Τελευταία Νέα
Διεθνή

Παραδοχή Barroso: Κανείς δεν πιστεύει πως η Ουκρανία θα πάρει πίσω την Κριμαία - Οδεύουμε προς παγκόσμια σύγκρουση

Παραδοχή Barroso: Κανείς δεν πιστεύει πως η Ουκρανία θα πάρει πίσω την Κριμαία - Οδεύουμε προς παγκόσμια σύγκρουση
Οι «προφητείες» του πρώην επικεφαλής της Κομισιόν
Σχετικά Άρθρα
Η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει χάσει την ελπίδα ότι η Ουκρανία θα ανακτήσει την Κριμαία από τη Ρωσία, παραδέχθηκε ο José Manuel Durão Barroso, πρώην πρωθυπουργός της Πορτογαλίας και άλλοτε επικεφαλής της Κομισιόν.
«Αυτή είναι η πραγματικότητα», ξεκαθάρισε.
Σε συνέντευξη στο Euronews, ο Barroso -ο οποίος ήταν πρόεδρος της Κομισιόν το 2014- ανέφερε ότι η ΕΕ «οφείλει να υποστηρίξει την Ουκρανία ενάντια στη ρωσική εισβολή που ξεκίνησε τον Φεβρουάριο του 2022», υποστηρίζοντας ότι ο πόλεμος έχει εξελιχθεί σε «παγκόσμια σύγκρουση» λόγω της συμμετοχής των βορειοκορεατικών στρατευμάτων και αντιπροσωπεύει μια «υπαρξιακή πρόκληση» για ολόκληρο τον κόσμο.

«Ό,τι κι αν συμβεί με τους Αμερικανούς φίλους μας, θα πρέπει να υποστηρίξουμε την Ουκρανία», είπε, αναφερόμενος στην εκλογή του Donald Trump, η οποία πυροδότησε φόβους ότι η Ουάσιγκτον μπορεί σύντομα να διακόψει τη βοήθεια και να αφήσει την Ευρώπη να στηρίξει μόνη της την Ουκρανία.
«Αυτό που διακυβεύεται στην Ουκρανία είναι ένα θεμελιώδες ζήτημα για όλο τον κόσμο. Ο λεγόμενος Παγκόσμιος Νότος κοιτάζει». «Είναι οι Ευρωπαίοι και οι Αμερικανοί επίσης, αρκετά δυνατοί για να υπερασπιστούν τις πεποιθήσεις τους ή πρόκειται να τα παρατήσουν; Αυτό είναι πολύ σημαντικό», είπε χαρακτηριστικά.

Στη συνέχεια πραγματοποίησε μία αναδρομή στο 2014, επισημαίνοντας πως υπήρχαν τρεις επιλογές για την προάρτηση της Κριμαίας από τη Ρωσία: κήρυξη πολέμου στη Ρωσία, επιβολή κυρώσεων ή συμβιβασμός με μια δήλωση καταδίκης.
Με «ισχυρή υποστήριξη» από τη Γερμανία, τη Γαλλία και το Ηνωμένο Βασίλειο, το μπλοκ επέλεξε τη δεύτερη επιλογή αλλά γρήγορα υπήρξαν αντιδράσεις.
«Ο πρώτος (που αντέδρασε) ήταν στην πραγματικότητα ο Viktor Orban. Ο Orban είπε: "Δεν συμφωνώ με τις κυρώσεις γιατί θα υπάρξουν αντικυρώσεις, θα είναι αρνητικό για εμάς. Αλλά αν υπάρξει συναίνεση, εγώ δεν θα το αντιταχθώ"», θυμάται.
Επίσης η Μάλτα, η Κύπρος, η Ελλάδα και η Σλοβακία επέδειξαν «κάποιο επίπεδο ασάφειας», εξήγησε ο Barroso.
Κάνοντας τα πράγματα πιο περίπλοκα, τα κράτη - μέλη δεν μπορούσαν να συμφωνήσουν για το είδος των κυρώσεων που ήθελαν να εφαρμόσουν. «Γι’ αυτό, στο τέλος της ημέρας, το πακέτο κυρώσεων ήταν σχετικά μινιμαλιστικό σε σύγκριση με αυτό που συνέβη στη συνέχεια», σημείωσε.
Οι κυρώσεις περιελάμβαναν εμπάργκο όπλων, απαγόρευση εισαγωγής προϊόντων από την Κριμαία, απαγόρευση εξαγωγής ευαίσθητης τεχνολογίας και περιορισμούς στις κρατικές τράπεζες της Ρωσίας, μεταξύ άλλων μέτρων.
«Οι κυβερνήσεις δεν ήταν έτοιμες να προχωρήσουν περαιτέρω. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Η Κομισιόν ήταν έτοιμη να προχωρήσει παραπέρα, αλλά οι κυβερνήσεις δεν ήταν έτοιμες να προχωρήσουν περισσότερο λόγω των συμφερόντων τους», παραδέχτηκε. «Ήταν μια εξαιρετικά δύσκολη κατάσταση».

Οι συναντήσεις με τον Vladimir Putin

Κατά τη διάρκεια της θητείας του, ο Barroso συναντήθηκε με τον Vladimir Putin 25 φορές.
Σύμφωνα με τον Πορτογάλο, ο Ρώσος πρόεδρος «δεν θέλει την ύπαρξη της Ουκρανίας». Εναλλακτικά, οραματίζεται ένα «κράτος υποτελές» όπως η Λευκορωσία, χωρίς ανεξάρτητη εξωτερική και αμυντική πολιτική.
«Ο Putin δεν θέλει να έρθει στον ρωσικό λαό και να πει: "Εντάξει, έχουμε κερδίσει λίγο περισσότερο έδαφος, λίγο Ντονμπάς, λίγο Κριμαία". Όχι. Ο στόχος του Putin ήταν να μην υπάρχει η Ουκρανία ως χώρα», είπε, επικαλούμενος τις προσωπικές του συνομιλίες με τον Ρώσο ηγέτη.
«Μου είπε: "Γιατί υπερασπίζεσαι την Ουκρανία; Ξέρεις πολύ καλά ότι η Ουκρανία είναι μια τεχνητή χώρα που δημιουργήθηκε από τη CIA και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή". Του είπα: "Κοίτα, αν ήταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αυτή που δημιούργησε την Ουκρανία, θα έπρεπε να ενημερωθώ"».

Η επόμενη ημέρα στον πόλεμο μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας

Εναπόκειται στην ΕΕ να αποφασίσει εάν θα πρέπει να επιτραπεί στον Putin «να εκπληρώσει το νεοϊμπεριαλιστικό όραμά του ή να περιορίσει τις παρορμήσεις του», υποστήριξε ο Barroso, υπογραμμίζοντας ότι η ΕΕ πρέπει πάση θυσία να στηρίξει το Κίεβο.
Ερωτηθείς εάν υποστηρίζει τις φιλοδοξίες της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ, είπε ότι το μπλοκ δεν είχε ποτέ δεχτεί μια χώρα που εξακολουθεί να βρίσκεται σε πόλεμο, καθιστώντας αδύνατο για τις Βρυξέλλες να δεσμευτούν σε μια ημερομηνία.
Ωστόσο, «θα πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να βοηθήσουμε την Ουκρανία να γίνει μέλος», κατέληξε στη συνέντευξή του.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης