρια αντιστοιχούσαν στο 55% το 2019 και πιστεύεται ευρέως ότι εξακολουθούν να αποτελούν την πλειοψηφία.
Σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών των ΗΠΑ τον περασμένο μήνα, η Κίνα ρευστοποίησε γραμμάτια του αμερικανικού Δημοσίου τα οποία ωρίμασαν αξίας 1,9 δισεκατομμυρίων δολαρίων τον Αύγουστο, μειώνοντας τα υπό διακράτηση assets στα 774,6 δισεκατομμύρια δολάρια.
Η Κίνα μείωσε επίσης τη συμμετοχή της κατά περίπου ένα τρίτο τα τελευταία τρία χρόνια και η Ιαπωνία έχει γίνει ο μεγαλύτερος ξένος κάτοχος αμερικανικών ομολόγων.
Ο Zhang είπε ότι το δολάριο έχει καταστεί «όπλο» μετά τα πρόσφατα γεωπολιτικά γεγονότα, θέτοντας νέες προκλήσεις στη στρατηγική της κεντρικής τράπεζας για τη διεθνοποίηση του γιουάν.
Γενικές οικονομικές κυρώσεις από τις ΗΠΑ και τους συμμάχους τους επιβλήθηκαν επίσης στη Ρωσία μετά τη στρατιωτική επιχείρηση στην Ουκρανία τον Φεβρουάριο του 2022, συμπεριλαμβανομένης της απομάκρυνσης από το διεθνές σύστημα συναλλαγών Swift και το «πάγωμα» ρωσικών assets 300 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-11-03_143348.png
Διαφοροποίηση χαρτοφυλακίου στα συναλλαγματικά αποθέματα

Τέτοιες κυρώσεις προκάλεσαν ανησυχίες στο Πεκίνο, καθώς στις εμπορικές τράπεζες της Κίνας θα μπορούσαν επίσης να επιβληθούν κυρώσεις για τους επιχειρηματικούς δεσμούς τους με τη Ρωσία ή για άλλα ζητήματα.
Υπό το πρίσμα τέτοιων κινδύνων, ο Zhang ζήτησε μεγαλύτερη διαφοροποίηση στη κατοχή ξένων περιουσιακών στοιχείων, συμπεριλαμβανομένης της μετατόπισης του ελέγχου τους από την κεντρική τράπεζα σε επενδυτικά σχήματα μεταξύ κινεζικών εταιρειών και ιδιωτών.
Επιπλέον, είπε ότι η Κίνα θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο δημιουργίας ενός νέου κρατικού συνταξιοδοτικού fund για τη διαφοροποίηση των επενδύσεων σε συναλλαγματικά αποθεματικά.
«Καθώς η γήρανση του πληθυσμού εντείνεται και το μείγμα εγχώριων αποταμιεύσεων-επενδύσεων αλλάζει, η Κίνα μπορεί να αντιμετωπίσει μια κατάσταση στην οποία το ισοζύγιο τρεχουσών συναλλαγών μετατοπίζεται από πλεόνασμα σε έλλειμμα», πρόσθεσε.
Τα κρατικά κεφάλαια έχουν χρησιμοποιηθεί σε όλο τον κόσμο ως ένας τρόπος για να επενδύσουν οι χώρες σε ξένα περιουσιακά στοιχεία με αποκεντρωμένη προσέγγιση και διαφοροποιημένο χαρτοφυλάκιο.
Το 2007, το Πεκίνο ίδρυσε την China Investment Corporation, ένα κρατικό επενδυτικό fund που εποπτεύει μέρος των συναλλαγματικών αποθεμάτων της Κίνας, με περιουσιακά στοιχεία αξίας περίπου 200 δισεκατομμυρίων δολαρίων υπό τη διαχείρισή του.
Η υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Janet Yellen δήλωσε τον Απρίλιο ότι η Ουάσιγκτον ήταν έτοιμη να χρησιμοποιήσει τα εργαλεία κυρώσεων κατά της Κίνας «εφοσόν χρειαστεί», αναβάζοντας το δείκτη του συναγερμού για τις κινεζικές αρχές.

Η παρέμβαση στην αγορά χρέους

Η Κίνα θα πρέπει να επικεντρωθεί στην παροχή χρηματοδότησης χρέους σε γουάν σε αναπτυσσόμενες χώρες για να επιταχύνει την παγκόσμια προσπάθεια αποδολαριοποίησης, αντί να εναποθέτει την ελπίδα στην ενίσχυση του ευρώ, δήλωσε την Πέμπτη (31/10) μια δεξαμενή σκέψης με έδρα το Πεκίνο.
Η ανωτέρω έκκληση από την Εθνική Ακαδημία Ανάπτυξης και Στρατηγικής του Πανεπιστημίου Renmin ήρθε εν μέσω συζητήσεων σε ακαδημαϊκούς και πολιτικούς κύκλους στην Κίνα σχετικά με πιθανές απαντήσεις σε μια πιο επιθετική νομισματική πολιτική των Ηνωμένων Πολιτειών – ανεξάρτητα από το αν ο Donald Trump ή η Kamala Harris κερδίσουν τις προεδρικές εκλογές της Τρίτης (5/11) .
«Το πιο θεμελιώδες μέτωπο για το γιουάν στην αντιμετώπιση της ισχύος του δολαρίου  βρίσκεται στην αγορά χρέους», δήλωσε ο Fan Zhiyong, καθηγητής του Πανεπιστημίου Renmin που παρουσίασε την έκθεση.
«Η Κίνα πρέπει να γίνει κυρίαρχη πηγή ρευστότητας για τις αναπτυσσόμενες χώρες στην παγκόσμια αγορά χρέους».
Η διεθνοποίηση του γιουάν, συμπεριλαμβανομένης της ώθησης για περισσότερα χρέη και υποχρεώσεις σε γιουάν, θα ωφελήσει τον Παγκόσμιο Νότο εν μέσω μιας νομισματικής αναντιστοιχίας, όπου οι συναλλαγματικές ισοτιμίες θα λειτουργούν υπέρ τους - και δεν θα επιβαρύνεται το χρέος του με τη άνοδο των επιτοκίων απο τη Federan Reserve. 
«Το δολάριο που χρησιμοποιείται ως όπλο έχει θέσει σε κίνδυνο την παγκόσμια χρηματοπιστωτική σταθερότητα, πυροδοτώντας ένα κύμα αποδολαριοποίησης μεταξύ των χωρών του Παγκόσμιου Νότου», είπε.
«Παρόλα αυτά, αυτές οι χώρες θα κινδυνεύσουν εάν τα χρέη τους εξακολουθούν να υπολογίζονται σε δολάριο, αλλά έχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία σε γιουάν.
«Η αναντιστοιχία μεταξύ του νομίσματος του παθητικού και του νομίσματος του ενεργητικού μπορεί να είναι συνταγή για κρίση χρέους».
Ένα πιο διεθνοποιημένο γιουάν, επίσης, έχει τη δυνατότητα να συμβάλει στην κινεζική διακυβέρνηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα, σύμφωνα  με τον Fan Zhiyong, ερευνητή στο Πανεπιστήμιο Renmin.
 Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-11-03_143756.png
Παράλληλα με την προώθηση της χρήσης του γιουάν στο εξωτερικό, ειδικά σε εξερχόμενες επενδύσεις, διακανονισμό εμπορίου και ως αποθεματικό νόμισμα, το Πεκίνο έχει επίσης επιδιώξει να ενισχύσει τη δύναμη του Διασυνοριακού Συστήματος Διατραπεζικών Πληρωμών του και να διερευνήσει τη χρήση του ψηφιακού νομίσματος μέσω έργων διεθνούς συνεργασίας όπως ως η πλατφόρμα διενέργειας διεθνών συναλλαγών mBridge.
Ωστόσο οι φιλοδοξίες του Πεκίνου για το γιουάν μετριάζονται από την πραγματικότητα ενός ισχυρού δολαρίου ΗΠΑ.
«Το δολάριο ΗΠΑ είναι επίσης ένα κορυφαίο αποθεματικό νόμισμα, που παρέχει ρευστότητα και μεγάλο ποσό χρέους σε δολάρια για χώρες σε όλο τον κόσμο», είπε ο Fan.
«Η διεθνοποίηση του γιουάν αντιμετωπίζει δυσκολίες εάν βρίσκεται σε αδύναμη θέση όταν το δολάριο είναι ισχυρό.
«Αυτό σημαίνει ότι τα χρέη σε δολάρια αναπτυσσόμενων χωρών θα ανατιμηθούν, ενώ τα περιουσιακά τους στοιχεία σε γιουάν θα υποτιμηθούν».
Παραδεχόμενος ότι υπάρχουν γεωπολιτικά εμπόδια στο να αποκτήσει ουσιαστική έλξη το γιουάν στη Δύση, ο Fan επισήμανε ότι το Πεκίνο πρέπει να καταβάλει προσπάθειες για να αναπτύξει τις χρηματοπιστωτικές αγορές του Νότου και να αυξήσει το μερίδιο των χρεών γιουάν παγκοσμίως.
«Ένα πιο διεθνοποιημένο γιουάν είναι επίσης αυτό που η Κίνα μπορεί να συμβάλει στη διακυβέρνηση του παγκόσμιου χρηματοπιστωτικού τομέα», είπε.
Ο Fan σημείωσε ότι έχει σημειωθεί πρόοδος στην παγκοσμιοποίηση του γιουάν σε χώρες της Μέσης Ανατολής που έχουν επιτύχει επειδή δεν επηρεάζονται από τις αλλαγές των επιτοκίων σε δολάρια, με λιγότερες υποχρεώσεις στο αμερικανικό νόμισμα και αυξανόμενη προτίμηση για περιουσιακά στοιχεία γιουάν.
Αλλά για ένα μεγάλο τμήμα αναπτυσσόμενων χωρών, τα περισσότερα από τα χρέη τους εξακολουθούν να είναι εκφρασμένα σε δολάρια.
Τον Σεπτέμβριο, το γιουάν έπεσε κατά μία θέση, ως το πέμπτο πιο ενεργό νόμισμα για τις παγκόσμιες πληρωμές κατά αξία, με μερίδιο 3,61%, ακολουθώντας το 47% του δολαρίου ΗΠΑ και το 22,5% του ευρώ, και επίσης πίσω από τη λίρα στερλίνα και γιεν Ιαπωνίας, σύμφωνα με τα στοιχεία από το Swift.
Στιγμιότυπο_οθόνης_2024-11-03_143913.png

«Δεν μπορούμε να εναποθέσουμε ελπίδες στο ευρώ να καταστεί αρκετά ανταγωνιστικό ώστε να εγκαινιάσει ένα πλουραλιστικό διεθνές νομισματικό σύστημα που μπορεί να περιορίσει το δολάριο», είπε ο Fan.
«Προκειμένου να δημιουργήσουμε ένα τέτοιο πλουραλιστικό σύστημα, πρέπει να υπολογίζουμε στη διεθνοποίηση του γιουάν».
Οι μεγάλες κρατικές επιχειρήσεις πρωτοστατούν στη διάδοση του γιουάν.
Αυτή την εβδομάδα, η China National Offshore Oil Corporation, ο μεγαλύτερος εισαγωγέας υγροποιημένου φυσικού αερίου της Κίνας, ανακοίνωσε μια συμφωνία για τον διακανονισμό γιουάν της εμπορίας υγροποιημένου φυσικού αερίου με την PTT, την εθνική εταιρεία πετρελαίου της Ταϊλάνδης.
Ο κινεζικός κολοσσός ανέφερε σε μια δήλωση ότι εργάζεται προληπτικά με εγχώριους και ξένους εταίρους για να καινοτομήσει διεθνή μοντέλα τιμολόγησης και διακανονισμού για την εμπορία πόρων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης