Τι ανέφερε ο CEO της Πειραιώς Χρήστος Μεγάλου σε συζήτηση που διοργάνωσε το πρακτορείο Bloomberg
Όπως ανέφερε «είμαστε σε μια θέση όπου διαθέτουμε τη ρευστότητα να χρηματοδοτήσουμε την ελληνική οικονομία και να στηρίξουμε τον σημαντικά υψηλότερο από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο ρυθμό ανάπτυξης που υπάρχει στην Ελλάδα, ενώ ταυτόχρονα για πρώτη φορά διανέμουμε μερίσματα στους μετόχους, καθώς εξακολουθούμε να δημιουργούμε πλεονάζοντα κεφάλαια για επενδύσεις.
Είναι λοιπόν σε μια ενδιαφέρουσα θέση και φυσικά, οι στρατηγικές κινήσεις που σχεδιάζουν και υλοποιούν θα ανοίξουν το δρόμο για ακόμη ισχυρότερες τράπεζες στο μέλλον».
Η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρότερες τράπεζες
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, εξέφρασε την άποψη ότι «η Ελλάδα χρειάζεται ισχυρότερες, μεγαλύτερες τράπεζες, καθώς βλέπουμε τι συμβαίνει στην Ευρώπη», είπε και πρόσθεσε ότι «όλοι μας εξετάζουμε το ενδεχόμενο να επενδύσουμε εκτός Ελλάδας.
Στην Πειραιώς εξετάζουμε κυρίως τον τομέα του asset management και φυσικά, έχουμε μια ψηφιακή τράπεζα, τη Snappi, για την οποία έχουμε υψηλές προσδοκίες, ακόμα και σε ευρωπαϊκό επίπεδο.
Έχουμε ήδη λάβει πλήρη ευρωπαϊκή τραπεζική άδεια. Δεν θα έχει υποκαταστήματα.
Θα είναι αμιγώς ψηφιακή και θα απευθύνεται στις ανάγκες της νεότερης γενιάς και όλων όσοι είναι κατά κάποιο τρόπο εξοικειωμένοι με την ψηφιακή τεχνολογία, στους οποίους συμπεριλαμβάνονται αρκετοί μεγαλύτεροι άντρες και γυναίκες.
Αλλά το πιο σημαντικό είναι ότι εξετάζουμε το ενδεχόμενο, μόλις αυξηθεί η κρίσιμη μάζα, να βγούμε εκτός Ελλάδας και να επεκταθούμε στην Ευρωζώνη».
Μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα με την τραπεζική ένωση
Για την τραπεζική ένωση ανέφερε ότι «είναι πολύ σαφές, τόσο από την έκθεση Letta όσο και από την έκθεση Draghi, ότι η Ευρώπη χρειάζεται μια τραπεζική ένωση και μια ένωση κεφαλαιαγορών και ότι η Ευρώπη πρέπει να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Υπήρξαν τέτοιες περιπτώσεις αυτές τις μέρες με αυτή της Unicredit να είναι μία τέτοια και της BBVA μία δεύτερη.
Από ότι φαίνεται, γίνεται συζήτηση σχετικά με την ευρωπαϊκή διασυνοριακή ενοποίηση.
Πιστεύω ότι αυτό είναι καλό, τελικά, εάν πραγματοποιηθούν τα deals και, φυσικά, εάν καταφέρουμε να σημειώσουμε πρόοδο στην τραπεζική ένωση και στην ένωση κεφαλαιαγορών, θα έχουμε επιτύχει μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα.
Αυτό θα είναι αξιοσημείωτο για την Ευρώπη και για τις ευρωπαϊκές τράπεζες, ακόμη και για τα εκτός Ελλάδος σχέδια που εξετάζουν οι ελληνικές τράπεζες».
Επενδύσεις στην Ελλάδα
Σχετικά με τις επενδύσεις και την πιστωτική επέκταση σημείωσε ότι «στην Ελλάδα καλούμαστε να αντιμετωπίσουμε το επενδυτικό κενό.
Αυτή τη στιγμή οι επενδύσεις κυμαίνονται στο 15% του ΑΕΠ, και πρέπει να αυξηθούν στο 22% για να φτάσουμε τον ευρωπαϊκό μέσο όρο.
Συνεπώς, οτιδήποτε μπορούμε να κάνουμε, οποιοδήποτε πρόγραμμα μπορούμε να εφαρμόσουμε που θα διευκολύνει τις επενδύσεις είναι ευπρόσδεκτο.
Και πιστεύω επίσης ότι θα πρέπει να επινοήσουμε μέσα για να δοθεί συνέχεια στο πολύ επιτυχημένο παράδειγμα του RRF, το οποίο όπως όλοι θυμόμαστε ξεκίνησε από το COVID, αλλά εξακολουθεί να βοηθάει την ευρωπαϊκή οικονομία να αναπτύσσεται, καθώς και την ελληνική».
Πιστωτική επέκταση
Σημείωσε ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να χρηματοδοτήσουν την ανάγκη για επενδύσεις και ειδικότερα για την Πειραιώς, είπε ότι «έχει ιδιαίτερη σημασία η πιστωτική επέκταση, δεδομένου ότι αφενός το μεγαλύτερο μέρος της ανάπτυξής μας σημειώνεται στην ελληνική αγορά και αυτό συνδέεται φυσικά με την σημαντική αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα, και αφετέρου συμβάλλει στη σημαντική αύξηση στα κέρδη ανά μετοχή, το οποίο είναι εξίσου σημαντικό.
Για παράδειγμα», πρόσθεσε, «στην Πειραιώς φέτος έχουμε αυξήσει τα εξυπηρετούμενα δάνειά μας κατά 10%, στην πράξη κατά 3 δισεκατομμύρια ευρώ το 2024, και αναμένουμε να συνεχίσουν να αναπτύσσονται τα επόμενα χρόνια».
Ειδικότερα για τα στεγαστικά δάνεια είπε ότι «η Πειραιώς εξετάζει αρκετές ενδιαφέρουσες, ακόμα και καινοτόμες, ιδέες που θα παρουσιάσει στην αγορά τους προσεχείς μήνες, προκειμένου να δώσει ώθηση στην ζήτηση για στεγαστικά δάνεια.
Πιστεύω ότι καθώς μειώνονται τα επιτόκια, θα αυξάνεται η ζήτηση για στεγαστικά δάνεια, πράγμα που έλειπε από την εξίσωση της πιστωτικής επέκτασης των ελληνικών τραπεζών».
Νέα προϊόντα
Για τους τομείς ανάπτυξης των ελληνικών τραπεζών ανέφερε ότι «ένας αξιοσημείωτος τομέας ανάπτυξης, είναι η τραπεζοασφάλιση και η διαχείριση περιουσιακών στοιχείων.
Στην Ελλάδα η διείσδυση τόσο του τραπεζοασφαλιστικού προϊόντος όσο και της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων είναι από τις χαμηλότερες στην Ευρώπη, πολύ χαμηλότερη από την Πορτογαλία και την Ισπανία και πολύ, πολύ χαμηλότερη από την Ιταλία.
Και φυσικά, το Ηνωμένο Βασίλειο ή τη Γαλλία ή τη Γερμανία.
Έτσι, κάνουμε πολλά σε αυτόν τον συγκεκριμένο τομέα.
Πιστεύουμε ότι υπάρχουν πολύ περισσότερες ευκαιρίες για ανάπτυξη, και αυτό είναι υγιής ανάπτυξη, γιατί αυτά τα κεφάλαια θα κατευθυνθούν, τουλάχιστον από την πλευρά της διαχείρισης περιουσιακών στοιχείων, κυρίως πίσω στην ελληνική οικονομία.
Ένας τρόπος για να αντιμετωπιστεί ο κύκλος των επιτοκίων είναι η ανάπτυξη των τραπεζοασφαλειών».
Στο 50% οι διανομές της Πειραιώς
Για τη μερισματική πολιτική είπε ότι «στην Πειραιώς το επόμενο έτος, αυξάνουμε το payout ratio στο 50%, φυσικά υπό την επιφύλαξη της έγκρισης των ρυθμιστικών αρχών.
Για πολλά χρόνια δημιουργούσαμε buffer, κεφαλαιακά αποθέματα.
Πλέον διαθέτουμε αρκετή κερδοφορία για να διανείμουμε σημαντικό ποσό κερδοφορίας σε μερίσματα και για να χρησιμοποιήσουμε σε buy-back, καθώς και για επενδύσεις.
Αυτά είναι τα πράγματα που εξετάζουν τώρα οι επενδυτές, δεδομένου ότι η οικονομία της Ελλάδας είναι πιο ομαλή από ό,τι στο παρελθόν».
Για τα DTC
Για το DTC ανέφερε ότι «με την εθελοντική μας δράση για το DTC, έχουμε, κατά κάποιο τρόπο, απαντήσει σε ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα ζητήματα που είχαν μείνει ανοιχτά.
Φυσικά, θα μηδενιστεί το DTC στο εγγύς μέλλον. Έτσι, χάρη στην εύρωστη θέση της τράπεζας, μπορούμε να κλείσουμε κι αυτήν την εκκρεμότητα».
Για το ΑΙ σημείωσε ότι «στην Πειραιώς επενδύουμε περίπου 150 εκατομμύρια ευρώ στην ψηφιοποίηση, τόσο στο front end, στην επαφή με τον πελάτη, όσο και στο back office, την παραγωγή κώδικα και όλα τα συνεπακόλουθα.
Για να είμαι ειλικρινής, είμαι περήφανος που φανήκαμε τόσο τολμηροί ώστε να κάνουμε τη ρήξη με τη δημιουργία της ψηφιακής τράπεζας Snappi, η λειτουργία της οποίας θα ξεκινήσει το δεύτερο τρίμηνο του επόμενου έτους».
Τι ανέφερε το bankingnews.gr από τις 18 Νοεμβρίου 2024
Ο Βαρδινογιάννης θα ήθελε deal Πειραιώς με Optima bank… - Η Attica bank έχει ακόμη 2,5 limit down – Στον Μυστακίδη η ABBank
1)Η οικογένεια Βαρδινογιάννη μετά την αποτυχημένη απόπειρα συγχώνευσης της Optima Bank με την Alpha bank… θα εξέταζε ένα αντίστοιχο σενάριο με την Πειραιώς.
Θα βοηθούσε και στην αποκατάσταση των έως κακών σχέσεων μεταξύ κυβέρνησης Μητσοτάκη και οικογένειας Βαρδινογιάννη.
2)Ο Τέλης Μυστακίδης πήρε το fit and proper και πλέον περνάει στον έλεγχο του η Aegean Baltic Bank (ABBank).
3)Η πραγματική χρηματιστηριακή αξία της Attica bank θα είναι περίπου 1 δισεκ. ευρώ και όχι 3,49 δισεκ. ευρώ οπότε έχει ακόμη 2,5 limit down και ως γνωστό κάθε limit down είναι -30% μαζί με αυτό στις 18 Νοεμβρίου 2024.
Η Attica bank έχει τιμή 1,5150 ευρώ με χρηματιστηριακή αξία 2,45 δισεκ. και θα πρέπει να καταλήξει στο 1 δισεκ. με 900 εκατ ευρώ.
Ο Βαρδινογιάννης θα ήθελε deal Πειραιώς με Optima Bank
O βασικός μέτοχος της Optima Bank η οικογένεια Βαρδινογιάννη θα ήθελε deal με την Πειραιώς αλλά εδώ υπάρχει ένα σοβαρό πρόβλημα.
Η Πειραιώς με χρηματιστηριακή αξία 4,6 δισεκ. ευρώ και κεφάλαια 7,1 δισεκ. έχει αποτίμηση P/BV περίπου 0,64 με τα κέρδη για το 2024 να φθάνουν τα 1,1 δισεκ. ευρώ.
Η Optima bank με χρηματιστηριακή αξία 947 εκατ. ευρώ και κεφάλαια 588 εκατ. έχει αποτίμηση P/BV περίπου 1,61.... επικίνδυνα ακριβή.
Είναι προφανές ότι σε μια σχέση ανταλλαγής η οικογένεια Βαρδινογιάννη θα αποκτούσε δυσανάλογα μεγάλο ποσοστό στην νέα τράπεζα Πειραιώς που προφανώς δεν θα έβρισκε σύμφωνους όλους τους άλλους μετόχους όπως τον Paulson.
Είναι προφανές ότι εάν η οικογένεια Βαρδινογιάννη θέλει να κάνει deal με επίκεντρο την Optima Bank θα πρέπει να ξεφουσκώσει την αποτίμηση της πανάκριβης Optima bank… τόσο απλά.
Στον Μυστακίδη και επίσημα η Aegean Baltic Bank
Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η διαδικασία fit & proper από την Τράπεζα της Ελλάδος και την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για την Aegean Baltic Bank (ABBank) και ο επιχειρηματίας Τέλης Μυστακίδης αποκτά τον έλεγχό της.
Οι αρμόδιες ρυθμιστικές και εποπτικές αρχές δίνουν τη δυνατότητα σε εταιρεία συμφερόντων του επιχειρηματία να αποκτήσει καταστατική πλειοψηφία κι έλεγχο της ABBank.
Η είσοδος του Αριστοτέλη Μυστακίδη στην ABBank σηματοδοτεί την αρχή μιας νέας εποχής ανάπτυξης και προόδου, σχολιάζει σε ανακοίνωσή της η ABBank.
Ο Μυστακίδης εξέφρασε την εμπιστοσύνη του προς το διοικητικό συμβούλιο, τη διοικητική ομάδα και τους εργαζόμενους της ABBank, οι οποίοι πιστεύουν ότι το όραμα και η στρατηγική φιλοσοφία του θα συμβάλουν σημαντικά στην αποστολή της ABBank να παρέχει εξαιρετικές τραπεζικές υπηρεσίες.
Η Aegean Baltic Bank είναι μια μικρή τράπεζα με 1,2 δισεκ. ενεργητικό, 155 εκατ κεφάλαια, 520 εκατ δάνεια και 27 εκατ κέρδη το 2023 και 21,4 εκατ κέρδη το 9μηνο 2024.
Θετική η Scope Ratings
Εν τω μεταξύ σε ΒΒ όρισε τη μακροπρόθεσμη πιστοληπτική ικανότητα της Aegean Baltic Bank (ABBank) η Scope Ratings, με σταθερές προοπτικές επαναξιολόγησης (outlook), στην πρώτη της αξιολόγηση για την ελληνική τράπεζα.
Όπως αναφέρει ο γερμανικός οίκος αξιολόγησης, η ABBank είναι ένας μικρός, εξειδικευμένος δανειστής που επικεντρώνεται στη χρηματοδότηση της ναυτιλίας.
Ενώ ο ναυτιλιακός κλάδος είναι ιδιαίτερα κυκλικός, είναι σε μεγάλο βαθμό αποσυνδεδεμένος από την ελληνική οικονομία, γεγονός που έδωσε τη δυνατότητα στην τράπεζα να ξεπεράσει την εγχώρια οικονομική κρίση.
Η ABBank στοχεύει σε ισχυρή επέκταση του ισολογισμού την περίοδο 2024-2026, καθώς και σε διάσπαση 70/30 του χαρτοφυλακίου δανείων μεταξύ ναυτιλιακών και μη ναυτιλιακών. Ενώ η τράπεζα έχει αποδεδειγμένο ιστορικό στη ναυτιλία, δεν έχει ακόμη δοκιμαστεί στον χερσαίο εταιρικό δανεισμό.
«Μένει να δούμε αν η ταχεία αύξηση του όγκου θα μπορούσε να διατηρηθεί χωρίς να επηρεαστεί ουσιαστικά το προφίλ κινδύνου της τράπεζας», σχολιάζει η Scope σην έκθεσή της, ενώ συνεχίζει:
«Η Scope κατανοεί ότι η εκκρεμής αλλαγή στη μετοχική σύνθεση, με τον Μυστακίδη να αναλαμβάνει την ιδιοκτησία και τον έλεγχο της τράπεζας, δεν θα διαταράξει την τρέχουσα στρατηγική. Ταυτόχρονα, αυτό εισάγει έναν βαθμό αβεβαιότητας, ιδίως όσον αφορά πιθανές αλλαγές στα βασικά διευθυντικά στελέχη».
«Η αυξημένη δανειοδοτική ικανότητα, λόγω των βελτιωμένων συνθηκών χρηματοδότησης για τον ελληνικό τραπεζικό τομέα, επέτρεψε στην ABBank να αναπτυχθεί γρήγορα και να επιτύχει αποτελέσματα ρεκόρ από το 2020. Οι απώλειες δανείων παρέμειναν επίσης πολύ χαμηλές.
Τα ακαθάριστα υπόλοιπα δανείων των δέκα μεγαλύτερων οφειλετών αντιπροσώπευαν το 37% του συνόλου το έτος 2023.
Η τράπεζα παρακολουθεί τις συγκεντρώσεις πιστωτικού κινδύνου σε συνεχή βάση.
Η διοίκηση αναμένει ότι τα δάνεια θα διπλασιαστούν μέχρι το 2026, παράλληλα με την αύξηση των καταθέσεων πελατών και τη μεγαλύτερη διαφοροποίηση της χρηματοδότησης.
Ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων NPEs διαμορφώθηκε στο 0,8% το έτος 2023, πολύ κάτω από τον εθνικό μέσο όρο».
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών