Τελευταία Νέα
Διεθνή

Απόλυτο φιάσκο - H συμφωνία για το κλίμα είναι μια «οπτική ψευδαίσθηση», μαζική αποχώρηση εκπροσώπων από την COP29

tags :
Απόλυτο φιάσκο - H συμφωνία για το κλίμα είναι μια «οπτική ψευδαίσθηση», μαζική αποχώρηση εκπροσώπων από την COP29
Η διάσκεψη τινάχθηκε στον αέρα, καθώς οι πλουσιότερες χώρες δεν είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν περισσότερο στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου
Η Ινδία αντιτάχθηκε στη συμφωνία που εγκρίθηκε στη Διάσκεψη του ΟΗΕ για την Κλιματική Αλλαγή (COP29) στο Μπακού για τη διάθεση $300 δισεκατομμυρίων ετησίως σε φτωχότερες χώρες για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής, χαρακτηρίζοντάς την ως «οπτική ψευδαίσθηση», ενώ τα Νησιά Μάρσαλ τη χαρακτήρισαν «ντροπιαστική».
Οι δηλώσεις αυτές έγιναν μετά την τελική διακήρυξη του COP29, η οποία περιλαμβάνει τη δέσμευση των ανεπτυγμένων χωρών να διαθέσουν τουλάχιστον $1,3 τρισεκατομμύρια μέχρι το 2035 στις αναπτυσσόμενες χώρες, ποσό που αντιστοιχεί σε λιγότερο από το ένα τέταρτο αυτού που ζητήθηκε από τις χώρες που πλήττονται περισσότερο από τα ακραία καιρικά φαινόμενα.
Σύμφωνα με την COP29, στις κορυφαίες προτεραιότητες περιλαμβάνονται η επίτευξη ενός νέου στόχου για τη χρηματοδότηση μέτρων για το κλίμα, η διασφάλιση ότι όλες οι χώρες διαθέτουν τα μέσα για να λάβουν πιο αποφασιστική δράση, η δραστική μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και η οικοδόμηση ανθεκτικών κοινοτήτων.
Ωστόσο, η διάσκεψη τινάχθηκε στον αέρα, με μαζική αποχώρηση εκπροσώπων, καθώς οι πλουσιότερες χώρες δεν είναι διατεθειμένες να συνεισφέρουν περισσότερο στις χώρες του Παγκόσμιου Νότου.
Σε συνέντευξή της στον Guardian λίγο μετά τη δήλωσή της, η Chandni Raina, εκπρόσωπος της ινδικής αντιπροσωπείας στην ολομέλεια του COP29 που πραγματοποιήθηκε στο Αζερμπαϊτζάν, χαρακτήρισε την έγκριση του στόχου «εξωφρενική», προσθέτοντας: «Ήταν μια πλήρης παραποίηση του περί δικαίου αισθήματος».
Σύμφωνα με την εφημερίδα The Indian Express, δήλωσε: «Η Ινδία δεν αποδέχεται την πρόταση για το στόχο στην παρούσα μορφή της. Το ποσό που προτείνεται να κινητοποιηθεί είναι απελπιστικά χαμηλό.
Είναι ένα ευτελές ποσό. Δεν είναι κάτι που θα επιτρέψει τις κατάλληλες δράσεις για το κλίμα που είναι απαραίτητες για την επιβίωση της χώρας μας».
«Αυτό το έγγραφο είναι κάτι περισσότερο από μια οπτική ψευδαίσθηση. Κατά την άποψή μας, δεν θα αντιμετωπίσει το μέγεθος της πρόκλησης που αντιμετωπίζουμε όλοι.
Ως εκ τούτου, αντιτιθέμεθα στην υιοθέτηση αυτού του εγγράφου» συνέχισε η Raina.
Η εφημερίδα The Indian Express διευκρίνισε ότι η αντίρρηση εκφράστηκε αφού είχε ήδη υιοθετηθεί το έγγραφο.
Μια νέα συμφωνία για τη χρηματοδότηση της καταπολέμησης και της προσαρμογής στην κλιματική αλλαγή που εγκρίθηκε στη διάσκεψη του ΟΗΕ για το κλίμα στο Αζερμπαϊτζάν, δεσμεύει τις πλουσιότερες χώρες να διαθέσουν $300 δισεκατομμύρια ετησίως έως το 2035 προς τον Παγκόσμιο Νότο.
Το ποσό ικανοποιεί τις δυτικές χώρες που θα το καταβάλουν, αλλά όχι τις χώρες του Παγκόσμιου Νότου που θα το λάβουν.
Παρότι οι δυτικές χώρες υποστηρίζουν ότι το ποσό αυτό είναι ρεαλιστικό και εντός των δυνατοτήτων τους, οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου τονίζουν ότι δεν είναι επαρκές.

Πικρή γεύση

Η συμφωνία άφησε πικρή γεύση στις αναπτυσσόμενες χώρες, οι οποίες βλέπουν διεθνείς διασκέψεις όπως αυτή ως τη μεγαλύτερη ευκαιρία να ασκήσουν πίεση στις δυτικές χώρες, δεδομένου ότι δεν συμμετέχουν σε συναντήσεις των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου, όπως η G7.
Ο Γιαλτσίν Ραφίγεφ, αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και επικεφαλής διαπραγματευτής για το COP29, εξέφρασε την ελπίδα ότι το Μπακού θα μπορούσε να πιέσει τις χώρες να διαθέσουν περισσότερα χρήματα, δηλώνοντας ότι «δεν ανταποκρίνεται στον δίκαιο και φιλόδοξο στόχο μας, αλλά θα συνεχίσουμε να συνεργαζόμαστε με όλους τους εταίρους».
Η Βραζιλία, η οποία θα φιλοξενήσει το COP30 του χρόνου, ζήτησε υψηλότερο ποσό βάσει μιας έκθεσης από ειδική οικονομική επιτροπή που διορίστηκε από τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ.
Η υπουργός Περιβάλλοντος της Βραζιλίας, Μαρίνα Σίλβα, πρότεινε $300 δισεκατομμύρια ετησίως μέχρι το 2035, αυξανόμενα σε $390 δισεκατομμύρια ετησίως μετά το 2035.
Η ειδική απεσταλμένη για το κλίμα των Νήσων Μάρσαλ, Τίνα Στέτζε, χαρακτήρισε τη συμφωνία «ντροπιαστική».
«Είναι ακατανόητο το γεγονός ότι κάθε χρόνο επιχειρηματολογούμε για τις επιπτώσεις του κλίματος και λαμβάνουμε μόνο συμπάθεια και καμία πραγματική δράση από τις πλούσιες χώρες», δήλωσε σε ανακοίνωσή της. «Δεν είμαστε εδώ για να διηγηθούμε ιστορίες. Είμαστε εδώ για να σώσουμε τις κοινότητές μας».
Η ομάδα διαπραγμάτευσης των λιγότερο ανεπτυγμένων χωρών (LDC), που εκπροσωπεί 45 έθνη και 1,1 δισεκατομμύρια ανθρώπους, δήλωσε ότι η συμφωνία που επιτεύχθηκε στις 24 Νοεμβρίου κατέστρεψε τρία χρόνια διαπραγματεύσεων.
«Αυτό απορρίφθηκε επιπόλαια», ανέφερε δήλωση της LDC.
«Παρά τις εξαντλητικές προσπάθειες συνεργασίας με βασικούς παίκτες, οι εκκλήσεις μας αντιμετωπίστηκαν με αδιαφορία.
Αυτή η πλήρης απόρριψη διαβρώνει την εύθραυστη εμπιστοσύνη που στηρίζει τις διαπραγματεύσεις και χλευάζει το πνεύμα της παγκόσμιας αλληλεγγύης».
Ωστόσο, εκτός από τις πράξεις τους, οι δυτικές χώρες πραγματεύονται την έλλειψη συνεισφορών και μέσω δηλώσεων.
Ο υπουργός Περιβάλλοντος της Ελβετίας, Άλμπερτ Ρέστι, δήλωσε ότι είναι σημαντικό το ποσό της χρηματοδότησης για το κλίμα να είναι «ρεαλιστικό».
«Μια συμφωνία με ένα υπερβολικά υψηλό ποσό που δεν θα είναι ποτέ ρεαλιστικό, που δεν θα πληρωθεί ποτέ [...] θα είναι πολύ χειρότερη από καμία συμφωνία», είπε.
Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν επαίνεσε τη συμφωνία, λέγοντας ότι υποτίθεται ότι φέρνει τον κόσμο «ένα σημαντικό βήμα πιο κοντά» στην επίτευξη των κλιματικών στόχων μας, ενώ Αμερικανοί αξιωματούχοι τόνισαν ότι «ήταν σημαντική πρόοδος κατά την τελευταία δεκαετία για την επίτευξη του προηγούμενου, μικρότερου στόχου».
Στην ουσία, η Ουάσιγκτον δεν ενδιαφέρεται για τις ανησυχίες του Παγκόσμιου Νότου.
Ο Βρετανός Υπουργός Ενέργειας Εντ Μίλιμπαντ δήλωσε ότι η συμφωνία ήταν «κρίσιμη» και «σωστή».
«Είναι μια συμφωνία που θα προωθήσει τη μετάβαση σε καθαρή ενέργεια, η οποία είναι απαραίτητη για θέσεις εργασίας και ανάπτυξη στη Βρετανία και για την προστασία μας από την επιδεινούμενη κλιματική κρίση», είπε, αποκαλύπτοντας ότι η συμφωνία εξυπηρετούσε τα συμφέροντα της χώρας του και όχι του Παγκόσμιου Νότου.
Στην ουσία, αξιωματούχοι των ΗΠΑ, του Ηνωμένου Βασιλείου και της Ελβετίας, μεταξύ άλλων, υπερασπίστηκαν τη συμφωνία, καθώς τους απαλλάσσει από την πλήρη ευθύνη, ενώ οι χώρες του Παγκόσμιου Νότου την αντιμετωπίζουν απρόθυμα ως «οπτική ψευδαίσθηση» και «ντροπιαστική», καθώς προφανώς αποτελεί απλώς μια ευκαιρία για αυτοεπιβεβαίωση των Δυτικών χωρίς να γίνεται καμία ουσιαστική αλλαγή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης