Τελευταία Νέα
Διεθνή

Προειδοποίηση σοκ από Lagarde (ΕΚΤ): Προ των πυλών της κατάρρευσής το κοινωνικό κράτος στην ΕΕ - Δεν υπάρχουν πια χρήματα για ξόδεμα

Προειδοποίηση σοκ από Lagarde (ΕΚΤ): Προ των πυλών της κατάρρευσής το κοινωνικό κράτος στην ΕΕ - Δεν υπάρχουν πια χρήματα για ξόδεμα
To ευρωπαϊκό μπλοκ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει «ένα μέλλον με χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και υψηλότερα επίπεδα χρέους»
Η Ευρώπη δεν θα μπορέσει να διατηρήσει το κράτος πρόνοιας της, να αυξήσει τις επενδύσεις για την άμυνα και να αντιμετωπίσει την κλιματική αλλαγή, αν δεν επιλύσει το πρόβλημα της συνεχιζόμενης μείωσης της ανάπτυξης, προειδοποίησε σε ομιλία της στο Παρίσι η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, Christine Lagarde.
Όπως είπε, χωρίς τολμηρές οικονομικές πολιτικές, η ΕΕ «δεν θα μπορέσει να δημιουργήσει τον πλούτο που θα χρειαστούμε για να καλύψουμε τις δαπάνες μας, να εξασφαλίσουμε την ασφάλειά μας, να καταπολεμήσουμε την κλιματική αλλαγή και να προστατεύσουμε το περιβάλλον».
Πρόσθεσε δε ότι το μπλοκ κινδυνεύει να αντιμετωπίσει «ένα μέλλον με χαμηλότερα φορολογικά έσοδα και υψηλότερα επίπεδα χρέους», κάτι που θα οδηγήσει σε «λιγότερους πόρους για κοινωνικές δαπάνες».
Μια πιθανή εμπορική σύγκρουση, η οποία θεωρείται πιο πιθανή από τους αναλυτές μετά την επανεκλογή του Donald Trump στην προεδρία των ΗΠΑ αυτόν τον μήνα, θα μπορούσε να πλήξει περαιτέρω την ευρύτερη οικονομία της περιοχής, προειδοποίησε.

Κατακερματισμός

Χωρίς να αναφερθεί άμεσα στον κίνδυνο αμερικανικών δασμών στις εισαγωγές από την ΕΕ και την Κίνα, η Lagarde υπογράμμισε ότι το «γεωπολιτικό τοπίο» «κατακερματίζεται σε ανταγωνιστικά μπλοκ, καθώς οι αντιλήψεις για το ελεύθερο εμπόριο τίθενται υπό αμφισβήτηση».
«Πρέπει να προσαρμοστούμε γρήγορα στο μεταβαλλόμενο γεωπολιτικό περιβάλλον και να ανακτήσουμε το χαμένο έδαφος σε ό,τι αφορά την ανταγωνιστικότητα και την καινοτομία», δήλωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ.
Υπενθυμίζεται πως ο διοικητής της Bundesbank και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Joachim Nagel, προειδοποίησε επίσης ότι ο κόσμος ίσως βρίσκεται «στο χείλος σημαντικής κλιμάκωσης» της «γεωοικονομικής κατακερματισμού».
«Αυτή είναι μια ανησυχητική εξέλιξη, και όλοι μας θα πρέπει να προσπαθήσουμε να αποκαταστήσουμε τη συνεργασία και το ελεύθερο εμπόριο», είπε σε ομιλία του τη Δευτέρα στο Τόκιο.
Ακόμα και χωρίς εμπορικό πόλεμο, το χάσμα μεταξύ του ΑΕΠ της Ευρώπης και των ΗΠΑ προβλέπεται να διευρυνθεί περαιτέρω μέχρι το τέλος της δεκαετίας, ανέφερε το ΔΝΤ τον περασμένο μήνα σε έκθεσή του, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για την «έλλειψη επιχειρηματικής δυναμικής» στην Ευρώπη.
Το γηράσκον εργατικό δυναμικό της Ευρώπης και η χαμηλή ανάπτυξη της παραγωγικότητας θα μειώσουν την ετήσια μέση ανάπτυξη του ΑΕΠ της ηπείρου για τα 10 χρόνια μέχρι το 2029 στο μόλις 1,45%, σε σύγκριση με 2,29% για τις ΗΠΑ κατά την ίδια περίοδο.
Η ανάπτυξη των ΗΠΑ έχει ξεπεράσει αυτή της Ευρώπης από την παγκόσμια χρηματοπιστωτική κρίση, ιδιαίτερα από την πανδημία του Covid-19.
Τον Σεπτέμβριο, μια έκθεση του πρώην προέδρου της ΕΚΤ Mario Draghi υποστήριξε ότι η ΕΕ πρέπει να επενδύσει περισσότερο για να αντιμετωπίσει την καθυστέρηση της ανταγωνιστικότητας του μπλοκ.

«Εκτεθειμένη»

Η Ευρώπη είναι ιδιαίτερα εκτεθειμένη στις συνέπειες μιας πιθανής εμπορικής σύγκρουσης, καθώς είναι «πιο ανοιχτή από άλλους», ανέφερε η Lagarde, επισημαίνοντας ότι το εμπόριο αντιστοιχεί σε πάνω από το μισό της συνολικής οικονομικής δραστηριότητας της Ευρώπης.
Ταυτόχρονα, η γηραιά ήπειρος «μένει πίσω στις αναδυόμενες τεχνολογίες που θα καθορίσουν τη μελλοντική ανάπτυξη», όπως η τεχνητή νοημοσύνη.
«Είμαστε εξειδικευμένοι σε τεχνολογίες που αναπτύχθηκαν κυρίως τον περασμένο αιώνα.
Μόνο τέσσερις από τις 50 κορυφαίες τεχνολογικές εταιρείες παγκοσμίως είναι ευρωπαϊκές», προειδοποίησε.
Η ΕΕ πρέπει να ανταποκριθεί σε αυτό ορίζοντας τον εαυτό της ως μια «ενιαία, μεγάλη οικονομία με κατά κύριο λόγο κοινά συμφέροντα», η οποία θα πρέπει να συγκεντρώνει τους πόρους της σε τομείς όπως η άμυνα και η πράσινη μετάβαση, δήλωσε η πρόεδρος της ΕΚΤ, προσθέτοντας ότι η «μεγάλη, πλούσια οικονομία» μας έχει τα απαραίτητα εργαλεία για να «προσαρμοστεί» στις προκλήσεις.
«Δεν μπορούμε πλέον να βλέπουμε τον εαυτό μας ως ένα χαλαρό κλαμπ ανεξάρτητων οικονομιών», είπε, προσθέτοντας ότι αυτή η άποψη είναι «παρωχημένη σε έναν κόσμο που κατακερματίζεται σε γεωπολιτικά μπλοκ γύρω από τις μεγαλύτερες οικονομίες».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης