Τελευταία Νέα
Διεθνή

Νίγηρας, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο αποχωρούν οριστικά από την Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής

Νίγηρας, Μάλι και Μπουρκίνα Φάσο αποχωρούν οριστικά από την Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής
Η ρήξη της της Συμμαχίας Κρατών του Σαχέλ και της CEDEAO καταγράφτηκε μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα στα τέλη του Ιουλίου του 2023, το έκτο κατά σειρά στην περιοχή μέσα σε τρία χρόνια (προηγήθηκαν δύο στο Μαλί, δύο στην Μπουρκίνα κι ένα στην Γουινέα).
Τα στρατιωτικά καθεστώτα της Συμμαχίας Κρατών του Σαχέλ (ΣΚΣ), ο Νίγηρας, το Μάλι και η Μπουρκίνα Φάσο, τόνισαν αργά την Παρασκευή 13/12 ότι είναι «αμετάκλητη» η απόφασή τους να αποχωρήσουν από την Οικονομική Κοινότητα Κρατών της Δυτικής Αφρικής (CEDEAO στα γαλλικά, ECOWAS στα αγγλικά), δυο ημέρες πριν από την αυριανή σύνοδό της για να εξεταστεί το ζήτημα.
Οι τρεις χώρες, όπου κυβερνούν στρατιωτικές χούντες εχθρικές έναντι της Γαλλία, ανακοίνωσαν τον Ιανουάριο την πρόθεσή τους να εγκαταλείψουν τον οργανισμό, που κρίνουν πως έχει εργαλειοποιηθεί από το Παρίσι, παρότι η CEDEAO έλεγε ως τώρα ότι ελπίζει πως θα ανακαλούσαν την απόφασή τους.
«Υπενθυμίζοντας την αμετάκλητη απόφαση των κρατών της Συνομοσπονδίας να αποσυρθούν από τη CEDEAO, οι υπουργοί δεσμεύονται (...) να συνεχίσουν τις διαβουλεύσεις για να συμφωνηθεί ο τόπος που θα γίνει η αποχώρηση, προς το συμφέρον των πληθυσμών» των τριών χωρών, σημείωσαν τα καθεστώτα έπειτα από συνεδρίαση υπουργών τους στη Νιαμέ χθες.

Σύμφωνα με τους κανόνες της CEDEAO, η αποχώρηση των τριών κρατών δεν τίθεται σε εφαρμογή παρά ένα χρόνο αφού ανακοινώσουν την πρόθεσή τους για αυτό, δηλαδή τον Ιανουάριο του 2025.

Η CEDEAO διεξάγει αύριο Κυριακή σύνοδο στην Αμπούτζα (Νιγηρία) για να συζητήσει το ακανθώδες ζήτημα.
Για την ώρα, δεν έχει ανακοινωθεί η συμμετοχή κανενός αντιπροσώπου των τριών χωρών της ΣΚΣ.
Αν προχωρήσει η αποχώρηση, μπορεί να έχει σοβαρές οικονομικές και πολιτικές συνέπειες για την περιοχή της δυτικής Αφρικής, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των αγαθών, κάτι που απασχόλησε την υπουργική σύνοδο της Νιαμέ χθες.

Η συνομοσπονδία της ΣΚΣ αποτελεί πελώρια έκταση κι έχει πληθυσμό 72 εκατομμυρίων κατοίκων.

Η διακήρυξη των τριών χωρών πλήττει τις προσπάθειες της CEDEAO για να αποφευχθεί το διαζύγιο.
Ο οργανισμός ονόμασε τον Ιούλιο τον πρόεδρο της Σενεγάλης, τον Μπασιρού Ντιομαγέ Φαγέ, μεσολαβητή ώστε να πείσει τα κράτη της ΣΚΣ να παραμείνουν. Ο τελευταίος έκανε λόγο στις αρχές της εβδομάδας περί προόδου στην αποστολή του.
Η ρήξη της ΣΚΣ και της CEDEAO καταγράφτηκε μετά το πραξικόπημα στον Νίγηρα στα τέλη του Ιουλίου του 2023, το έκτο κατά σειρά στην περιοχή μέσα σε τρία χρόνια (προηγήθηκαν δύο στο Μαλί, δύο στην Μπουρκίνα κι ένα στην Γουινέα).

Ο δυτικοαφρικανικός οργανισμός απείλησε να επέμβει στρατιωτικά στον Νίγηρα κι επέβαλε βαριές οικονομικές κυρώσεις στη Νιαμέ, που πάντως έχουν αρθεί.

Οι χώρες της ΣΚΣ γύρισαν την πλάτη στη Γαλλία και άρχισαν διαδικασία προσέγγισης με εταίρους που χαρακτηρίζουν πιο «ειλικρινείς», όπως η Ρωσία.
Προσάπτουν στη CEDEAO πως δεν τις βοήθησε όσο θα έπρεπε να αντιμετωπίσουν τη δράση των τζιχαντιστών που διαπράττουν σωρεία πολυαίμακτων επιθέσεων και φρικαλεοτήτων εδώ και μια δεκαετία.

www.bankingnews.gr

Ρoή Ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών

Δείτε επίσης