Τελευταία Νέα
Οικονομία

Πατέλης: Η Ελλάδα από οικονομικός παρίας σήμερα θεωρείται πυλώνας σταθερότητας

Πατέλης: Η Ελλάδα από οικονομικός παρίας σήμερα θεωρείται πυλώνας σταθερότητας
Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Πατέλης, η Ελλάδα από οικονομικός παρίας σήμερα θεωρείται πυλώνας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.
Ο στόχος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης είναι η στήριξη της μισθωτής εργασίας, τόνισε μεταξύ άλλων ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού Αλέξης Πατέλης, μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα για το πολιτικό σκηνικό και την οικονομία της χώρας.
Ειδικότερα, όπως ανέφερε χαρακτηριστικά ο Αλ. Πατέλης, η Ελλάδα από οικονομικός παρίας σήμερα θεωρείται πυλώνας οικονομικής και πολιτικής σταθερότητας.
"Εμείς ελέγχουμε μόνο αυτά που μπορούμε να ελέγξουμε. Και θέλω να υπενθυμίσω ότι η χώρα μας πέρασε τον Covid, πέρασε την ενεργειακή κρίση, η εισβολή Ρωσίας στην Ουκρανία, το μεταναστευτικό. Θέλω να πω λοιπόν, ότι οι κρίσεις πάντα θα υπάρχουν. Το ζήτημα είναι πώς τις χειρίζεσαι. Σήμερα, με βάση τον προϋπολογισμό, έχουμε ένα σταθερό δημοσιονομικό πλαίσιο. Έχουμε 2,5% πρωτογενές πλεόνασμα και περίπου 0,6 με 0,7% συνολικό έλλειμμα, από τις καλύτερες επιδόσεις της Ευρώπης. Και όπως είπε και ο πρωθυπουργός, έχουμε χώρες όπως τη Γαλλία, την Ιταλία, οι οποίες είναι υποχρεωμένες να κάνουν μία πολύ σοβαρή δημοσιονομική σύσφιξη γιατί τα ελλείμματά τους είναι μεγάλα".
Ο Αλ. Πατέλης τόνισε ότι "αυτό φαίνεται και στις αγορές. Αντανακλάται και στο κόστος δανεισμού της Ελλάδας, το οποίο είναι χαμηλότερο αυτού της Ιταλίας και χαμηλότερα αυτού της Γαλλίας σε κάποιο ορίζοντα. Και αυτό εν τέλει αντανακλάται και στην πολιτική σταθερότητα και στην οικονομική σταθερότητα, η οποία σε συζητήσεις μας με ξένους επενδυτές θεωρούνται πλέον πλεονεκτήματα της χώρας μας. Δηλαδή, η ίδια χώρα, η οποία πριν 10 χρόνια για κάποιους ήταν οικονομικός παρίας και είχε εν πάση περιπτώσει προσελκύσει το ενδιαφέρον της παγκόσμιας οικονομικής κοινότητας για τους λάθους λόγους, σήμερα θεωρείται ότι είναι ένας πυλώνας πολιτικής και οικονομικής σταθερότητας. Και σε έναν κόσμο όπως τον περιγράψατε με πολλές αβεβαιότητες, αυτό από μόνο του προσελκύει επενδύσεις στη χώρα μας και εν τέλει μπορεί να οδηγήσει και στην ανάπτυξη και σε καινούριες θέσεις εργασίας".
Ο στόχος των παρεμβάσεων της κυβέρνησης είναι η στήριξη της μισθωτής εργασίας
"Ο στόχος πάντα ήταν η προσέλκυση επενδύσεων, η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.
Οπότε, όπως είπε και ο πρωθυπουργός, ο στόχος είναι η τετραετία να μας βρει με χαμηλότερους φόρους από ότι ξεκίνησε. Είναι ένας στόχος ο οποίος θα συνεχιστεί (…). Και η οικονομική λογική πίσω από τις παρεμβάσεις που έχουν γίνει και που προγραμματίζονται να γίνουν είναι η στήριξη της μισθωτής εργασίας, δηλαδή η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών.
Με άλλα λόγια, η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών έχει προκριθεί έναντι της μείωσης ΦΠΑ για τον απλό λόγο ότι έχει μεγαλύτερο πολλαπλασιαστικό αποτέλεσμα. Καλώς ή κακώς εισάγουμε πολλά προϊόντα", ανέφερε ο οικονομικός σύμβουλος του πρωθυπουργού.
Ο ίδιος εξήγησε ότι "καλώς ή κακώς έχουμε αρκετούς τουρίστες.
Άρα, ο ΦΠΑ είναι ένας φόρος ο οποίος η μείωσή του απλώς αυξάνει τις εισαγωγές και εν τέλει την καρπώνονται και διάφοροι οι οποίοι δεν είναι Έλληνες πολίτες. Η μείωση των ασφαλιστικών εισφορών, όμως, αντ’ αυτού δίνει κίνητρα στις επιχειρήσεις να δημιουργήσουν και άλλες θέσεις εργασίας.
Μειώνεται η ανεργία και ταυτόχρονα αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα του μισθωτού και εν τέλει στηρίζεται και η μισθωτή εργασία που είναι αναγκαία στη χώρα μας. Θέλω να πω ότι πάντα η επιλογή στην οικονομική πολιτική είναι ανάμεσα σε ένα πράγμα και σε κάτι άλλο. Δεν είναι στο να μειώσουμε φόρους και να μη μειώσουμε. Είναι όταν μειώσουμε το φόρο, να είναι ο ένας φόρος που θα μειωθεί ή ο άλλος".

Για την πρόταση του ΠΑΣΟΚ αναφορικά με το ΦΠΑ: "Κόστος 3 δισ. – Βιάστηκε ο κ. Νίκος Ανδρουλάκης να καταθέσει την πρόταση"

Ο Αλ. Πατέλης συμπλήρωσε ότι "αυτά πρέπει να γίνονται κάπως πιο μελετημένα. Και δεν είναι κακό να παίρνει κανείς και λίγο χρόνο για να σκεφτεί τι θα πει, παρά ότι σκέφτεται στο μυαλό του να το λέει εκείνη τη στιγμή (…). Αρχικά ο κ. Ανδρουλάκης είπε να μειώσουμε δύο μονάδες. Όταν συνειδητοποίησε ότι αυτό είναι 3 δισεκατομμύρια ευρώ, μετά το άλλαξε (…). Δεν καταλαβαίνω τη βιασύνη ενός αρχηγού αξιωματικής αντιπολίτευσης, ο οποίος έχει μπροστά του χρόνο να μελετήσει τα θέματα και να κάνει σοβαρές προτάσεις. Και το βασικότερο δεν υπολογίζονται έτσι τα πράγματα στην Ευρώπη".

Για τις αυξήσεις στο ρεύμα: "Η κυβέρνηση θα κάνει παρέμβαση όταν χρειαστεί – Μη ρεαλιστικές οι προϋποθέσεις της ΕΕ

Στο τέλος με της συνομιλίας του με τον δημοσιογράφο, ο Αλ. Πατέλης σχολίασε αναφορικά με τις αυξήσεις στο ρεύμα ότι "υπάρχει η πρόθεση της κυβέρνησης να παρεμβαίνει όποτε χρειάζεται. Και είναι οριζόντια. Είναι ένα δύσκολο θέμα, γιατί η Ευρωπαϊκή Ένωση ουσιαστικά θέτει κάποιους περιορισμούς"
"Με άλλα λόγια", εξήγησε, "για τις παρεμβάσεις η Ευρωπαϊκή Ένωση σου λέει ότι μπορείς να το κάνεις, αλλά μόνο για παράδειγμα, αν υπάρχει πρόβλημα για διάστημα έξι μηνών, αν οι τιμές έχουν εκτοξευθεί. Βάζει κάποιες προϋποθέσεις, οι οποίες είναι όμως θα έλεγα μη ρεαλιστικές. Η ελληνική κυβέρνηση έχει αποφασίσει ότι θα επαναλάβει το πλαίσιο της παρέμβασης του καλοκαιριού, όποτε και όταν χρειαστεί. Δηλαδή, προφανώς δεν μπορείς να παρεμβαίνεις κάθε μέρα, αλλά όταν βλέπεις ότι σωρευτικά έχει υπάρξει μία σημαντική αύξηση στις τιμές, η κυβέρνηση θα παρεμβαίνει με ένα πλαίσιο αντίστοιχο και ανάλογο με αυτό που είδαμε τον Αύγουστο και σε οριζόντιο επίπεδο".

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης