Τελευταία Νέα
Άμυνα – Διπλωματία

Τορπίλη Δένδια σε Μαξίμου: Δεν είναι ... ποίηση η διαπραγμάτευση με Τουρκία, θέλει κανόνες - Εγώ μιλούσα αλλιώς, όταν ήμουν ΥΠΕΞ

Τορπίλη Δένδια σε Μαξίμου: Δεν είναι ... ποίηση  η διαπραγμάτευση με Τουρκία, θέλει κανόνες - Εγώ μιλούσα αλλιώς, όταν ήμουν ΥΠΕΞ
Η κριτική Δένδια επικεντρώθηκε στους όρους υπό τους οποίους διεξάγεται η διαπραγμάτευση με την Τουρκία ενώ προχώρησε σε συγκρίσεις με τα δικά του πεπραγμένα στο υπουργείο Εξωτερικών
Σαφείς αιχμές για την πολιτική της κυβέρνησης Μητσοτάκη στις ελληνοτουρκικές σχέσεις άφησε ο υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας κατά τη διάρκεια του συνεδρίου «Μεταπολίτευση 1974-2024: 50 Χρόνια Ελληνική Εξωτερική Πολιτική».
Η κριτική Δένδια επικεντρώθηκε στους όρους υπό τους οποίους διεξάγεται η διαπραγμάτευση με την Τουρκία ενώ προχώρησε σε συγκρίσεις με τα δικά του πεπραγμένα στο υπουργείο Εξωτερικών.
Αρχικά ο υπουργός Εθνικής Άμυνας σημείωσε πως «η Τουρκία σιγά - σιγά στο τέλος και πιο φανερά στην αρχή της δεύτερης δεκαετίας μετέβαλε πορεία και άρχισε αντί να συγκλίνει να αποκλίνει από το ευρωπαϊκό κεκτημένο.
Αν η Τουρκία αύριο το πρωί ως δια μαγείας αποδεχόταν το σύνολο του ευρωπαϊκού κεκτημένου το 90% των προβλημάτων μας θα είχε επιλυθεί.
Η Τουρκία θα είχε αποδεχτεί το ευρωπαϊκό δίκαιο της θάλασσας και κατά συνέπεια τους κανόνες επί τη βάση των οποίων θα μπορούσε να είχε επιλυθεί η ελληνοτουρκική διαφορά στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο».

«Η Τουρκία διευρύνει την ατζέντα των αξιώσεών της»

Ο υπουργός Άμυνας πρόσθεσε ότι «δεν βρεθήκαμε στον παράδεισο στον 21ο αιώνα.
Βρεθήκαμε αντίθετα σε μια επιστροφή σε εποχές γεωπολιτικού ανταγωνισμού.
Τελικά, επέστρεψε ο πόλεμος στην Ευρώπη και τον κόσμο, η Τουρκία τείνει πλέον προς νεοοθωμανικά πρότυπα τοπικής ηγεμονίας.
Τελείως διαφορετικά από εκείνα που ελπίζαμε.
Μάλιστα, σιγά σιγά διευρύνει την ατζέντα των αξιώσεών της απέναντι στην πατρίδα μας.
Προς αποφυγή παρερμηνειών, όπως έκανα και όταν ήμουν υπουργός εξωτερικών, τονίζω ότι πρέπει να μιλάμε με την Τουρκία, όμως μιλάμε σημαίνει θέτουμε πάντοτε τα απαράδεκτα των Τουρκικών θέσεων. Περιμένουν να τα ακούσουν άλλωστε κάθε φορά».
Σημείωσε δε πως «το casus belli είναι διεθνές απαράδεκτο, δεν υπάρχει άλλη χώρα που να έχει εκδώσει απειλή πολέμου κατά γειτονικής χώρας εάν αυτή η χώρα ασκήσει νόμιμα δικαιώματα.
Βεβαίως, το τουρκολιβυκό μνημόνιο το οποίο είναι ανυπόστατο και ανύπαρκτο».
Αίσθηση προκάλεσε ο υπουργός Άμυνας όταν είπε ότι «μια διαπραγμάτευση χωρίς κανέναν κανόνα, δεν είναι διαπραγμάτευση.
Μπορεί να είναι ποίηση, να είναι λογοτεχνία.
Δεν είναι διαπραγμάτευση».

Αλλαγές στη στρατιωτική θητεία

Κατά την ομιλία του ο κ. Δένδιας προανήγγειλε αλλαγές στη στρατιωτική θητεία το πρώτο εξάμηνο του 2025.
Όπως είπε, οι μεταρρυθμίσεις θα περιλαμβάνουν «διαφορετική εκπαίδευση, ενδυμασία και νέες διαδικασίες».
Στην ομιλία του ο υπουργός Εθνικής Άμυνας αναφέρθηκε εκτενώς και στη στρατηγική εθνικής ασφάλειας της Ελλάδας.
Αρχικά, παρουσίασε μια αποτίμηση του παρελθόντος, ενώ επεκτάθηκε και στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει η χώρα μας στον τομέα της εξωτερικής πολιτικής και της άμυνας.
Μεταξύ άλλων, τόνισε ότι «η συμμετοχή μας στην ΕΕ και το ΝΑΤΟ δεν ήταν πάντα δεδομένη».
Όπως επισήμανε, οι συγκεκριμένες εξελίξεις αποτέλεσαν «στρατηγικές συναινέσεις που διαμόρφωσαν την πορεία μας».
Για το δημογραφικό, ο κ. Δένδιας εξέφρασε την ανησυχία του για την προοπτική η πατρίδα μας να μετατραπεί σε «χώρα γερόντων».
«Η Ελλάδα», σημείωσε, «πρέπει να έχει μια ανοιχτή αγκαλιά για πληθυσμούς που υιοθετούν την ελληνική παράδοση και κουλτούρα».

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης