Η επίθεση έγινε σε οπλοστάσιο του 1046ου Κέντρου Υλικής-Τεχνικής Υποστήριξης κοντά στο Karachev στην περιοχή Bryansk
(upd19) Δραματικές είναι οι εξελίξεις στο ουκρανικό μέτωπο, καθώς η Ρωσία επιβεβαίωσε ότι οι ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις επιτέθηκαν νωρίτερα σήμερα Τρίτη 19/11 τα ξημερώματα με 6 αμερικανικούς πυραύλους ATACMS σε αποθήκη πυρομαχικών στο Bryansk.
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με 6 πυραύλους κατά του Bryansk εκ των οποίων οι 5 καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αεράμυνας Pantsir και S - 400 ενώ ένας ακόμα υπέστη ζημιές.
Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο πρόεδρος Putin ενέκρινε το νέο τροποποιημένο πυρηνικό δόγμα.
Βάσει του νέου δόγματος, η Ρωσία μπορεί πλέον να προσφύγει σε πυρηνικά όπλα για να απαντήσει σε μια επίθεση από μια μη πυρηνική χώρα εφόσον έχει τη συνδρομή πυρηνικού κράτους ενώ μπορεί να προσφύγει στην πυρηνική αποτροπή, ακόμα και σε περίπτωση απειλής για την κυριαρχία της με χρήση συμβατικών όπλων
Τι αναφέρει το ρωσικό υπ. Άμυνας
«Απόψε στις 03:25, ο εχθρός έπληξε ένα αντικείμενο στο έδαφος της περιοχής Bryansk με έξι βαλλιστικούς πυραύλους.
Σύφμωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία, χρησιμοποιήθηκαν επιχειρησιακά-τακτικοί πύραυλοι αμερικανικής κατασκευής ATACMS.
Ως αποτέλεσμα της αντιπυραυλικής μάχης, με την χρήση συστημάτων αεράμυνας S-400 και Pantsir καταρρίφθηκαν πέντε πύραυλοι ενώ ένας ακόμα υπέστη ζημιές» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Τα θραύσματά του έπεσαν σε περιοχή στρατιωτικού στόχου στην περιοχή Bryansk, προκαλώντας πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε άμεσα.
Δεν υπήρξαν θύματα ή καταστροφές» υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο αναφέρει ότι διαθέτει επιβεβαιωμένα στοιχεία για τη χρήση επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων ATACMS αμερικανικής παραγωγής.
Οι πρώτες πληροφορίες
Την πληροφορία μετέδωσε πρώτη η ιστοσελίδα Censor.net, η οποία ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν αμερικανικούς πυραύλους ATACMS στο ρωσικό έδαφος πλήττοντας μια αποθήκη πυρομαχικών στο Bryansk ενώ και το ουκρανικό RBC- Ukraine μετέδωσε πως η επίθεση έγινε με ATACMS στην πόλη Karachev, στο Bryansk που βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τα σύνορα.
Το χτύπημα επιβεβαίωσε και το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, το οποίο όμως στην ανακοίνωση του δεν διευκρίνιζε με ποιο οπλικό σύστημα ή μέσο έγινε αυτή η επίθεση.
Το πρώτο χτύπημα στη Ρωσία
Αυτό είναι το πρώτο χτύπημα των Ουκρανών με τους αμερικανικούς αυτούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος, κάτι που επιβεβαιώνει ότι πράγματι η κυβέρνηση Biden ενέκρινε αυτές τις επιθέσεις, μια και αυτό μέχρι τις προηγούμενες ώρες αμφισβητούνταν...
Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η περιοχή του Bryansk είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού από τις πρώτες πρωινές ώρες για τον κίνδυνο πυραυλικής επίθεσης, με τις αρχές να ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.
Επίθεση με drones
Η επίθεση επιβεβαιώθηκε από τους κατοίκους και τις αρχές του Bryansk με τον κυβερνήτη του Bryansk, Alexander Bogomaz να υποστηρίζει πως τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας απέκρουσαν μια απόπειρα επίθεσης με drones.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι καταρρίφθηκε ένα drone στην περιοχή του Bryansk χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημιές.
Σημειώνεται ότι οι Ουκρανοί έχουν ήδη επιτεθεί με πυραύλους ATACMS κατά ρωσικών στόχων σε Κριμαία, Donbass, Zaporizhia και Kherson, αλλά αυτά δεν θεωρούνται για τους Δυτικούς και τους Ουκρανούς... ρωσικά εδάφη.
Η απάντηση που τρομάζει
Και ενώ επιβεβαιωνόνταν η πρώτη επίθεση με ATACMS, η Ρωσία ανακοίνωνε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin ενέκρινε το νέο επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η επιθετικότητα από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή υποστήριξη μιας πυρηνικής χώρας, θα θεωρείται κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας.
Επίσης, η Ρωσία υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να προσφύγει στην χρήση πυρηνικών όπλων, ακόμα και αν δεχόταν επίθεση με συμβατικά όπλα σε περίπτωση κρίσιμης απειλής για την κυριαρχία της.
Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ουκρανίας
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν χτύπημα σε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Bryansk της Ρωσίας, προκαλώντας τουλάχιστον 12 δευτερεύουσες εκρήξεις, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Νοεμβρίου 2024, μονάδες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε συντονισμό με άλλες συνιστώσες των Αμυντικών Δυνάμεων, πραγματοποίησαν επίθεση πυρός στο οπλοστάσιο του 1046ου Κέντρου Υλικής-Τεχνικής Υποστήριξης κοντά στο Karachev στην περιοχή Bryansk της Ρωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η πληροφορία
Την πληροφορία μετέδωσε πρώτος ο Jury Botousov, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Censor.net, αν και αναφέρεται πως πολλές φορές η αξιοπιστία των πληροφοριών του είναι αμφίβολη.
Σε ανάρτηση του στο Facebook ο Botousov ανέφερε ότι «η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά από άδεια του Biden» και ότι «σύμφωνα με πηγές του Censor.NET, σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αυτές επιτέθηκαν σε στρατιωτική εγκατάσταση στο ρωσικό έδαφος με βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS! »
Πάντως, τα ρωσικά ΜΜΕ δεν έχουν δημοσιεύσει κάτι σχετικό με αυτήν την επίθεση.
Η ρωσική προειδοποίηση
Η είδηση έγινε γνωστή σχεδόν ταυτόχρονα με την δημοσίευση της έγκρισης του νέου επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας από τον Πρόεδρο, Vladimir Putin.
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η βασική αρχή του δόγματος είναι ότι «τα πυρηνικά όπλα αποτελούν το έσχατο μέτρο για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας».
Επιπλέον, όπως αναφέρεται, λόγω της εμφάνισης νέων στρατιωτικών απειλών και κινδύνων, η Ρωσία χρειάστηκε να διευκρινίσει τις παραμέτρους, υπό τις οποίες επιτρέπεται η χρήση πυρηνικών όπλων.
Τι προβλέπει το νέο πυρηνικό δόγμα:
1. Διευρύνεται η κατηγορία των κρατών και των στρατιωτικών συμμαχιών, κατά των οποίων εφαρμόζεται η πυρηνική αποτροπή.
2. Προστέθηκαν νέα στοιχεία στη λίστα των στρατιωτικών απειλών, για τις οποίες απαιτούνται τέτοιες ενέργειες.
3. Η επιθετικότητα από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή υποστήριξη μιας πυρηνικής χώρας, θα θεωρείται κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας.
Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται πως μια πυρηνική απάντηση από τη Ρωσία είναι δυνατή:
- Σε περίπτωση κρίσιμης απειλής για την κυριαρχία της, ακόμα και αν σε αυτήν χρησιμοποιηθούν συμβατικά όπλα (πρόκειται για μια σημαντική ειδοποιό διαφορά με το προηγούμενο δόγμα καθώς αναφέρεται πως τα πυρηνικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση απειλής για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ρωσίας παρά σε περίπτωση απειλής για την ίδια την ύπαρξη της Ρωσίας),
- Σε περίπτωση επίθεσης κατά της Λευκορωσίας ως μέλους του Ενωσιακού Κράτους καθώς
- Και σε περίπτωση μιας μαζικής εκτόξευσης αεροσκαφών, πυραύλων cruise, drones και άλλων ιπτάμενων συσκευών, όταν αυτά περάσουν τα σύνορα της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο πυρηνικό διάταγμα είχε εγκριθεί τον Ιούνιο του 2020.
Δικαιολογείται πυρηνική απάντηση
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι η χρήση μη δυτικών πυρηνικών πυραύλων - όπως είναι για παράδειγμα οι πύραυλοι ATACMS - από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα μπορούσε - υπό το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα - να οδηγήσει σε μια πυρηνική απάντηση.
Όπως είπε ο Peskov στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας πρέπει να γίνει αντικείμενο βαθιάς ανάλυσης τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στο εξωτερικό.
Μήνυμα Rutte (NATO): Τα κράτη αποφασίζουν ανεξάρτητα για το εάν θα άρουν τους περιορισμούς για επιθέσεις στη Ρωσία
Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ αποφασίζουν ανεξάρτητα για το εάν θα άρουν τους περιορισμούς στην χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία για να πλήξουν το ρωσικό έδαφος υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte.
«Εναπόκειται στους μεμονωμένους συμμάχους να αποφασίσουν τι θα κάνουν.
Δεν θα μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουν οι σύμμαχοι» υπογράμμισε ο Rutte κατά την άφιξη του σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε, θεωρεί αναγκαίο «γενικά να ενημερώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο για τις αποφάσεις, ώστε να μην γίνει σοφότερος ο εχθρός».
Το State Department δεν επιβεβαιώνει ότι δόθηκε το πράσινο φως για χτυπήματα στην Ρωσία
Το State Department των ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνει ότι δόθηκε το πράσινο φως για χτυπήματα στην Ρωσία ενώ και οι Ευρωπαίοι δεν συμφώνησαν σε κοινή γραμμή...
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του State Department (Υπουργείο Εξωτερικών), Matthew Miller, τόνισε ότι δεν έχει πληροφορίες για «επικαιροποίηση της θέσης» για αυτό το θέμα.
«Δεν έχω καμία ενημέρωση για τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την οποία μπορώ να σας πω σήμερα.
Όπως γνωρίζετε, ακόμη και πριν η Ρωσία ξεκινήσει τον πόλεμο πλήρους κλίμακας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν έναν συνασπισμό περισσότερων από 50 χωρών για να βοηθήσουν την Ουκρανία και να περιορίσουν τη Ρωσία.
Θα προσαρμόζουμε πάντα τη βοήθειά μας στις ανάγκες της Ουκρανίας, αλλά δεν έχω νέα για τη θέση για το ζήτημα των χτυπημάτων μεγάλης εμβέλειας, που θα μπορούσα να σας πω σήμερα», είπε ο Miller.
Να υπενθυμίσουμε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει για «απτή και σκληρή απάντηση» σε περίπτωση που η Δύση δώσει το πράσινο φως για χτυπήματα στην Ρωσία.
John Finer (αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ): Ο Πρόεδρος Biden δεν έχει δώσει πράσινο φως για χτυπήματα στην Ρωσία
Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε άμεσα ότι η κυβέρνηση του προέδρου Biden εξουσιοδότησε την Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας John Finer.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σαφείς σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης ότι θα λάβουν αποφάσεις πολιτικής με βάση την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής κλιμάκωσης που σχετίζεται με την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες», είπε ο John Finer στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Biden σε ένα ταξίδι στη Βραζιλία.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο αξιωματούχος απάντησε στο αίτημα των δημοσιογράφων να επιβεβαιώσουν αναφορές που εμφανίστηκαν την προηγούμενη μέρα ότι η Ουάσιγκτον είχε πράγματι εγκρίνει τη χρήση αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για να χτυπήσει τη Ρωσία.
Οι New York Times έγραψαν ότι ο πρόεδρος Biden εξουσιοδότησε τη χρήση αμερικανικών πυραύλων από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του ATACMS, για να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος Αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο Biden έκανε αυτό το βήμα μετά από αναφορές για «άφιξη στρατιωτικού προσωπικού από τη Βόρεια Κορέα στην περιοχή Kursk».
Πεντάγωνο ΗΠΑ: Περιορισμένοι οι ATACMS - Στο πεδίο της μάχης οι Ουκρανοί διοικούν και καθοδηγούν τα πάντα
Ο αριθμός των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που έχουν δοθεί στην Ουκρανία στο πλαίσιο των διαφόρων πακέτων στρατιωτικής βοήθειας είναι περιορισμένος ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Sabrina Singh, η οποία αφού υποστήριξε πως οι πύραυλοι αυτοί είναι ιδιαίτερα ακριβοί, αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι έχουν δοθεί στο Κίεβο.
Όπως είπε η Singh, οι ΗΠΑ έχουν παραχωρήσει ATACMS στην Ουκρανία στο πλαίσιο στρατιωτικών πακέτων βοήθειας ενώ στο ερώτημα εάν οι ΗΠΑ έχουν επιτρέψει τις επιθέσεις με τους πυραύλους αυτούς στο ρωσικό έδαφος, τόνισε ότι «δεν έχω να πω τίποτα για αυτά τα δημοσιεύματα».
«Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας, δεν θα αποκαλύψουμε αυτόν τον αριθμό» είπε η Singh, η οποία όταν ρωτήθηκε πόσους ATACMS διαθέτουν οι ΗΠΑ, είπε ότι «είναι εξαιρετικά ακριβοί, και για το λόγο αυτό, όπως γνωρίζετε, ο αριθμός τους είναι περιορισμένος».
Όσον αφορά το ερώτημα αν οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να εκτοξεύσουν τους ATACMS χωρίς τη βοήθεια Αμερικανών ειδικών, η Singh υποστήριξε ότι «στο πεδίο της μάχης, οι Ουκρανοί διοικούν και καθοδηγούν τα πάντα», αν και αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν υποστήριξη στο Κίεβο «απομακρυσμένα».
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία».
Σε κάθε περίπτωση η εκπρόσωπος του Πενταγώνου διαβεβαίωσε ότι η παραχώρηση των ATACMS στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει την πολεμική ετοιμότητα των ΗΠΑ.
Επίσης, επανέλαβε την εκδοχή σύμφωνα με την οποία η Ρωσία «μετακίνησε εκτός εμβέλειας των ATACMS» ορισμένα από τα χρησιμοποιούμενα στρατιωτικά της συστήματα.
www.bankingnews.gr
Σύμφωνα με το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας, οι Ουκρανοί επιτέθηκαν με 6 πυραύλους κατά του Bryansk εκ των οποίων οι 5 καταρρίφθηκαν από τα συστήματα αεράμυνας Pantsir και S - 400 ενώ ένας ακόμα υπέστη ζημιές.
Πλέον όλα τα βλέμματα είναι στραμμένα στο ποια θα είναι η απάντηση της Ρωσίας, ιδιαίτερα από τη στιγμή που ο πρόεδρος Putin ενέκρινε το νέο τροποποιημένο πυρηνικό δόγμα.
Βάσει του νέου δόγματος, η Ρωσία μπορεί πλέον να προσφύγει σε πυρηνικά όπλα για να απαντήσει σε μια επίθεση από μια μη πυρηνική χώρα εφόσον έχει τη συνδρομή πυρηνικού κράτους ενώ μπορεί να προσφύγει στην πυρηνική αποτροπή, ακόμα και σε περίπτωση απειλής για την κυριαρχία της με χρήση συμβατικών όπλων
Ukrayna ??
— Selim Atalay (@SelimAtalayNY) November 19, 2024
Sabaha karşı Bryansk’ta bir Rus silah deposunun malum ABD füzesiyle vurulma - görüntüsü imiş.
pic.twitter.com/FboCw3M6K0
Τι αναφέρει το ρωσικό υπ. Άμυνας
«Απόψε στις 03:25, ο εχθρός έπληξε ένα αντικείμενο στο έδαφος της περιοχής Bryansk με έξι βαλλιστικούς πυραύλους.
Σύφμωνα με επιβεβαιωμένα στοιχεία, χρησιμοποιήθηκαν επιχειρησιακά-τακτικοί πύραυλοι αμερικανικής κατασκευής ATACMS.
Ως αποτέλεσμα της αντιπυραυλικής μάχης, με την χρήση συστημάτων αεράμυνας S-400 και Pantsir καταρρίφθηκαν πέντε πύραυλοι ενώ ένας ακόμα υπέστη ζημιές» επισημαίνει το υπουργείο Άμυνας της Ρωσίας.
«Τα θραύσματά του έπεσαν σε περιοχή στρατιωτικού στόχου στην περιοχή Bryansk, προκαλώντας πυρκαγιά, η οποία κατασβέστηκε άμεσα.
Δεν υπήρξαν θύματα ή καταστροφές» υποστηρίζει το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, το οποίο αναφέρει ότι διαθέτει επιβεβαιωμένα στοιχεία για τη χρήση επιχειρησιακών-τακτικών πυραύλων ATACMS αμερικανικής παραγωγής.
Οι πρώτες πληροφορίες
Την πληροφορία μετέδωσε πρώτη η ιστοσελίδα Censor.net, η οποία ανέφερε ότι οι ουκρανικές δυνάμεις εκτόξευσαν αμερικανικούς πυραύλους ATACMS στο ρωσικό έδαφος πλήττοντας μια αποθήκη πυρομαχικών στο Bryansk ενώ και το ουκρανικό RBC- Ukraine μετέδωσε πως η επίθεση έγινε με ATACMS στην πόλη Karachev, στο Bryansk που βρίσκεται σε απόσταση 130 χιλιομέτρων από τα σύνορα.
Το χτύπημα επιβεβαίωσε και το Γενικό Επιτελείο της Ουκρανίας, το οποίο όμως στην ανακοίνωση του δεν διευκρίνιζε με ποιο οπλικό σύστημα ή μέσο έγινε αυτή η επίθεση.
Το πρώτο χτύπημα στη Ρωσία
Αυτό είναι το πρώτο χτύπημα των Ουκρανών με τους αμερικανικούς αυτούς πυραύλους μεγάλου βεληνεκούς σε ρωσικό έδαφος, κάτι που επιβεβαιώνει ότι πράγματι η κυβέρνηση Biden ενέκρινε αυτές τις επιθέσεις, μια και αυτό μέχρι τις προηγούμενες ώρες αμφισβητούνταν...
Ρωσικά ΜΜΕ αναφέρουν πως η περιοχή του Bryansk είχε τεθεί σε κατάσταση συναγερμού από τις πρώτες πρωινές ώρες για τον κίνδυνο πυραυλικής επίθεσης, με τις αρχές να ζητούν από τους κατοίκους να παραμείνουν στα σπίτια τους.
???? Russian State Media TASS: The Russian Defense Ministry has confirmed data on the use of American-made ATACMS operational-tactical missiles.
— Conflict Dispatch (@ConflictDISP) November 19, 2024
There were no casualties or damage as a result of the enemy's attack on the Bryansk region with ATACMS missiles, the department noted. https://t.co/QXgziTduzZ pic.twitter.com/TY4bBllTWR
Επίθεση με drones
Η επίθεση επιβεβαιώθηκε από τους κατοίκους και τις αρχές του Bryansk με τον κυβερνήτη του Bryansk, Alexander Bogomaz να υποστηρίζει πως τα ρωσικά συστήματα αεράμυνας απέκρουσαν μια απόπειρα επίθεσης με drones.
Μάλιστα επισημαίνεται ότι καταρρίφθηκε ένα drone στην περιοχή του Bryansk χωρίς να υπάρξουν θύματα ή ζημιές.
Σημειώνεται ότι οι Ουκρανοί έχουν ήδη επιτεθεί με πυραύλους ATACMS κατά ρωσικών στόχων σε Κριμαία, Donbass, Zaporizhia και Kherson, αλλά αυτά δεν θεωρούνται για τους Δυτικούς και τους Ουκρανούς... ρωσικά εδάφη.
Η απάντηση που τρομάζει
Και ενώ επιβεβαιωνόνταν η πρώτη επίθεση με ATACMS, η Ρωσία ανακοίνωνε πως ο πρόεδρος της Ρωσίας, Vladimir Putin ενέκρινε το νέο επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα, το οποίο μεταξύ άλλων προβλέπει ότι η επιθετικότητα από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή υποστήριξη μιας πυρηνικής χώρας, θα θεωρείται κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας.
Επίσης, η Ρωσία υποστηρίζει ότι θα μπορούσε να προσφύγει στην χρήση πυρηνικών όπλων, ακόμα και αν δεχόταν επίθεση με συμβατικά όπλα σε περίπτωση κρίσιμης απειλής για την κυριαρχία της.
Η ανακοίνωση του Γενικού Επιτελείου Ουκρανίας
Οι ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις πραγματοποίησαν χτύπημα σε αποθήκη πυρομαχικών στην περιοχή Bryansk της Ρωσίας, προκαλώντας τουλάχιστον 12 δευτερεύουσες εκρήξεις, σύμφωνα με το Γενικό Επιτελείο των Ενόπλων Δυνάμεων της Ουκρανίας.
«Τις πρώτες πρωινές ώρες της 19ης Νοεμβρίου 2024, μονάδες των ουκρανικών Ενόπλων Δυνάμεων, σε συντονισμό με άλλες συνιστώσες των Αμυντικών Δυνάμεων, πραγματοποίησαν επίθεση πυρός στο οπλοστάσιο του 1046ου Κέντρου Υλικής-Τεχνικής Υποστήριξης κοντά στο Karachev στην περιοχή Bryansk της Ρωσίας», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Η πληροφορία
Την πληροφορία μετέδωσε πρώτος ο Jury Botousov, αρχισυντάκτης της ιστοσελίδας Censor.net, αν και αναφέρεται πως πολλές φορές η αξιοπιστία των πληροφοριών του είναι αμφίβολη.
Σε ανάρτηση του στο Facebook ο Botousov ανέφερε ότι «η Ουκρανία εκτόξευσε πυραύλους στη Ρωσική Ομοσπονδία μετά από άδεια του Biden» και ότι «σύμφωνα με πηγές του Censor.NET, σήμερα, για πρώτη φορά στην ιστορία των ουκρανικών ενόπλων δυνάμεων, αυτές επιτέθηκαν σε στρατιωτική εγκατάσταση στο ρωσικό έδαφος με βαλλιστικούς πυραύλους ATACMS! »
Πάντως, τα ρωσικά ΜΜΕ δεν έχουν δημοσιεύσει κάτι σχετικό με αυτήν την επίθεση.
Η ρωσική προειδοποίηση
Η είδηση έγινε γνωστή σχεδόν ταυτόχρονα με την δημοσίευση της έγκρισης του νέου επικαιροποιημένου πυρηνικού δόγματος της Ρωσίας από τον Πρόεδρο, Vladimir Putin.
Σύμφωνα με ρωσικά ΜΜΕ, η βασική αρχή του δόγματος είναι ότι «τα πυρηνικά όπλα αποτελούν το έσχατο μέτρο για την προστασία της εθνικής κυριαρχίας».
Επιπλέον, όπως αναφέρεται, λόγω της εμφάνισης νέων στρατιωτικών απειλών και κινδύνων, η Ρωσία χρειάστηκε να διευκρινίσει τις παραμέτρους, υπό τις οποίες επιτρέπεται η χρήση πυρηνικών όπλων.
Τι προβλέπει το νέο πυρηνικό δόγμα:
1. Διευρύνεται η κατηγορία των κρατών και των στρατιωτικών συμμαχιών, κατά των οποίων εφαρμόζεται η πυρηνική αποτροπή.
2. Προστέθηκαν νέα στοιχεία στη λίστα των στρατιωτικών απειλών, για τις οποίες απαιτούνται τέτοιες ενέργειες.
3. Η επιθετικότητα από οποιοδήποτε μη πυρηνικό κράτος, αλλά με τη συμμετοχή ή υποστήριξη μιας πυρηνικής χώρας, θα θεωρείται κοινή επίθεση κατά της Ρωσίας.
Ανάμεσα σε άλλα αναφέρεται πως μια πυρηνική απάντηση από τη Ρωσία είναι δυνατή:
- Σε περίπτωση κρίσιμης απειλής για την κυριαρχία της, ακόμα και αν σε αυτήν χρησιμοποιηθούν συμβατικά όπλα (πρόκειται για μια σημαντική ειδοποιό διαφορά με το προηγούμενο δόγμα καθώς αναφέρεται πως τα πυρηνικά θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν σε περίπτωση απειλής για την εδαφική ακεραιότητα και την κυριαρχία της Ρωσίας παρά σε περίπτωση απειλής για την ίδια την ύπαρξη της Ρωσίας),
- Σε περίπτωση επίθεσης κατά της Λευκορωσίας ως μέλους του Ενωσιακού Κράτους καθώς
- Και σε περίπτωση μιας μαζικής εκτόξευσης αεροσκαφών, πυραύλων cruise, drones και άλλων ιπτάμενων συσκευών, όταν αυτά περάσουν τα σύνορα της Ρωσίας.
Σημειώνεται ότι το προηγούμενο πυρηνικό διάταγμα είχε εγκριθεί τον Ιούνιο του 2020.
Δικαιολογείται πυρηνική απάντηση
Σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Dmitry Peskov υποστήριξε ότι η χρήση μη δυτικών πυρηνικών πυραύλων - όπως είναι για παράδειγμα οι πύραυλοι ATACMS - από τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας θα μπορούσε - υπό το επικαιροποιημένο πυρηνικό δόγμα - να οδηγήσει σε μια πυρηνική απάντηση.
Όπως είπε ο Peskov στους δημοσιογράφους μετά την υπογραφή του Προεδρικού Διατάγματος, το νέο πυρηνικό δόγμα της Ρωσίας πρέπει να γίνει αντικείμενο βαθιάς ανάλυσης τόσο στο εσωτερικό της Ρωσίας όσο και στο εξωτερικό.
Μήνυμα Rutte (NATO): Τα κράτη αποφασίζουν ανεξάρτητα για το εάν θα άρουν τους περιορισμούς για επιθέσεις στη Ρωσία
Τα κράτη - μέλη του ΝΑΤΟ αποφασίζουν ανεξάρτητα για το εάν θα άρουν τους περιορισμούς στην χρήση δυτικών όπλων από την Ουκρανία για να πλήξουν το ρωσικό έδαφος υποστήριξε ο γενικός γραμματέας του ΝΑΤΟ, Mark Rutte.
«Εναπόκειται στους μεμονωμένους συμμάχους να αποφασίσουν τι θα κάνουν.
Δεν θα μιλήσω για το τι πρέπει να κάνουν οι σύμμαχοι» υπογράμμισε ο Rutte κατά την άφιξη του σε συνάντηση των υπουργών Άμυνας της ΕΕ στις Βρυξέλλες.
Όπως είπε, θεωρεί αναγκαίο «γενικά να ενημερώνεται όσο το δυνατόν λιγότερο για τις αποφάσεις, ώστε να μην γίνει σοφότερος ο εχθρός».
Το State Department δεν επιβεβαιώνει ότι δόθηκε το πράσινο φως για χτυπήματα στην Ρωσία
Το State Department των ΗΠΑ δεν επιβεβαιώνει ότι δόθηκε το πράσινο φως για χτυπήματα στην Ρωσία ενώ και οι Ευρωπαίοι δεν συμφώνησαν σε κοινή γραμμή...
Ο επικεφαλής της υπηρεσίας Τύπου του State Department (Υπουργείο Εξωτερικών), Matthew Miller, τόνισε ότι δεν έχει πληροφορίες για «επικαιροποίηση της θέσης» για αυτό το θέμα.
«Δεν έχω καμία ενημέρωση για τη θέση των Ηνωμένων Πολιτειών για χτυπήματα μεγάλης εμβέλειας κατά της Ρωσικής Ομοσπονδίας, για την οποία μπορώ να σας πω σήμερα.
Όπως γνωρίζετε, ακόμη και πριν η Ρωσία ξεκινήσει τον πόλεμο πλήρους κλίμακας, οι Ηνωμένες Πολιτείες δημιούργησαν έναν συνασπισμό περισσότερων από 50 χωρών για να βοηθήσουν την Ουκρανία και να περιορίσουν τη Ρωσία.
Θα προσαρμόζουμε πάντα τη βοήθειά μας στις ανάγκες της Ουκρανίας, αλλά δεν έχω νέα για τη θέση για το ζήτημα των χτυπημάτων μεγάλης εμβέλειας, που θα μπορούσα να σας πω σήμερα», είπε ο Miller.
Να υπενθυμίσουμε ότι το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών έχει προειδοποιήσει για «απτή και σκληρή απάντηση» σε περίπτωση που η Δύση δώσει το πράσινο φως για χτυπήματα στην Ρωσία.
John Finer (αναπληρωτής σύμβουλος Εθνικής Ασφάλειας ΗΠΑ): Ο Πρόεδρος Biden δεν έχει δώσει πράσινο φως για χτυπήματα στην Ρωσία
Ο Λευκός Οίκος δεν επιβεβαίωσε άμεσα ότι η κυβέρνηση του προέδρου Biden εξουσιοδότησε την Ουκρανία να χτυπήσει τη Ρωσία με πυραύλους ATACMS μεγάλου βεληνεκούς, σύμφωνα με δήλωση του αναπληρωτή συμβούλου Εθνικής Ασφάλειας John Finer.
«Οι Ηνωμένες Πολιτείες ήταν σαφείς σε όλη τη διάρκεια της σύγκρουσης ότι θα λάβουν αποφάσεις πολιτικής με βάση την κατάσταση στο πεδίο της μάχης, συμπεριλαμβανομένης της σημαντικής κλιμάκωσης που σχετίζεται με την ανάπτυξη ξένων δυνάμεων στο ρωσικό έδαφος τις τελευταίες ημέρες και εβδομάδες», είπε ο John Finer στους δημοσιογράφους που συνοδεύουν τον Biden σε ένα ταξίδι στη Βραζιλία.
Αυτός είναι ο τρόπος με τον οποίο ο αξιωματούχος απάντησε στο αίτημα των δημοσιογράφων να επιβεβαιώσουν αναφορές που εμφανίστηκαν την προηγούμενη μέρα ότι η Ουάσιγκτον είχε πράγματι εγκρίνει τη χρήση αμερικανικών όπλων μεγάλου βεληνεκούς από τις Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας για να χτυπήσει τη Ρωσία.
Οι New York Times έγραψαν ότι ο πρόεδρος Biden εξουσιοδότησε τη χρήση αμερικανικών πυραύλων από την Ουκρανία, συμπεριλαμβανομένου του ATACMS, για να χτυπήσει βαθιά στο ρωσικό έδαφος Αξιωματούχοι ισχυρίζονται ότι ο Biden έκανε αυτό το βήμα μετά από αναφορές για «άφιξη στρατιωτικού προσωπικού από τη Βόρεια Κορέα στην περιοχή Kursk».
Πεντάγωνο ΗΠΑ: Περιορισμένοι οι ATACMS - Στο πεδίο της μάχης οι Ουκρανοί διοικούν και καθοδηγούν τα πάντα
Ο αριθμός των πυραύλων μεγάλου βεληνεκούς ATACMS που έχουν δοθεί στην Ουκρανία στο πλαίσιο των διαφόρων πακέτων στρατιωτικής βοήθειας είναι περιορισμένος ανέφερε η εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου, Sabrina Singh, η οποία αφού υποστήριξε πως οι πύραυλοι αυτοί είναι ιδιαίτερα ακριβοί, αρνήθηκε να αποκαλύψει πόσοι έχουν δοθεί στο Κίεβο.
Όπως είπε η Singh, οι ΗΠΑ έχουν παραχωρήσει ATACMS στην Ουκρανία στο πλαίσιο στρατιωτικών πακέτων βοήθειας ενώ στο ερώτημα εάν οι ΗΠΑ έχουν επιτρέψει τις επιθέσεις με τους πυραύλους αυτούς στο ρωσικό έδαφος, τόνισε ότι «δεν έχω να πω τίποτα για αυτά τα δημοσιεύματα».
«Για λόγους επιχειρησιακής ασφάλειας, δεν θα αποκαλύψουμε αυτόν τον αριθμό» είπε η Singh, η οποία όταν ρωτήθηκε πόσους ATACMS διαθέτουν οι ΗΠΑ, είπε ότι «είναι εξαιρετικά ακριβοί, και για το λόγο αυτό, όπως γνωρίζετε, ο αριθμός τους είναι περιορισμένος».
Όσον αφορά το ερώτημα αν οι Ουκρανοί στρατιώτες μπορούν να εκτοξεύσουν τους ATACMS χωρίς τη βοήθεια Αμερικανών ειδικών, η Singh υποστήριξε ότι «στο πεδίο της μάχης, οι Ουκρανοί διοικούν και καθοδηγούν τα πάντα», αν και αναγνώρισε ότι οι ΗΠΑ παρέχουν υποστήριξη στο Κίεβο «απομακρυσμένα».
Στο πλαίσιο αυτό επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ «δεν έχουν χερσαίες δυνάμεις στην Ουκρανία».
Σε κάθε περίπτωση η εκπρόσωπος του Πενταγώνου διαβεβαίωσε ότι η παραχώρηση των ATACMS στην Ουκρανία δεν θα επηρεάσει την πολεμική ετοιμότητα των ΗΠΑ.
Επίσης, επανέλαβε την εκδοχή σύμφωνα με την οποία η Ρωσία «μετακίνησε εκτός εμβέλειας των ATACMS» ορισμένα από τα χρησιμοποιούμενα στρατιωτικά της συστήματα.
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών