Τελευταία Νέα
Διεθνή

Φόβος και τρόμος από Βόρεια Κορέα – Παρουσιάστηκε το κορυφαίο άρμα μάχης τελευταίας γενιάς Tianma-2 που όμοιό του έχει μόνο η Ρωσία

Φόβος και τρόμος από Βόρεια Κορέα – Παρουσιάστηκε το κορυφαίο άρμα μάχης τελευταίας γενιάς Tianma-2 που όμοιό του έχει μόνο η Ρωσία

Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του νέου τανκ της Βόρειας Κορέας είναι η ενσωμάτωση ενός συστήματος ενεργητικής προστασίας - ένα υποσύστημα που πολύ λίγα κράτη μπόρεσαν να αναπτύξουν

O αμυντικός τομέας της Βόρειας Κορέας αποκάλυψε το νέο άρμα μάχης Tianma 2 σε μια μεγάλη έκθεση άμυνας στην Πιονγκγιάνγκ στις 21 Νοεμβρίου, όπου το όχημα παρουσιάστηκε μαζί με πολλά νέα οπλικά συστήματα υψηλού προφίλ της χώρας, συμπεριλαμβανομένων οχημάτων υπερηχητικής ολίσθησης Hwasong-16B και ενός νέου πυραύλου σύστημα πυροβολικού.
Το νέο άρμα αντικατέστησε το Chonma 2 στην έκθεση, μια προηγούμενη κατηγορία κύριου άρματος μάχης που παρουσιάστηκε για πρώτη φορά το 2020.
Το Tianma 2 μοιράζεται μια σειρά από σχεδιαστικά χαρακτηριστικά με το Chonma 2, με την αποκάλυψή του να έχει αυξήσει την πιθανότητα ότι το παλαιότερο ρεζερβουάρ μπορεί να έχει σταδιακά αποσυρθεί από την παραγωγή μετά τον εξοπλισμό ενός μικρού αριθμού μονάδων, καθώς οι γραμμές παραγωγής μεταβαίνουν στην κατασκευή των νέων οχημάτων. Το Tianma 2 είναι το πρώτο βορειοκορεατικό τανκ που ενσωματώνει αυτόματο φορτωτή, μειώνοντας το πλήρωμά του από τέσσερα σε τρία άτομα και αυξάνοντας τον ρυθμό βολής. Οι αυτοφορτωτές πρωτοστάτησαν από τη Σοβιετική Ένωση τη δεκαετία του 1960, με τις τεχνολογίες να μεταφέρθηκαν στη συνέχεια από τη Ρωσία τόσο στην Κίνα όσο και στη Νότια Κορέα.

article_674688f83b6234_53698035.png

Αν και τα αμερικανικά, βρετανικά και γερμανικά άρματα συνεχίζουν να στερούνται τέτοιων συστημάτων και απαιτούν τέσσερα άτομα πληρώματα, αν και ο στρατός των ΗΠΑ σχεδιάζει να θέσει σε λειτουργία μια βελτιωμένη παραλλαγή του άρματος M1 Abrams με ένα τέτοιο υποσύστημα γύρω στο 2030.
Ένα από τα πιο αξιοσημείωτα χαρακτηριστικά του νέου τανκ της Βόρειας Κορέας είναι η ενσωμάτωση ενός συστήματος ενεργητικής προστασίας - ένα υποσύστημα που πολύ λίγα κράτη μπόρεσαν να αναπτύξουν.
Τέτοια συστήματα χρησιμοποιούν ραντάρ για να παρακολουθούν συνεχώς τον χώρο γύρω τους για εισερχόμενες απειλές, και όταν ανιχνεύουν εισερχόμενα βλήματα, τα παρακολουθούν αυτόματα, υπολογίζουν τις τροχιές τους και αναπτύσσουν προστατευτικά πυρομαχικά για να τα αναχαιτίσουν και να τα καταστρέψουν - αποτρέποντας έτσι την πρόσκρουση στο τανκ.
Τα συστήματα ενεργητικής προστασίας τέθηκαν σε λειτουργία για πρώτη φορά από το Ισραήλ το 2009, με την έλλειψη συγκρίσιμων συστημάτων στον δυτικό κόσμο να οδηγεί τη Γερμανία και τις Ηνωμένες Πολιτείες να αποκτήσουν το σύστημα Israeli Trophy για τα δικά τους άρματα μάχης.
Το σύστημα ενεργητικής προστασίας της Βόρειας Κορέας χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά σε πλάνα που κυκλοφόρησε τον Ιούλιο του 2023 και δείχνει το τανκ Chonma 2 σε δοκιμή.
Μόνο μια μικρή μειοψηφία αρμάτων μάχης που λειτουργούν σήμερα στον κόσμο διαθέτουν συστήματα ενεργητικής προστασίας, με το ρωσικό άρμα T-90M να έχει ενσωματώσει τέτοια συστήματα μόνο από τον Αύγουστο του 2024.
Ο κύριος οπλισμός του Tianma 2 είναι ένα όπλο λείας οπής 125 χιλιοστών, με πλάνα που κυκλοφόρησαν προηγουμένως να επιβεβαιώνουν την ανάπτυξη σύγχρονων σφαιρών απόρριψης με σταθεροποιημένα πτερύγια θωράκισης με άριστες αναλογίες μήκους προς διάμετρο, υποδεικνύοντας υψηλή ικανότητα διείσδυσης.
Ως δευτερεύον οπλισμό, ο τηλεχειριζόμενος οπλικός σταθμός του άρματος αναπτύσσει τόσο εκτοξευτές για κατευθυνόμενους αντιαρματικούς πυραύλους, όσο και ένα βαρύ πολυβόλο των 12,7 mm.
Η οροφή του πυργίσκου της δεξαμενής είναι εξοπλισμένη με σύστημα εκτόξευσης αντι-drone.

article_67468988842b19_79901290.png

Το Tianma 2 αναμένεται να αναπτύξει αντιαρματικούς πυραύλους μη οπτικής επαφής, συγκεκριμένα τον Bulsae-4, ο οποίος έχει παρόμοια χαρακτηριστικά με τον αμερικανικό Javelin αλλά με διπλάσιο βεληνεκές.
Ο πύραυλος έχει δοκιμαστεί με μεγάλη επιτυχία στο ουκρανικό θέατρο.
Τέτοιοι πύραυλοι μπορούν να εμπλέκουν στόχους χρησιμοποιώντας δεδομένα στόχευσης που παρέχονται από drones και άλλα υποστηρικτικά μέσα και να χτυπούν την εχθρική θωράκιση από την κορυφή τους και όχι από τα πλάγια, καθώς η πανοπλία είναι συνήθως πιο λεπτή.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης