Τελευταία Νέα
Ενέργεια

Το γεωπολιτικό τσουνάμι και η Κίνα σαρώνουν τις πετρελαϊκές – Τι φοβούνται οι σημαντικότεροι CEOs

Το γεωπολιτικό τσουνάμι και η Κίνα σαρώνουν τις πετρελαϊκές – Τι φοβούνται οι σημαντικότεροι CEOs
Οι CEOs της Big Oil λένε ότι η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή και η ένταση ΗΠΑ-Κίνας είναι οι μεγαλύτεροι κίνδυνοι για τη βιομηχανία
Σε ό,τι αφορά τις τιμές του πετρελαίου, είθισται οι γεωπολιτικές αναταραχές να λειτουργούν ως ούριος άνεμος.
Ωστόσο, σύμφωνα με νέα έκθεση του Bloomberg, όταν ο λόγος πάει στις σημαντικότερες ανησυχίες των CEOs των μεγάλων πετρελαϊκών, αυτές οι συγκρούσεις βρίσκονται στην κορυφή της λίστας.
Στελέχη συναντώνται στο μεγαλύτερο ενεργειακό συνέδριο της περιοχής εν μέσω υψηλής αστάθειας της αγοράς, αναφέρει η έκθεση.
Οι εντάσεις μεταξύ του Ισραήλ και του Ιράν, μέλος του ΟΠΕΚ, κάνουν τους traders να ανησυχούν για διαταραχές στις αλυσίδες εφοδιασμού, ενώ η αδύναμη οικονομία της Κίνας επιβραδύνει την ανάπτυξη της ζήτησης πετρελαίου.
Εν τω μεταξύ, οι σχέσεις ΗΠΑ-Κίνας παραμένουν αβέβαιες, αφού ο νέος πρόεδρος Donald Trump έχει προαναγγείλει σημαντικές αυξήσεις δασμών στην Κίνα.
Όπως σχολίασε ο διευθύνων σύμβουλος της BP, Murray Auchincloss, «η σύγκρουση στη Μέση Ανατολή είναι πιθανώς ο μεγαλύτερος κίνδυνος αυτήν τη στιγμή.
Δραστηριοποιούμαστε σε πέντε ή έξι χώρες της περιοχής - προφανώς ανησυχούμε για την ασφάλεια των ανθρώπων μας και την ασφάλεια του ενεργειακού εφοδιασμού».
Ο διευθύνων σύμβουλος της Shell, Wael Sawan, πρόσθεσε ότι «τι συμβαίνει στον άξονα ΗΠΑ-Κίνας» είναι επίσης ανησυχητικό και πρόσθεσε: «Πιστεύουμε ότι ο κόσμος θα χρειαστεί περισσότερη ενέργεια και διαφορετικές μορφές ενέργειας».

Τα στελέχη εξέφρασαν τη βεβαιότητα ότι η ζήτηση πετρελαίου θα συνεχίσει να αυξάνεται, παρά την οικονομική επιβράδυνση της Ασίας, απαιτώντας συνεχείς επενδύσεις για την κάλυψη των αναγκών εφοδιασμού, παρότι ο κόσμος στρέφεται προς καθαρότερες μορφές ενέργειας.
Σύμφωνα με το Bloomberg, οι διευθύνοντες σύμβουλοι εξέφρασαν μικτές απόψεις για τη ζήτηση, με ορισμένους να αναμένουν ισχυρή ανάπτυξη παρά την «ψυχρή» κινεζική οικονομία.
Ο Διεθνής Οργανισμός Ενέργειας (IEA) αναμένει ότι η ζήτηση θα κορυφωθεί πριν από το 2030, ενώ ο ΟΠΕΚ και η Saudi Aramco παραμένουν αισιόδοξοι, ειδικά μετά το πακέτο τόνωσης που εγχύθηκε στην κινεζικής οικονομία.
Ο Διευθύνων Σύμβουλος της Petronas Muhammad Taufik πιστεύει ότι η ζήτηση θα συνεχιστεί μετά το 2030, αν και η αστάθεια στις τιμές εμποδίζει τις επενδύσεις, ωθώντας ενδεχομένως τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης υψηλότερα, όπως πρόσθεσε ο CEO της Eni, Claudio Descalzi.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης