σύμβολα :
ΕΛΛΗΝΙΚΑ ΠΕΤΡΕΛΑΙΑ Α.Ε.
Τι συμπεριέλαβε στο καταστατικό η πλευρά Λάτση και αφορά στο ποσοστό που ελέγχει το ελληνικό δημόσιο
Κι αυτό γιατί η σημερινή διοίκηση του ομίλου Λάτση, σε ανύποπτο χρόνο, προνόησε και συμπεριέλαβε στο καταστατικό διάταξη σύμφωνα με την οποία, εάν το ποσοστό του Δημοσίου κατέλθει κάτω του 25% τότε με μια απλή γενική συνέλευση και πλειοψηφία το Δημόσιο θα χάσει το δικαίωμα που κατέχει να ορίζει τρεις εκπροσώπους ως μέλη στο διοικητικό συμβούλιο της εταιρείας.
Υπενθυμίζεται ότι μετά την περσινή - 2023 - πώληση του 11%, η Paneuropean Oil κατέχει το 40,41% των μετοχών και το Δημόσιο 31,18%.
Όπως θα δούμε, η κατάσταση γίνεται πιο τραγελαφική διότι ο κάτοχος των μετοχών, το Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου (ΤΑΙΠΕΔ) απορροφάται από το Υπερταμείο, το οποίο μέχρι την άνοιξη θα μετατραπεί σε…. Εθνικό Επενδυτικό Ταμείο.
Mε λίγα λόγια, μέχρι να αποφασίσει, το Δημόσιο υπό ποια οντότητα θα μεταβιβάσει τις μετοχές, ενδέχεται να χάσει κάθε έλεγχο σε μια εταιρεία η οποία κατέχει σημαντικά περιουσιακά στοιχεία, όπως τρία διυλιστήρια, παραγωγικές μονάδες ηλεκτρισμού, εταιρεία λιανικής στο ρεύμα, μονάδα χημικών και μια υπό ανάπτυξη εταιρεία Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας με εγκατεστημένη ισχύ 500 ΜW και προοπτική για επέκταση σε 1GW.
Πως ήλθε πιο κοντά το placement – ο ρόλος του Δ. Πολίτη στην ΔΕΠΑ
Όπως ήδη δημοσίευσε το Bankingnews, σύμφωνα με πηγές της διαδικασίας, το placement έρχεται πιο κοντά, αφού η Helleniq απέκτησε το 50% της Elpedison και πουλάει προς το Δημόσιο το 35% των μετοχών της Δημόσιας Εταιρείας Παροχής Αερίου (ΔΕΠΑ) Εμπορίας – για την οποία κατατέθηκε τροπολογία η οποία προβλέπει το τίμημα να προέλθει από τα μερίσματα της εταιρείας.
Μια κρίσιμη παράμετρος είναι ότι για την τελευταία, τα νομικά έγγραφα έχει αναλάβει από το περασμένο καλοκαίρι, ο διευθύνων σύμβουλος του ΤΑΙΠΕΔ κ. Δημ. Πολίτης.
Ο τελευταίος θέτει υποψηφιότητα για την διοίκηση του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου και σύμφωνα με ορισμένες πηγές θα είναι τελικά ο νέος επικεφαλής.
Tο παρελθόν, όμως, του κ. Πολίτη είναι ευρέως γνωστό στους κύκλους της διεθνούς επενδυτικής τραπεζικής.
Για οκτώ χρόνια (2012-2020) εργάστηκε στον τομέα Wealth management της πάλαι ποτέ διεφθαρμένης και πτωχευμένης πλέον Credit Suisse.
Σύμφωνα με πληροφορίες, εκδιώχθηκε από την ελβετική τράπεζα και τον Οκτώβριο του 2020, εντάχθηκε στην EFG Ελβετίας (όμιλος Λάτση) και λίγους μήνες αργότερα, τον Αύγουστο του 2021, διορίστηκε στο ΤΑΙΠΕΔ.
Εν ολίγοις, είτε αναλάβει το Εθνικό Ταμείο, είτε όχι, ο πρώην υπάλληλος εταιρειών του ομίλου Λάτση επέβλεψε την διαδικασία πώλησης του 35% των μετοχών της ΔΕΠΑ και πιθανώς να συμμετάσχει στην νέα διάθεση των μετοχών.
Τι θα πράξει το Δημόσιο; Μεταβίβαση των μετοχών στο Υπουργείο Οικονομικών ζητούν το σωματείο εργαζομένων της Helleniq
Σύμφωνα με πληροφορίες, το μόνο που μένει είναι η διαπραγμάτευση μεταξύ Δημοσίου και Λάτση για τα υπό πώληση ποσοστά, μέσα στη νέα χρονιά.
Eφόσον ευσταθούν οι πληροφορίες για πώληση έως 20% (10% έκαστος) τότε το Δημόσιο θα απωλέσει το έλεγχο και τα δικαιώματα του.
Και σε σημερινές τιμές η αξία του 10% ανέρχεται σε 213 εκατ. ευρώ ενώ μόνο για την χρήση του 2024 το μέρισμα του Δημοσίου προβλέπεται να φθάσει τα 100 εκατ. ευρώ.
Η απλή οικονομική λογική, αλλά και η σύγχρονη επενδυτική στρατηγική κρατικών επενδυτικών ταμείων υπαγορεύει ότι τέτοια περιουσιακά στοιχεία δεν πωλούνται.
Αντίθετα αγοράζονται και αξιοποιούνται προς όφελος των ασφαλισμένων.
Σε χθεσινή ανακοίνωση του, το σωματείο εργαζομένων της Helleniq Energy, προανήγγειλε κινητοποιήσεις και ζητά την διακοπή κάθε περαιτέρω ιδιωτικοποίησης και την επιστροφή των μετοχών κυριότητας του ΤΑΙΠΕΔ στο Δημόσιο.
Παφίλας Δημήτρης
dpafilas@yahoo.com
www.bankingnews.gr
Σχόλια αναγνωστών