Τελευταία Νέα
Διεθνή

Οι Ευρωπαίοι αγρότες ξεσηκώνονται ενάντια στην εμπορική συμφωνία Mercosur – Θα γεμίσει η ΕΕ σάπια προϊόντα από Λατινική Αμερική

Οι Ευρωπαίοι αγρότες ξεσηκώνονται ενάντια στην εμπορική συμφωνία Mercosur – Θα γεμίσει η ΕΕ σάπια προϊόντα από Λατινική Αμερική

Τα τρακτέρ ξανά στους δρόμους σε πολλές χώρες της ΕΕ

Σχετικά Άρθρα
Οι Γάλλοι αγρότες θα βγουν στους δρόμους αυτή την εβδομάδα και οι Βέλγοι και Αυστριακοί ομόλογοί τους θα μπορούσαν επίσης να διαμαρτυρηθούν τις επόμενες εβδομάδες, καθώς η συμφωνία μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ένωσης και του εμπορικού μπλοκ της Νότιας Αμερικής, Mercosur, μπορεί να οριστικοποιηθεί μέχρι το τέλος του έτους.
Οι αγρότες ανησυχούν ότι η εμπορική συμφωνία θα οδηγήσει σε φθηνά αγροτικά προϊόντα που θα πλημμυρίσουν την αγορά.
Αυτά δεν θα υπόκεινται στα ίδια επαχθή πρότυπα και περιβαλλοντικούς κανονισμούς της ΕΕ που πρέπει να ακολουθούν οι ευρωπαίοι παραγωγοί.
«Η συμφωνία θα άνοιγε την πόρτα σε 99.000 τόνους βοείου κρέατος, 180.000 τόνους πουλερικών, ισοδύναμο 3,4 εκατομμυρίων τόνων καλαμποκιού και 180.000 τόνους ζάχαρης», προειδοποίησαν δύο από τα κύρια γεωργικά συνδικάτα της Γαλλίας σε κοινό δελτίο τύπου.
Είπαν ότι θα ξεκινήσουν διαδηλώσεις από τις 15 Νοεμβρίου και το κίνημά τους μπορεί να επεκταθεί στις Βρυξέλλες.
Οι Αυστριακοί αγρότες είναι επίσης αγανακτισμένοι για τη συμφωνία Mercosur και απέρριψαν μια προσφορά της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, την οποία αποκάλεσαν «απόπειρα δωροδοκίας», που θα αποζημίωνε τους ευρωπαίους αγρότες για τυχόν αρνητικές επιπτώσεις που προκλήθηκαν από τη συμφωνία.
Η αυστριακή εφημερίδα Kronen Zeitung χαρακτήρισε την προσφορά «φάρσα», καθώς θα παρείχε ουσιαστικά αποζημίωση ίση με 10 ευρώ ανά αγρότη της ΕΕ.
Οι Γάλλοι αγρότες λένε ότι πρόκειται για «πρόκληση για τους ευρωπαίους αγρότες» που «θα συνίσταται στο ξεπούλημα της γεωργίας μας και στην καταδίκη της βιωσιμότητας των αγροκτημάτων μας εισάγοντας τρόφιμα που η Ευρώπη δεν θέλει».
Η εμπορική συμφωνία μεταξύ της ΕΕ και της Mercosur —Αργεντινής, Βολιβίας, Βραζιλίας, Παραγουάης και Ουρουγουάης— βρίσκεται στα σκαριά εδώ και 25 χρόνια.
Οραματίζεται την κατάργηση των δασμών μεταξύ ευρωπαίων και νοτιοαμερικανών παραγωγών σε προϊόντα που κυμαίνονται από βόειο κρέας έως αυτοκίνητα και δημιουργία μιας αγοράς άνω των 700 εκατομμυρίων ανθρώπων, που αντιπροσωπεύει το 1/5 του παγκόσμιου ΑΕΠ.

Γιατί καθυστέρησε μέχρι τώρα

Οι ηγέτες έντεκα χωρών της ΕΕ υπέρ της συμφωνίας, συμπεριλαμβανομένης της Γερμανίας και της Ισπανίας, βλέπουν το σύμφωνο ως οικονομική νίκη για τις ευρωπαϊκές εταιρείες που θέλουν να κατακτήσουν νέες αγορές και τον καλύτερο τρόπο να αμφισβητήσουν την εμπορική ηγεμονία της Κίνας έναντι του μπλοκ Mercosur.
Αν και επετεύχθη προκαταρκτική συμφωνία το 2019, η συμφωνία μπλοκαρίστηκε λόγω αντίστασης ορισμένων κρατών μελών της ΕΕ, όπως η Γαλλία, η Αυστρία και η Ιρλανδία, που ανησυχούσαν για την πιθανή ζημιά που θα μπορούσε να προκαλέσει η συμφωνία στον αγροτικό τους τομέα.
Οι ευρωπαϊκές χώρες έχουν επίσης εκφράσει ανησυχία για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις της συμφωνίας.
Ένας νέος νόμος της ΕΕ που απαγορεύει τις εισαγωγές προϊόντων που συνδέονται με την καταστροφή των δασών του κόσμου είναι ένα κομβικό σημείο, σύμφωνα με τον Janez Lenarčič, τον Ευρωπαίο Επίτροπο για τη Διαχείριση Κρίσεων.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης