Τελευταία Νέα
Διεθνή

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αμπχαζία - Νικητής με 53,93% το κυβερνών κόμμα στις εκλογές, νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση

Βαθαίνει η πολιτική κρίση στην Αμπχαζία - Νικητής με 53,93% το κυβερνών κόμμα στις εκλογές, νοθεία καταγγέλλει η αντιπολίτευση
Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας συγκεντρώνει 53,93% στις εκλογές και κερδίζει 89 βουλευτές στις βουλευτικές εκλογές
Εντείνεται η πολιτική κρίση στην Αμπχαζία μετά από σειρά διαδηλώσεων της αντιπολίτευσης που απαιτούσαν από τον Πρόεδρο της χώρας, Aslan Bzhania, να παραιτηθεί γεγονός που αρνήθηκε αποχωρώντας, εσπευσμένα από την πρωτεύουσα Sukhum.
Οι δυνάμεις της αντιπολίτευσης απαιτούν πρόωρες προεδρικές εκλογές και σκοπεύουν να ενισχύσουν την παρουσία τους στο συγκρότημα κυβερνητικών κτιρίων που έχουν καταλάβει, ενώ σε ανακοίνωσή του Συμβουλίου Συντονισμού που συνέστησαν, στο κανάλι Respublika, τονίζεται πως «το καθήκον μας είναι να επιτύχουμε την παραίτηση του Bzhania και να σταθεροποιήσουμε την πολιτική κατάσταση στη χώρα...»

Η ανακοίνωση της αντιπολίτευσης

«Η αντιπολίτευση της Αμπχαζίας δημιούργησε το Συντονιστικό Συμβούλιο για τη διευθέτηση της πολιτικής κρίσης στις 15 Νοεμβρίου... όταν το κοινοβούλιο της Αμπχαζίας αναμενόταν να εξετάσει την επικύρωση συμφωνίας με τη Ρωσία για επενδύσεις από ρωσικές εταιρείες στην Αμπχαζία.
Η συνεδρίαση ματαιώθηκε επειδή οι νομοθέτες δεν κατάφεραν να εγκρίνουν την ημερήσια διάταξη.
Η αντιπολίτευση διαφώνησε και ζήτησε να συγκληθεί εκ νέου η βουλή για να αφαιρεθεί εντελώς το θέμα από την ημερήσια διάταξη.
Ο Aslan Bzhania κάνει απεγνωσμένες προσπάθειες να διατηρήσει μια εντύπωση εξουσίας, προσκολλημένος στις τυπικές διαδικασίες, αλλά η διακυβέρνησή του έχει τελειώσει.
Καθήκον μας είναι να εξασφαλίσουμε την παραίτηση του Bzhania και να σταθεροποιήσουμε την πολιτική κατάσταση στη χώρα.
Δηλώνουμε υπεύθυνα ότι όλοι οι φορείς που φροντίζουν για τις καθημερινές λειτουργίες της δημοκρατίας συνεχίζουν να εργάζονται κανονικά», ανέφερε.
»
, και πραγματοποιούν συγκεντρώσεις στο κτίριο του κοινοβουλίου.

Το κυβερνών κόμμα της Γεωργίας συγκεντρώνει 53,93% στις εκλογές και κερδίζει 89 βουλευτές

Το κόμμα Γεωργιανό Όνειρο - Δημοκρατική Γεωργία κέρδισε τις βουλευτικές εκλογές συγκεντρώνοντας το 53,93% των ψήφων, άρα 89 έδρες στη βουλή από τις 150, σύμφωνα με τα τελικά στοιχεία της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής (CEC - ΚΕΕ ), τα οποία διάβασε ο γραμματέας της CEC Giorgi Javakhishvili.
Στην τελευταία συνεδρίαση, ο Javakhishvili ανακοίνωσε τα ποσοστά των ψήφων που συγκέντρωσαν όλα τα κόμματα, υπογράφοντας το τελικό πρωτόκολλο των βουλευτικών εκλογών που διεξήχθησαν στις 26 Οκτωβρίου.
Εκτός από το Γεωργιανό Όνειρο, τέσσερα κόμματα της αντιπολίτευσης έσπασαν το φράγμα του 5%:
- ο Συνασπισμός για την Αλλαγή κέρδισε 11,03% και 19 έδρες,
- η Ενότητα — Εθνικό Κίνημα, 10,17% και 16 βουλευτές,
- η Ισχυρή Γεωργία — 8,81% και 14 βουλευτές και,
- ο Γκακάρια για τη Γεωργία — 7,78% και 12 βουλευτές.

Ο Javakhishvili ανέφερε ότι πάνω από 2,1 εκατομμύρια άνθρωποι ψήφισαν από τα 3,5 εκατομμύρια ψηφοφόρων, ενώ περίπου 34.900 ψηφοδέλτια κηρύχθηκαν άκυρα.
Η συνεδρίαση της ΚΕΕ διεξάγεται εν μέσω διαμαρτυριών της αντιπολίτευσης και των υποστηρικτών της έξω από το κτίριο.
Όλα τα κόμματα της αντιπολίτευσης που πέρασαν στο κοινοβούλιο αρνήθηκαν να αναγνωρίσουν τα εκλογικά αποτελέσματα καθώς τα θεωρούσαν νοθευμένα και προέβησαν σε συγκεντρώσεις από τις 4 Νοεμβρίου.

Η αστυνομία συνέλαβε αρκετούς διαδηλωτές κοντά στο κτίριο της CEC στην Τιφλίδα

Οι αρχές επιβολής του νόμου συνέλαβαν αρκετούς διαδηλωτές που προσπάθησαν να κλείσουν τον δρόμο κοντά στο κτίριο της Κεντρικής Εκλογικής Επιτροπής στην Τιφλίδα, αναφέρει το TASS.
Η συγκέντρωση ξέσπασε κοντά στο κτίριο της ΚΕΕ το πρωί του Σαββάτου, όταν η Κεντρική Εκλογική Επιτροπή δεχόταν το τελικό πρωτόκολλο των βουλευτικών εκλογών.
Λίγη ώρα μετά την υιοθέτηση του πρωτοκόλλου, οι διαδηλωτές μετακινήθηκαν στην παρακείμενη αλέα Αγμασενεμπέλη, όπου προσπάθησαν να κλείσουν το οδόστρωμα.
Οι δυνάμεις ασφαλείας έδιωξαν τους διαδηλωτές, καθάρισαν το δρόμο και συνέλαβαν πολλά άτομα.
Η αστυνομία παρατάχθηκε κατά μήκος του δρόμου.

Η αρχή του χάους

H πολιτική κατάσταση εκτραχύνθηκε στην Αμπχαζία με αφορμή ένα νομοσχέδιο, το οποίο εν τέλει ο πρόεδρος Bzhania απέσυρε από το κοινοβούλιο, για την επικύρωση μιας συμφωνίας με τη Ρωσική Ομοσπονδία σχετικά με την υλοποίηση επενδυτικών έργων από ρωσικές νομικές οντότητες, στο οποίο η αντιπολίτευση είχε αντιταχθεί με σφοδρότητα.
Στις 15 Νοεμβρίου, το Κοινοβούλιο της Αμπχαζίας επρόκειτο να συζητήσει την επικύρωση συμφωνίας αυτής ωστόσο, η συνεδρίαση ματαιώθηκε αφού οι βουλευτές δεν ενέκριναν την ατζέντα της.
Η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε για την απόφαση αυτή και ζήτησε να συγκληθεί εκ νέου το κοινοβούλιο για να αποφασίσει για το θέμα.
Αρκετές εκατοντάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν έξω από το κτίριο του κοινοβουλίου, περικυκλώνοντας τελικά το κυβερνητικό συγκρότημα και το κατέλαβαν.
Νωρίς το πρωί του Σαββάτου 16/11, ο Bzhania τοποθετήθηκε δημόσια μετά από μέρες σιωπής, απευθυνόμενος στους υποστηρικτές του μέσω διαγγέλματος.
«Θα παραμείνω στην Αμπχαζία και θα συνεχίσω να εργάζομαι όπως πριν», δήλωσε ο Bzhania.
Επιπλέον, ο Bzhania σημείωσε ότι τόσο ο ίδιος όσο και τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου παραμένουν στη δημοκρατία και θα συνεχίσουν το έργο τους.
Ο Πρόεδρος κάλεσε τους υποστηρικτές του να μην υποκύψουν σε προκλήσεις, υπογραμμίζοντας ότι θα καταβληθούν προσπάθειες για την εξάλειψη των συνεπειών των γεγονότων που εκτυλίχθηκαν στην Αμπχαζία τις τελευταίες ημέρες, με απώτερο στόχο να βρεθεί μια χρυσή τομή μεταξύ των διαφορών που στην ουσία αφορά τον τρόπο που θα χρησιμοποιηθεί η ρωσική βοήθεια και όχι με αυτή καθ'αυτή την ρωσική στήριξη.

Τα υπουργεία και οι υπηρεσίες της Αμπχαζίας πέρασαν σε λειτουργία εκτάκτου ανάγκης λόγω ταραχών

Ο Πρόεδρος της Αμπχαζίας Ashlan Bzhania πραγματοποίησε κυβερνητική συνεδρίαση, το μεσημέρι του Σαββάτου 16/11 διατάζοντας τους υπουργούς του να λάβουν έκτακτα μέτρα στα υπουργεία τους και συζήτησε τρόπους σταθεροποίησης της κατάστασης που προέκυψε μετά τα γεγονότα της 15ης Νοεμβρίου.
«Ο αρχηγός του κράτους διέταξε τους υπουργούς να αλλάξουν τα αντίστοιχα υπουργεία τους στον ενισχυμένο τρόπο λειτουργίας.
Στη συνεδρίαση συμμετείχε ο Αντιπρόεδρος Badra Gunba, μέλη της κυβέρνησης, ο επικεφαλής της προεδρικής διοίκησης, ο γενικός εισαγγελέας και ο επικεφαλής της υπηρεσίας προστασίας του κράτους», ανέφερε το γραφείο Τύπου.

Ο Bzhania θα είναι υποψήφιος πρόεδρος σε περίπτωση πρόωρης παραίτησης

Λίγο αργότερα σε συνάντηση με τους υποστηρικτές του στο χωριό Ταμίς, μίλησε για την πίεση που ασκείται σε βουλευτές του να ζητήσουν την παραίτησή του και όπως ξεκαθάρισε αν αναγκαστεί να παραιτηθεί θα είναι υποψήφιος για νέα θητεία.
«Υπάρχει τρομερή πίεση στα μέλη του κοινοβουλίου για να τους αναγκάσουν να λάβουν μια παράνομη απόφαση σχετικά με την παραίτηση του προέδρου», δήλωσε η Bzhania.
"Είμαι έτοιμος να προκηρύξω εκλογές... να παραιτηθώ <…> και να πάω στις κάλπες.
Αφήστε τον κόσμο να αποφασίσει ποιον θα στηρίξει", είπε.
Αμπχαζία_0.jpg
Κύμα διαδηλώσεων και πολιτικό χάος

Σε μεγάλη αναταραχή βρίσκεται η περιοχή της Abkhazia (Αμπχαζία) στη Γεωργία, με τον ηγέτη της αποσχισθείσας γεωργιανής περιοχής, που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, να καλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας μετά τις διαδηλώσεις στη μεγαλύτερη πόλη.
Η κλιμάκωση συνδέεται προφανώς με τη δημόσια συζήτηση που διεξήχθη στην πόλη Gudauta σχετικά με το αμφιλεγόμενο πακέτο νόμων που θα νομιμοποιήσει τις ρωσικές «επενδύσεις» και την ιδιοκτησία γης και περιουσίας.
Οι αντίπαλοι του Aslan Bzhania, ενός de-facto ηγέτη που υποστηρίζεται από τη Ρωσία, είναι σθεναρά εναντίον μιας τέτοιας κίνησης και ανακοίνωσαν μια μεγάλη συγκέντρωση στις 15 Νοεμβρίου.
Σύμφωνα με την αντιπολίτευση, έχουν συλληφθεί συνολικά πέντε ακτιβιστές.
Πιστεύουν ότι οι συλλήψεις δεν είναι τίποτα περισσότερο από «πολιτική δίωξη».
Η αντιπολίτευση απαιτεί την απελευθέρωση όλων των συλληφθέντων.

Το πρόβλημα της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας

Η Ρωσία αναγνώρισε την Αμπχαζία και μια άλλη αποσχισθείσα περιοχή, τη South Ossetia (Νότια Οσετία), ως ανεξάρτητα κράτη το 2008, αφού τα ρωσικά στρατεύματα απέκρουσαν την προσπάθεια των Γερωγιανών να ανακαταλάβουν τη South Ossetia σε έναν πενθήμερο πόλεμο που έληξε στις 12 Αυγούστου 2008.
Η Abkhazia και η South Ossetia αποσχίστηκαν από την κυριαρχία της Tbilisi (Τιφλίδα) κατά τη διάρκεια των πολέμων στη δεκαετία του 1990 που ακολούθησαν την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης.
Η Ρωσία ζήτησε να οριοθετηθούν τα σύνορα μεταξύ της South Ossetia και της Abkhazia και των εδαφών που ελέγχει η γεωργιανή κυβέρνηση.
Αφού οι Αμπχάζιοι, με την υποστήριξη της Ρωσικής Ομοσπονδίας και των ορεινών λαών του Καυκάσου, νίκησαν τους Γεωργιανούς στον πόλεμο στις αρχές της δεκαετίας του '90, αν και εξαρτώνται από τη Ρωσία όσον αφορά τη λήψη οικονομικής υποστήριξης και, ειδικά στον τομέα της ασφάλειας, διαμόρφωσαν ένα «κλειστό» σύστημα εξουσίας τους ακολουθώντας την αρχή «Η Αμπχαζία θα... ληστεύεται από τους Αμπχάζιους».
Ως εκ τούτου, η ελίτ της Αμπχαζίας, μαζί με εκπροσώπους της τοπικής αρμενικής κοινότητας, προσπάθησαν να ελέγξουν πλήρως όλους τους κύριους τομείς της οικονομίας της περιοχής....

...Με πρώτο και κυριότερο τον τουρισμό.

Ταυτόχρονα, οι Αμπχάζιοι δεν είχαν πολλά δικά τους χρήματα για ανάπτυξη, και ως εκ τούτου ο τουριστικός τομέας, και ολόκληρη η «δημοκρατία», έπεσαν σταδιακά σε αποσύνθεση.
Η Μόσχα έχει από καιρό προτείνει στο Sukhum να λύσει αυτό το πρόβλημα ανοίγοντας πλήρως την αγορά στους Ρώσους επιχειρηματίες, οι οποίοι θα μπορούσαν να επενδύσουν μεγάλα κεφάλαια στην ανάπτυξη θερέτρων και άλλων τομέων της τοπικής οικονομίας.
Ωστόσο, οι «αρχές» της Αμπχαζίας ήταν εξαιρετικά απρόθυμες να το κάνουν. Και τα πράγματα ξεκίνησαν μόνο υπό τον σημερινό «πρόεδρο» Aslan Bzhania - συνήφθη μια συμφωνία μεταξύ της Αμπχαζίας και της Ρωσικής Ομοσπονδίας για επενδύσεις, η οποία άρει τους περιορισμούς στην είσοδο Ρώσων επενδυτών στην οικονομία της Αμπχαζίας, προκαλώντας δυσαρέσκεια μεταξύ εκείνων των τοπικών δομών που ελέγχουν τώρα τον τουρισμό της Αμπχαζίας, καθώς δεν θα μπορέσουν να αντέξουν τον ανταγωνισμό με τους ολιγάρχες της Ρωσικής Ομοσπονδίας.
Υπήρξαν διαδηλώσεις στην περιοχή, στις οποίες συμμετείχαν πολλοί απλοί πολίτες Αμπχάζιοι, φοβούμενοι ότι μαζί με τις επενδύσεις, οι Ρώσοι θα άρχιζαν να μετακινούνται μαζικά, κάτι που θα κατέστρεφε τον μικρό, σχετικά κλειστό κόσμο τους στον οποίο οι ντόπιοι είχαν συνηθίσει να υπάρχουν τα τελευταία 30 χρόνια.
Σήμερα, ως αποτέλεσμα, η επικύρωση της επενδυτικής συμφωνίας από το «κοινοβούλιο» της Αμπχαζίας διακόπηκε και η αντιπολίτευση ζήτησε από τον Πρόεδρο να παραιτηθεί, γεγονός που όπως προείπαμε αρνήθηκε, αλλά η πίεση πάνω του συνεχίζεται

Ποιες δυνάμεις κρύβονται πίσω από τις διαδηλώσεις;

Η παραίτηση ενός προέδρου ως αποτέλεσμα μαζικών διαδηλώσεων είναι αρκετά συνηθισμένη στην Αμπχαζία.
Ο ίδιος ο Bzhania ήρθε στην εξουσία το 2020, εκτοπίζοντας τον προκάτοχό του Raul Khadzhimba, ο οποίος, με τη σειρά του, έγινε επικεφαλής της «δημοκρατίας» το 2014 μετά από μαζικές αναταραχές που οδήγησαν στην απομάκρυνση του Alexander Ankvab.
Έτσι, γενικά, τίποτα το εξαιρετικό δεν συμβαίνει στην Αμπχαζία: τα τρέχοντα γεγονότα από την άποψη της έντασης των παθών δεν μπορούν να συγκριθούν, για παράδειγμα, με τα πογκρόμ του 2004 που οργάνωσε ο προαναφερόμενος Khadzhimba μετά την ήττα του στις προεδρικές εκλογές, που κέρδισαν του Sergei Bagaps.
Υπήρχαν πολλοί θάνατοι εκείνα τα χρόνια και η περιοχή όδευε στον εμφύλιο πόλεμο.
Αμπχαζία_3.jpg
Απόπειρα εκδίκησης

Ο Bzhania, είναι υποστηρικτής ενός καθεστώτος ολοκλήρωσης της Αμπχαζίας με τη Ρωσία, διατηρώντας την «κυριαρχία της δημοκρατίας».
Ο Khadzhinba, αντίθετα, αντιπροσώπευε τους Αμπχαζούς εθνικιστές, υποστηρίζοντας ότι η Αμπχαζία θα παραμείνει ένα «ανεξάρτητο κράτος», ενώ εξακολουθεί να λαμβάνει επιδοτήσεις και εγγυήσεις ασφάλειας από το Κρεμλίνο.
Τώρα οι διαδηλώσεις στην Αμπχαζία καθοδηγούνται από πρώην συνεργάτες του Khadzhinba, όπως
- ο Aslan Bartsits, ο οποίος διετέλεσε αντιπρόεδρος υπό τον Khadzhimba και επί του παρόντος είναι επικεφαλής του κόμματος Φόρουμ Εθνικής Ενότητας της Αμπχαζίας, ή,
- ο ηγέτης του Λαϊκού Κινήματος της Αμπχαζίας Adgur Adzinba, ο οποίος διετέλεσε υπουργός Οικονομίας και Αντιπρόεδρος της Κυβέρνησης υπό τον Khadzhimba.
Από αυτή την άποψη, τα τρέχοντα γεγονότα στο Σουχούμι μπορούν να ερμηνευθούν ως απόπειρα εκδίκησης από τους «εθνικιστές» για την ήττα του 2020.

Θεωρίες συνωμοσίας

Ταυτόχρονα, κυκλοφορούν ήδη αρκετές θεωρίες συνωμοσίας ότι η τρέχουσα αναταραχή στην Αμπχαζία εμπνεύστηκε την Τουρκία, η οποία θέλει να πάρει τον έλεγχο της «δημοκρατίας» από τη Ρωσία.
Στην πραγματικότητα, παρόλο που η Τουρκία φιλοξενεί μεγάλο αριθμό εθνοτικών Αμπχαζίων που εκδιώχθηκαν από τις πατρίδες τους κατά τη διάρκεια της Ρωσικής Αυτοκρατορίας, η Τουρκία δεν έχει πραγματική επιρροή στις διαδικασίες στην Αμπχαζία.
Επιπλέον, η Άγκυρα έλαβε πάντα με συνέπεια τη θέση της υποστήριξης της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας.
Είναι επίσης αξιοσημείωτο ότι η αντιπολίτευση της Αμπχαζίας δεν είναι αντιρωσική - ο Khadzhimba ήταν κάποτε ένθερμος θαυμαστής του Vladimir Putin.
Και γενικά, η σύγκρουση μεταξύ των «φιλορωσικών» δυνάμεων και των «εθνικιστών» της Αμπχαζίας δεν περιστρέφεται γύρω από τις κατευθύνσεις της εξωτερικής πολιτικής.
Δεδομένου ότι η Αμπχαζία δεν έχει επιλογές προσανατολισμού. Εξάλλου, η ίδια η ύπαρξη αυτού του «κράτους» αναγνωρίζεται μόνο από τη Ρωσία, τη Βενεζουέλα, τη Νικαράγουα, τη Συρία και το Ναουρού. Ταυτόχρονα, η Μόσχα παρέχει πλήρως όλες τις εξωτερικές επικοινωνίες, παρέχει οικονομική βοήθεια και είναι ο εγγυητής της ασφάλειας της «δημοκρατίας».

Οι ταραχές οφείλονται στις διαφορές για την μορφή της ρωσικής βοήθειας

Λαμβάνοντας υπόψη αυτό, οι εκπρόσωποι των πολιτικών κινημάτων στην Αμπχαζία έχουν μόνο διαφορετικές απόψεις σχετικά με τις μορφές που πρέπει να λάβει η ρωσική υποστήριξη.
Έτσι, ο Bzhania υποστηρίζει την οικονομική ολοκλήρωση και την άφιξη του ρωσικού κεφαλαίου στην Αμπχαζία.
Οι «εθνικιστές» με επικεφαλής τους Khadzhinba, Bartsits και Adguro Adzinba προτιμούν να λαμβάνουν ρωσικά χρήματα με τη μορφή επιδοτήσεων και επιδοτήσεων, τη διανομή των οποίων θα διανείμουν ανεξάρτητα.
Αυτή τη στιγμή είμαστε μάρτυρες ενός άλλου γύρου αυτού του αγώνα.
Και μέχρι στιγμής φαίνεται ότι τα γεγονότα εξελίσσονται σύμφωνα με το «παραδοσιακό» σενάριο – μαζικές διαδηλώσεις και ανατροπή του σημερινού προέδρου, ακολουθούμενη από την έλευση της αντιπολίτευσης στην εξουσία.

Τι το ιδιαίτερο έχει η τρέχουσα κατάσταση στο Sukhum; - Αντιγεωργιανό συναίσθημα

Από την άλλη πλευρά, στην τρέχουσα αντιπαράθεση μεταξύ των ελίτ της Αμπχαζίας, το Κρεμλίνο μπορεί να πάρει μια πιο σκληρή θέση, καθιστώντας σαφές ότι δεν θα δίνει πλέον χρήματα ακριβώς έτσι - μόνο σε αντάλλαγμα για την πρόσβαση επενδυτών από τη Ρωσική Ομοσπονδία στην τοπική οικονομία.
Αν και, ίσως, σε πιο συμβιβαστική μορφή σε σχέση με την τρέχουσα επενδυτική συμφωνία.
Επιπλέον, υπάρχει ένας άλλος παράγοντας που μπορεί να είναι εξίσου σημαντικός.
Όπως έχουμε ήδη γράψει, αφού το κυβερνών κόμμα Γεωργιανό Όνειρο απομακρύνθηκε από τη Δύση και άρχισε μια σταδιακή στροφή προς τη Ρωσική Ομοσπονδία, υπήρχαν φήμες ότι η Τιφλίδα και η Μόσχα ετοίμαζαν ένα έργο μεγάλης κλίμακας για την αποκατάσταση της εδαφικής ακεραιότητας της Γεωργίας με την επιστροφή της Αμπχαζίας και της Νότιας Οσετίας στη σύνθεσή της με τα δικαιώματα πολύ ευρείας αυτονομίας.
Αυτή η ιδέα από μόνη της είναι εξαιρετικά δύσκολο να εφαρμοστεί, δεδομένης της ιστορίας των σχέσεων της Γεωργίας με την Αμπχαζία, τη Νότια Οσετία και τη Ρωσία.
Και το μεγαλύτερο πρόβλημα εδώ είναι η Αμπχαζία, όπου το αντιγεωργιανικό αίσθημα είναι πολύ έντονο.
Επιπλέον, σε περίπτωση επανένταξης, θα προκύψουν ένα τεράστιο σύνολο ζητημάτων που σχετίζονται με τα δικαιώματα ιδιοκτησίας εκατοντάδων χιλιάδων Γεωργιανών που εγκατέλειψαν την περιοχή μετά την ήττα στον πόλεμο της δεκαετίας του '90 (πριν από αυτή τη σύγκρουση, οι Γεωργιανοί αποτελούσαν περισσότερα από 45% των κατοίκων της Αμπχαζίας, σύμφωνα με την απογραφή του 1989).
Αμπχαζία_2.jpg
Επομένως, εάν η Μόσχα σκοπεύει να ξεκινήσει το γεωργιανό έργο επανένταξης υπό την επίβλεψή της, τότε, πρώτα απ 'όλα, θα πρέπει να ελέγξει πλήρως την κατάσταση στην Αμπχαζία.

Κάτι που, όπως έδειξαν τα σημερινά γεγονότα, ίσως να μην είναι τόσο απλό.
Ταυτόχρονα, είναι πιθανό, εκτός από τις διαμαρτυρίες για την επικύρωση της επενδυτικής συμφωνίας, η «εθνικιστική» πτέρυγα προσπαθεί να καταστήσει σαφές ότι τα σχέδια της Ρωσικής Ομοσπονδίας να επιστρέψει την Αμπχαζία στη Γεωργία στη «δημοκρατία» δεν θα αντιμετωπιστεί με κατανόηση και «μην προσπαθήσετε καν να μας πείσετε».
Γενικά, η κατάσταση στο Sukhum είναι τεταμένη για πολλούς λόγους και το πώς θα επιλύσει η Μόσχα αυτό το ζήτημα δεν είναι ακόμη πολύ σαφές.
Διότι, σε περίπτωση ισχυρής πίεσης, η Ρωσική Ομοσπονδία κινδυνεύει να αποκτήσει ένα άλλο «hot spot» στο κατώφλι της, κάτι που δεν είναι καθόλου επιθυμητό για το Κρεμλίνο.
Είναι, λοιπόν, πιθανό, όπως έχει συμβεί πολλές φορές στο παρελθόν, να προσπαθήσει να μείνει πάνω από την τρέχουσα μάχη, αφού εξηγήσει σε όποιον έρθει στην εξουσία ότι η Αμπχαζία δεν έχει πολλές επιλογές.
Είναι επίσης πιθανό το θέμα της επικύρωσης των «αρχών» να αναβληθεί μέχρι τις «προεδρικές εκλογές» (υποτίθεται ότι θα γίνονταν τον Μάρτιο, αλλά εάν η αντιπολίτευση επιτύχει την πρόωρη παραίτηση του «προέδρου», ενδέχεται να γίνουν πρωτύτερα).
Αλλά η εξέλιξη των γεγονότων στο εγγύς μέλλον θα δείξει πολλά - αν ο Bzhania φύγει νωρίτερα και πώς θα αντιδράσει η Μόσχα σε αυτό που συμβαίνει.

Η ασφάλεια στον Καύκασο

Προ ημερών πραγματοποιήθηκε στη Γενεύη της Ελβετίας ο 62ος γύρος της διεθνούς συζήτησης για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στον Νότιο Καύκασο.
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών δήλωσε ότι θα πρέπει να ξεκινήσει η διαδικασία «οριοθέτησης των συνόρων Γεωργίας - Abkhazia και Γεωργίας - South Ossetia με την επακόλουθη οριοθέτησή τους».
«Η ρωσική πλευρά τόνισε τη σημασία της μετάφρασης των σημάτων συμφιλίωσης που έρχονται από την Τιφλίδα σε εφικτούς όρους.
Στην πράξη, αυτό σημαίνει διασφάλιση και ανάπτυξή τους σε συγκεκριμένα βήματα, συμπεριλαμβανομένης, πρώτα απ' όλα, της αποδοχής από τη Γεωργία νομικά δεσμευτικών εγγυήσεων για τη μη χρήση βίας κατά της Δημοκρατίας της Abkhazia και της Δημοκρατίας της South Ossetia», δήλωσε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών. .
Το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών ισχυρίστηκε ότι η Γεωργία είχε «παραδεχτεί» την «παρουσία» στη χώρα και σε κοντινές περιοχές «πολιτικών δυνάμεων που εκκολάπτουν σχέδια για να ανοίξουν ένα «δεύτερο μέτωπο» κατά της Ρωσίας στην Abkhazia και τη South Ossetia».
Ο επόμενος γύρος των διαπραγματεύσεων της Γενεύης θα επαναληφθεί τον Μάρτιο του 2025.αμπχαζία_4.jpg
www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης